Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

David Kelly ført til graven, men striden ikke over

Våpeneksperten David Kelly ble onsdag ført til graven nær sitt hjem i Oxfordshire i Midt-England. Den britiske regjering, som ble rystet i sine grunnvoller etter at han ble funnet død 18. juli, holdt en svært lav profil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britiske medier har holdt statsminister Tony Blair og hans kolleger ansvarlige for Kellys selvmord. Blair er for tiden på ferie som popsangeren Sir Cliff Richards gjest på Barbados i Karibia, og sendte visestatsminister John Prescott til begravelsen i Longworth i Oxfordshire.

Forsvarsminister Geoff Hoon, som var Kellys sjef, var på ferie i USA. Britiske medier hevdet at Kellys enke Janice hadde gjort det klart overfor forsvarsministeren at han ikke var velkommen som gjest i begravelsen.

Krever forklaring

Britiske opposisjonspolitikere krevde onsdag en forklaring på at pressetalsmannen Tom Kelly ved Blairs kontor i Downing Street ikke hadde fått sparken, etter at han sammenlignet David Kelly med Walter Mitty. Walter Mitty er en klassisk dagdrømmerfigur, med overdrevne tanker om sin egen betydning, skapt av den amerikanske forfatteren James Thurber.

Tom Kelly, som ikke er i slekt med den avdøde våpeneksperten, har sagt seg lei for den høyst smakløse bemerkningen. Han påpeker likevel at den ble satt fram i en såkalt «off the record»-samtale med avisen The Independent, og at det aldri var meningen at denne omtalen av David Kelly skulle komme offentligheten for øre.

Når en seriøs avis som The Independent likevel trykker en slik bemerkning, viser det hvor betent hele debatten om David Kelly-affæren er blitt, sier diplomater i London. The Independents sterkt konservative konkurrent Daily Telegraph omtalte bemerkningen under tittelen «Høyst begredelige tilstander i Labour», et spark til Blairs regjeringsparti.

Krever forklaring

- En svært trist affære, lød The Independents mer nøkterne tittel. David Kelly tok sitt eget liv etter at han ble navngitt som hovedkilden for den britiske rikskringkastingen BBCs påstand om at Blair-regjeringen hadde «spritet opp» en rapport om Iraks angivelige våpen for masseødeleggelse, der det blant annet het at våpnene kunne tas i bruk i løpet av 45 minutter.

En av Storbritannias mest framtredende dommere, Lord Hutton, innledet denne uken en offisiell høring der omstendighetene rundt David Kellys dødsfall skal avklares. Statsminister Blair vil ifølge den velinformerte skotske avisen The Scotsman neppe forklare seg for Huttons undersøkelseskommisjon før i midten av september.

Blair har tidligere tilbudt seg å avbryte ferien og straks reise hjem til London for å avgi forklaring. Men Hutton ønsker trolig å gjøre seg ferdig med mindre framtredende vitner, før han setter det fulle søkelyset på statsministeren, skrev The Scotsman onsdag.

(NTB)

GRAVLAGT: David Kelly ble gravlagt St. Marys kirke i Longworth, England.
KELLYS ENKE: Janice Kelly ankommer kirka før begravelsen. Rundt 160 sørgende var til stede ved begravelsen, inkludert visestatsminister John Prescott og Lord Hutton. Sistnevnte skal lede undersøkelsen av hva som egentlig skjedde i forbindelse med Kells selvmord.