David Haines hjalp folk i nød verden over. Etter tre dager i Syria ble han fanget

Hevdes å være IS siste offer.

ANGIVELIG NYTT IS-OFFER: I går kveld kom meldingene om at gisselet, britiske David Haines, skal ha blitt henrettet for åpent kamera av islamistorganisasjonen IS. Dette er er en videograb videoen. Foto: AFP / HO / SITE INTELLIGENCE GROUP / NTB scanpix
ANGIVELIG NYTT IS-OFFER: I går kveld kom meldingene om at gisselet, britiske David Haines, skal ha blitt henrettet for åpent kamera av islamistorganisasjonen IS. Dette er er en videograb videoen. Foto: AFP / HO / SITE INTELLIGENCE GROUP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kom videoen som angivelig viser henrettelsen av den britiske hjelpearbeideren David Haines (44). Selv om ektheten av videoen ikke er fullstendig verifisert, er det mye som tyder på at Haines led samme skjebne som IS-ofrene James Foley og Steven Sotloff.

Broren til offeret sendte tidlig i morges ut en uttalelse på vegne av familien.

- Mitt navn er Mike Haines, jeg er broren til David Haines som nylig ble drept med kaldt blod.

- David var som så mange andre av oss, bare en helt vanlig fyr. Født på 70-tallet av foreldre som elsket oss begge. Ferier i bobiler og telt. David og jeg ble vokste opp til å vite rett fra galt, selv om som uskyldig ungdom kanskje ikke alltid valgte rett.

Nødarbeider - David var en god bror. Han var der når jeg trengte ham og fraværende når det ikke var behov. Jeg håper han følte det samme om meg. Han var, når han var i det rette humøret, festen midtpunkt, mens han andre ganger var den mest sta og irriterende fyren. Han ville trolig ha sagt det samme om meg.

David Haines ble født i East Yorkshire, men oppvokst i Pertshire i Skottland.

Han forteller at David Haines etter endt skolegang starte å jobbe i posten før han startet i det britiske luftforsvaret som flytekniker. Han giftet seg med sin ungdomskjæreste Louise og de fikk en datter sammen. Før han ble tatt til fange bodde han i Kroatia med hans nye kone Dragana, som han har en fire år gammel datter sammen med.

- David tjenestegjorde med FN i Balkan og hjalp folk i virkelig nød. Han hjalp de som trengte det uavhengig av rase, tro eller relgion. Det var i denne tiden han fant ut at det var humanitær hjelp han ønsket å jobbe med, sier broren i uttalelsen.

Tre dager Ifølge The Guardian ble Haines kidnappet bare tre dager etter at han kom inn i Syria der han jobbet for nødorganisasjonen Acted. Han har tidligere jobber i Libya og Sør-Sudan. I libya i 2011 jobbet han for Handicap International som hjelper handikappede i fattige og konfliktfylte områder verden over.

- David var mest levende og entusiastisk i sine humanitære roller. Hans glede og lidenskap for jobben han dro for å gjøre i Syria er for meg og familien er det viktigste elementet i hele denne triste saken.

Det var i mars i fjor at Haines og en italeinsk kollega ble kidnappet. Oversetteren de hadde med seg forteller til The Guardian at to raske biler kom mot dem bakfra, en kjørte forbi foran og en ble værende bak.

- De ropte på arabisk at vi måtte komme ut av bilen. De brukte svarte masker og var veldig profesjonelle. De visste hvem som var i bilen. En tok en pistol mot hodet mitt og truet meg med at jeg ikke måtte fortelle noen hva jeg så. De plasserte de to i bieln og skjøt mot dekkene på bilen vår før de dro, forteller han til The Guardian.