Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

David Kelly skrev artikkel til støtte for krig

Den britiske våpeneksperten David Kelly mente at det måtte en militæraksjon til for å avvæpne Irak. I en artikkel før krigen skrev han også at det fantes bevis for at Irak fortsatt hadde masseødeleggelsesvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen ble aldri offentliggjort før USA og Storbritannia invaderte Irak. Den var del av en større rapport som ble laget få uker før krigen brøt ut, og Kelly ønsket at hans bidrag skulle være anonymt.

Søndag brakte den britiske avisen The Observer for første gang innholdet i artikkelen. Aldri tidligere har Kellys eget syn på krigen vært kjent, og artikkelen kan ha stor betydning for granskningen av hans selvmord.

Kelly avslører at han var sterkt kritisk til regimet i Bagdad, som han mente fortsatt hadde kjemiske og biologiske våpen. Han mente også at Iraks samarbeid med FNs våpeninspektører var overfladisk og at Saddam Hussein bare kunne stanses ved at regimet hans ble styrtet.

The Observer har fått artikkelen av kvinnen som redigerte rapporten, journalisten og Midtøsten-eksperten Julie Flint. I en annen artikkel søndag skriver hun at Kelly var en svært diskret mann, og at det var like vanskelig å få ham til å avsløre hemmeligheter som det var å presse blod ut av en stein. Hun skaper dermed tvil om Kelly virkelig kan ha sagt at regjeringen overdrev etterretningsopplysninger om Irak, slik BBC-reporter Andrew Gilligan hevder.

Granskingen av Kellys selvmord fortsetter mandag. Da skal Kellys kone vitne. Det skjer trolig via video fordi hun ønsker å slippe det store presseoppbudet.

(NTB)

STØTTET KRIGEN? David Kelly.