David Miliband trekker seg tilbake

Tidligere utenriksminister David Miliband sier han vil innta en langt mindre sentral rolle i britisk politikk etter at han nylig tapte kampen om å bli ny Labour-leder.

TREKKER SEG MED ET SMIL: David Miliband varslet onsdag at han ikke vil bli med i broren Eds skyggeregjering, men derimot trekke seg tilbake fra politikkens elitedivisjon. Foto: REUTERS / Andrew Winning / SCANPIX
TREKKER SEG MED ET SMIL: David Miliband varslet onsdag at han ikke vil bli med i broren Eds skyggeregjering, men derimot trekke seg tilbake fra politikkens elitedivisjon. Foto: REUTERS / Andrew Winning / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Ed Miliband (40) slo sist helg storebroren David med hårfin margin i tvekampen om å bli Gordon Browns etterfølger som ny leder av det britiske arbeiderpartiet Labour.

David Miliband sier til BBC at han ikke vil sitte i brorens skyggeregjering og nå vil konsentrere seg om rollen som parlamentariker.

- Jeg vil forsikre meg om at jeg støtter ham på best mulig måte. Jeg tror jeg best kan gjøre det ved å være et vanlig partimedlem i Parlamentet.

Fryktet splid Frykt for «vedvarende, distraherende og ødeleggende forsøk på å avdekke splid» mellom de to hvis han ble sittende i skyggeregjeringen, bidro til beslutningen, skriver David Miliband i et brev til Labours leder i hans valgkrets.

45-åringen uttrykte etter valget at han var usikker på sin framtidige rolle i partiet, men avviser i BBC-intervjuet ikke at han kan komme tilbake på toppnivå på et senere tidspunkt.

Flere kolleger skal ha bedt ham om å bli i skyggeregjeringen og bidra i Labours kamp mot Storbritannias nye koalisjonsregjering.

Tomannshånd Det er blitt spekulert på om resultatet av lederkampen ville føre til en splittelse mellom de to brødrene og de forskjellige fløyene av paritet de representerer. Men David ba mandag partiet samle seg om Ed som ny leder.

Storebror David, som tapte tvekampen med bare vel 1 prosent av stemmene, sier han ikke har til hensikt å havne i noen offentlig diskusjon med den nye partilederen.

- Hvis jeg har noe å si til Ed, vil jeg si det på tomannshånd, sier han.

Labour måtte gi fra seg makten til en koalisjonsregjering bestående av De konservative og Liberaldemokratene etter valget tidligere i år.

Valgnederlaget fikk Gordon Brown til å trekke seg som Labour-leder, noe som åpnet for en svært spennende prosess med å finne en ny partileder.
(NTB)