AMERIKANSK ØVELSE: USS Enterprise skal forsøke å finne og tvinge den norske ubåten KNM «Utvær» opp fra dypet, et sted ute i det store havet mellom Miami og New York. Foto: AP Photo
AMERIKANSK ØVELSE: USS Enterprise skal forsøke å finne og tvinge den norske ubåten KNM «Utvær» opp fra dypet, et sted ute i det store havet mellom Miami og New York. Foto: AP PhotoVis mer

David mot Goliat

Mannskapet ombord på den lille ubåten «Utvær» skal være «fiende» for verdens største militærmakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||   BERGEN (Dagbladet): Det har aldri skjedd før at en norsk konvensjonell ubåt har deltatt i en stor amerikansk øvelse i deres farvann. Anti-ubåt-øvelsen skal foregå i de store havområdene fra Miami i sør til New York i nord. Amerikanerne har behov for å trene mot en liten ubåt som er god til å gjemme seg.

US Navy har ikke ubåter som kan sammenliknes med de norske i Ula-klassen. De har bare større atomdrevne ubåter. Denne gangen skal det enorme hangarskipet USS Enterprise være sentrum for begivenhetene.

- Stor ære - De ønsker å få skikkelig opposisjon. I framtida kan det tenkes at USS Enterprise og den amerikanske marinestyrken vil operere i Asia. Der har de mange små ubåter som kan være krevende å operere mot, noe som er svært ressurskrevende.

Nå skal vi være fiienden mot det store hagarskipet med 5000 mann, ti andre fartøyer og et større antall helikoptere og fly. Vi er stolte, og ser selvsagt på denne invitasjonen som en stor ære, sier kommandør Erik Bøe, som har ansvaret for den norske ubåtstyrken.

Hektisk aktivitet Han tar med Dagbladet ned i KNM «Utvær», som ligger til kai på marinebasen Haakonsvern i Bergen. Her er det hektisk aktivitet for å få alt klart til 30. august.

Da starter oppdraget med avgang fra Norge. Med et mannskap på 26 erfarne soldater skal skipssjef og kapteinløytnant Kay Norheim seile over Atlanterhavet. Første havn blir Halifax for å hilse på gode canadiske kolleger. 25. september vil de ankomme Norfolk i Virginia for vedlikehold, rekreasjon og for å gjøre de siste forberedelsene til det store oppdraget.

Solid erfaring - Vi har hatt et ønske om å dra over til USA i mange år. Amerikanerne har vært gode samarbeidspartnere for Norge i mange år, spesielt i tida fram til 1990 da vi hadde kald krig. På 90-tallet og fram til 2001 var samarbeidet dempet. Så kom kampen mot terrorisme. Nå erfarer vi at samarbeidet blir mer aktivt igjen, sier Erik Bøe.

De norske ubåtmannskapene har solid erfaring i å operere i lange fjorder, trange sund og på grunt vann med mye sivil trafikk. Den store øvelsen i USA vil foregå i store havområder og på flere tusen meter havdyp.

- Vi må seile i flere dager før vi kommer fram til øvelsesområdet. Her vil vi få testet utstyret under helt andre omstendigheter. Vi kan ikke gjemme oss på sjøbunnen, men skal gjøre alt vi kan for å gjøre livet surt for amerikanerne. Deres oppgave blir å finne og tvinge vår ubåt opp fra dypet. Det skal ikke bli enkelt, sier Kay Norheim.

Periskopbilder Han har et mål klart på forhånd, og det er å klare å ta periskopbilder av det 342 meter lange hangarskipet USS Enterprise. Da vil de norske mannskapene ha klart å bryte det amerikanske forsvaret.

TIL USA: KNM «Utvær» legger ut på den lange turen over Atlanterhavet 30. august. 
Foto: Ole Berg Rusten / SCANPIX
TIL USA: KNM «Utvær» legger ut på den lange turen over Atlanterhavet 30. august. Foto: Ole Berg Rusten / SCANPIX Vis mer

- I såfall vil jeg gjerne gi et slikt fotografi til sjefen på hangarskipet. Det vil være det synlige beviset på at vi er en mostander som de trenger å øve mer mot, men det vil også være et bevis for at noen har sviktet i deres forsvar, sier Norheim.

Nordmennene skal være fiende i en anti-ubåt-øvelse som kan sammenliknes med et strategispill. Det kan være problemer på land som må løses med styrker sjøveien. En stab i det amerikanske forsvaret har oversikten over hele spillet. Nordmennene vil få sparsomt med informasjon på forhånd og må løse en rekke uforutsette oppgaver.

- Det kan dukke opp trusler i form av irregulære grupper som terrorister eller pirater, sier Erik Bøe.

Nordmennene skal gjemme seg i havområdene ved å analysere forskjellige lag i sjøen. Kaldt vann synker og vil lage en vegg som sonar og forskjellige former for lydsignaler ikke vil trenge igjennom. KNM «Utvær» vil gjemme seg under disse kalde lagene i sjøen, men også utnytte strømforhold og saltvannsinnholdet i havet.

Måler lydhastighet - Vi tar en lydhastighetsprofil og vil måle lydhastigheten i sjøen hele tiden. Ved å utnytte alle forhold i sjøen til vår fordel, skal vi forsøke å ta oss inn mot hangarskipet uten å bli oppdaget, forklarer skipssjef Kay Norheim.

Kommandør Erik Bøe regner med å bli invitert tilbake flere ganger om de klarer å utgjøre en god opposisjon under denne øvelsen.

- Vi har stilt en del krav som gjør det mulig for oss å lære mye på denne turen. Den norske fregatten «Fridtjof Nansen» er også tilstede under øvelsen. De har vært med tidligere, og blir invitert tilbake. På denne måten vil vi utvikle et stadig bedre samarbeid med amerikanerne, sier Erik Bøe.

GODT FORBEREDT: Skipssjef og kapteinløytnant Kay Norheim (t.v.) og kommandør Erik Bøe sier de er godt forberedt til å være fienden som skal lure det mektige amerikanske sjøforsvaret. Foto: Leif Stang/Dagbladet
GODT FORBEREDT: Skipssjef og kapteinløytnant Kay Norheim (t.v.) og kommandør Erik Bøe sier de er godt forberedt til å være fienden som skal lure det mektige amerikanske sjøforsvaret. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer
GLEDER SEG: Skipssjef Kay Norheim sier at mannskapet gleder seg veldig til å få delta i den store amerikanske øvelsen. Foto: Leif Stang/Dagbladet
GLEDER SEG: Skipssjef Kay Norheim sier at mannskapet gleder seg veldig til å få delta i den store amerikanske øvelsen. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer