Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

David Toska vil ikke be om strafferabatt

David Toska kommer ikke til å be om strafferabatt fordi han tilsto NOKAS-ranet. Men retten er uansett nødt til å vurdere det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Toskas advokat, Øystein Storrvik, bekrefter at det at det ikke er aktuelt å be om lavere straff for mannen som planla dødsranet i Stavanger.

-  Strafferabatt er ikke et tema for oss. Men hans erkjennelse har selvstendig betydning i forhold til forvaringsspørsmålet. At han innrømmer det han har gjort, er et første skritt på veien mot endring, sier advokaten.

Toska erkjente straffskyld for ranet bare dager før rettssaken startet 19. september.

Sannsynligvis kommer statsadvokatene Tor Christian Carlsen og Arild Dommersnes til å påstå forvaring i 21 år for 30-åringen under prosedyrene om skyld og straffepåstand som starter i dag.

Strafferabatt?

Statsadvokatene vil ikke konkludere med at Toskas begrensede tilståelse kvalifiserer til noen som helst form for strafferabatt, men vil likevel måtte komme med sitt syn på dette spørsmålet overfor tingretten.

I dom med forvaring skal retten fastsette en tidsramme som vanligvis ikke bør overstige 15 år, og den kan ikke overstige 21 år.

Forvaring eller fengsel?

Det er forvaring kontra fengselsstraff slaget vil stå om. Blir Toska dømt til forvaring, må han belage seg på å sitte i fengsel lenger, og under et strengere regime, enn om han får vanlig fengselsstraff.

Dersom Toska blir dømt til vanlig fengselsstraff, er spørsmål om tilståelsen hans er av en slik karakter at den bør føre til strafferabatt. Den nye loven om strafferabatt pålegger norske domstoler å vurdere lavere straff i saker hvor det kommer tilståelser.

Retten må likevel vurdere kvaliteten på innrømmelsene. For å få mildere straff, må man gi opplysninger som er viktige for at saken blir oppklart. Tilståelsen bør også komme så tidlig som mulig.

Politiet sender DNA-sak til Høyesterett

NOKAS-etterforskerne går til Høyesterett for å få ut biologisk materiale fra en tidligere kreftpasient ved Aker Universitetssykehus.

Den 31 år gamle, tidligere kameraten til David Toska skal ha blitt sett i leiligheten til Dan Pettersen like etter dødsranet 5. april i fjor. Et halvt år seinere døde han av kreft. En DNA-test kan bekrefte eller avkrefte om mannen var i ransboligen, men sykehuset som behandlet 31-åringen nekter å utlevere det.

Politiet har gått rettens vei for å få ut materialet. Tingretten ga dem medhold, men den avgjørelsen ble omgjort av lagmannsretten. Nå er det politiets tur til å påkjære.

- Vi ønsker å få et mest mulig komplett bevisbilde. Får vi innsyn i dette materialet, kan vi få avklart om denne personen har hatt en rolle eller ei, sier politiadvokat Karsten Monsen ved Rogaland politidistrikt.

Advokat Rune Ljostad sier at Aker universitetssykehus tar kjæremålet til etterretning.

- Vi mener at Gulating lagmannsrett kom med en klar avgjørelse som tydeliggjør hvilke regler som gjelder for utlevering av biologisk materiale, sier Ljostad.

FORVARING? Statsadvokatene vil sannsynligvis legge ned påstand om forvaring for David Toska.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!