Lars Vilks døde i ulykke

David og Andreas døde i Vilks-krasj

Politibetjentene David og Andreas omkom i bilulykken med den svenske kunstneren Lars Vilks. Familiefedrene omtales i varme ordelag av kollegaer.

OMKOM: David (t.v.) og Andreas omkom i bilulykken med Lars Vilks for knappe to uker sida. Foto: Privat
OMKOM: David (t.v.) og Andreas omkom i bilulykken med Lars Vilks for knappe to uker sida. Foto: Privat Vis mer
Publisert

For knappe to uker sida omkom karikaturtegneren Lars Vilks i en trafikkulykke på E4 i Markaryd i Sverige. Sammen med ham var politibetjentene Andreas og David, som var en del av det svenske politiets livvakttjeneste, og hadde jobbet med kunstneren i flere år.

Vilks levde med politibeskyttelse etter at han laget en Muhammed-karikatur i 2007.

Den sivile politibilen de kjørte, braste gjennom et vaiergjerde og havnet i motgående kjørefelt, der den kolliderte med et vogntog. Det oppsto kraftig brann i vraket. En av politiets teorier er at ulykken skyldtes en dekkeksplosjon.

ULYKKESTEDET: Bilen, som Lars Vilks satt i, kolliderte med en trailer søndag tredje oktober. Foto: Johan NILSSON / NTB
ULYKKESTEDET: Bilen, som Lars Vilks satt i, kolliderte med en trailer søndag tredje oktober. Foto: Johan NILSSON / NTB Vis mer

Grundige og dyktige

Vilks dødsfall skapte store overskrifter i internasjonale medier, og sorg i kunstmiljøet. Dagen etter den fatale ulykken var det et minutts stillhet og flagging på halv stang utenfor politistasjoner over hele Sverige.

En innsamlingsaksjon er opprettet for å hedre de to betjentene, som begge beskrives som grundige og dyktige av tidligere kollegaer, skriver Expressen. Andreas og David jobbet som livvakter siden henholdsvis 2011 og 2016, og begge var familiefedre.

Andreas' store lidenskap i livet skal ha vært friluftsliv og mosjon, skriver avisa. Han beskrives som jordnær, modig og morsom. Kollegaen David beskrives også som morsom - og var en som kunne «dykke dypt ned i alt han foretok seg».

«Fantastiske kollegaer, medmennesker og venner. Savnet er enormt», skriver kollegaene i et Facebook-innlegg, ifølge Aftonbladet.

Summen av kronerullingen, som startet onsdag, er allerede over 700 000 svenske kroner, ifølge «Blåljus i samverka», som står bak innsamlingen.

TRE DØDE: Søndag mistet den svenske kunstneren Lars Vilks og to politibetjenter livet, da bilen de satt i havnet i motsatt kjøreretning, og frontkolliderte med en lastebil. Video: TT Vis mer

Hadde stor tillit

En nær kollega av de avdøde livvaktene har tidligere sagt til Malmö-avisa Kvällsposten at han hadde stor tillit til kollegaene.

- Vi snakker om veldig dyktige kollegaer som jeg har jobbet med lenge, lenge. Kollegaer som jeg har stor respekt for, de som har blitt rammet og de som har dødd. De er veldig dyktige og skikkelige og har jobbet i mange år, sier kollegaen, som ønsker å være anonym.

Bilen de kjørte ble inspisert uten anmerkninger i slutten av september, ifølge Dagens Nyheter.

Modellen, en pansret Range Rover, er spesielt utformet for å motstå ulike former for angrep som skudd, granater og sprengstoffer. Vekten er på cirka 4 tonn, sammenliknet med en vanlig personbil som veier rundt 1,5 tonn.

Levd med trusler

Vilks var på vei hjem fra Stockholm der han var hjemme hos TV-profilen Stina Dabrowski til middag, da ulykken skjedde.

Han er mest kjent for en tegning der han i 2007, to år etter den såkalte karikaturstriden, plasserte hodet til profeten Muhammed på en hund, et dyr som ifølge islam er urent, ifølge NTB.

KUNSTNER: Den svenske kunstneren Lars Vilks omkom i en bilulykke. Foto: Bob Strong / Reuters
KUNSTNER: Den svenske kunstneren Lars Vilks omkom i en bilulykke. Foto: Bob Strong / Reuters Vis mer

Han har lenge levd med trusler og som en følge levd under personbeskyttelse, ifølge svenske Expressen.

Vilks er også kjent for sin skulptur av drivved, Nimis, som står i naturreservatet Kullaberg i det nordvestre Skåne. Kunstverket ble påbegynt i 1980 og ble omstridt da kunstneren satte det opp uten byggetillatelse. Verket er ennå ikke ferdigstilt, ifølge NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer