David Tait jr. og bestevennen Leon Swanson har levd på en løgn i 41 år. En løgn de ikke visste noe om selv. Video: CNN / CBC News Vis mer

David og Leon forvekslet på sykehuset. I Norway House har mange lurt på hvorfor de to vennene ikke liknet foreldrene sine

De to kameratene fikk vite den ubehagelige sannheten. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er gått 41 år siden David Tait jr. og Leon Swanson ble født i den lille bygda Norway House i provinsen Manitoba i Canada.

De to mennene ble født med tre dagers mellomrom på det statlig drevne sykehuset i det øde urfolksamfunnet i 1975.

Det er først nå, over 40 år etter, de to har fått vite at ingen av dem er den de trodde.

Forvekslet ved fødselen

På fredag satt begge mennene og gråt på en pressekonferanse i provinshovedstaden Winnipeg. Det var der resten av verden fikk vite sannheten om de to mennene.

En sannhet de ikke engang visste selv før DNA-prøvene var klare.

Swanson er født 31. januar 1975 og Tait 3. februar 1975 på Norway House Indian Hospital.

Nå har DNA-prøvene bekreftet at de to mennene ble oppdratt av den andres biologiske mor, skriver CBC News.

De to barna ble rett og slett gitt til feil foreldre på det lille sykehuset.

- Liv er blitt stjålet på grunn av det som har skjedd her. Du kan ikke si det på en annen måte, sa provinspolitiker Eric Robinson på en pressekonferanse der han var omkranset av de to mennene.

Begge mennene kledd i caps og med tårer trillende nedover kinnene. For hvordan kunne dette skje i det bittelille lokalsamfunnet?

Og ikke bare én gang.

I november i fjor ble det nemlig avslørt at to menn født på det samme sykehuset i Norway House det samme året, også var blitt forvekslet etter fødselen. Luke Monias og Norman Barkman var også i tårer da de hadde en pressekonferanse.

AVSLØRT I FJOR: I november ble det avslørt at Norman Barkman (t.v.) og Luke Monias var skilt ved fødselen ved Norway House Indian Hospital. Saken fikk David Tait og Leon Swanson til å teste seg. Foto: THE CANADIAN PRESS/John Woods/NTB scanpix
AVSLØRT I FJOR: I november ble det avslørt at Norman Barkman (t.v.) og Luke Monias var skilt ved fødselen ved Norway House Indian Hospital. Saken fikk David Tait og Leon Swanson til å teste seg. Foto: THE CANADIAN PRESS/John Woods/NTB scanpix Vis mer

Eric Robinson sa han hadde hørt mye rart, men aldri noe slikt.

Denne uka måtte han altså igjen fortelle historien om to barn som ble forvekslet med hverandre.

Venner for livet

- Jeg vil så gjerne ha svar, sa David Tait jr. med tårer i øynene.

- Det er gått 40 år, sa mannen som knapt klarte å snakke gjennom tårene.

- Det er ganske tøft. Det traff meg som et tonn med murstein. Jeg er sint, forvirret og lei meg. Jeg vil så gjerne få noen svar på hva som skjer, sa han ifølge avisa National Post.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg vet ikke hva jeg skal si, var det eneste Leon Swanson klarte å si.

DNA-prøvene viste nemlig at Tait jr. er sønnen til Charlotte Mason - kvinnen som oppfostret Swanson som sin egen sønn - og ikke Frances Tait. De to mennene tror DNA-tester av Leon Swanson vil vise at han er Frances Taits biologiske sønn.

Det som gjør situasjonen ekstra spesiell er at de to har vært gode venner hele livet og bor fortsatt i lille Norway House med sine drøye 5000 innbyggere.

Rykter

Selv om de ikke klarte å beskrive sjokket over resultatet, har mistanken kommet snikende opp gjennom åra.

Ifølge National Post har folkene i Norway House i årevis hvisket om hvorfor de to vennene ikke liknet foreldrene sine.

Familiene selv har også hatt mistanker om at de to kan ha blitt forvekslet ved fødselen, og valgte å ta DNA-prøver da de hørte om saken til Lukae Monias og Norman Barkman.

Tait sier ifølge BBC at paret som oppdro ham uansett vil være hans mor og far, men at han nå har en annen bror og en annen mor og far.

- Vi er blitt enige om at vi skal være én familie, sier David Tait sr. som altså er den biologiske faren til Leon Swanson, men i 41 år har levd i troa på at gutten som bærer hans navn er hans biologiske sønn.

- Vi vil fortsatt behandle dem som våre egne sønner, sier Taits kone.

Skal komme til bunns

Norway House Indian Hospital har ikke lenger egen fødeavdeling, men tar imot barn ved hastefødsler én til to ganger i måneden. I tråd med moderne praksis får nyfødte barn nå umiddelbart armbånd med navn på.

Canadas helseminister Jane Philpott kom fredag med en pressemelding der hun lovet å komme til bunns i saken og finne ut om det finnes flere tilfeller av barn som er forvekslet ved fødselen.

- Resultatene av denne gjennomgangen vil bli offentliggjort. Denne saken er en påminnelse til alle kanadiere hvor viktig det er at alle urfolk får et godt helsetilbud, sier hun.