- David Weiss er en bløff

Etterretningsoffiseren som hevder at Norge er jødefiendtlig finnes ikke, bekrefter Forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den norske etterretningsoffiseren David Weiss, som både overfor Jerusalem Post og senere Aftenposten.no hevder at jøder i Norge har det svært vanskelig, finnes ikke.

Dette bekrefter Forsvaret overfor Dagbladet i ettermiddag.

- Kaptein David Weiss jobber ikke i Forsvaret. Vi vet ikke hvem denne personen er. Det finnes ingen med det navn eller grad i etterretningstjenesten, sier vakthavende talsmann i Forsvaret, Bent-Ivan Myhre til Dagbladet.

Sjelden kost
Det er svært sjeldent Forsvaret kommer med en slik bekreftelse eller avkreftelse knyttet til de hemmelige tjenestene.

Men det er grunn til å tro at uttalelsene den påståtte etterretningsoffiseren slapp til med i Aftenposten.no, som senere ble gjengitt i en NTB-melding i flere av landets medier, også i Dagbladet.no, ble for drøy kost for Forsvaret.

- Vi går ut med denne informasjonen fordi denne personen bruker Forsvaret som autoritet i denne saken. Han går selv ut med navn og grad, og hevder han jobber for oss, sier Myhre til Dagbladet.

Store oppslag i Israel
Den mystiske norske kapteinen dukket opp da den israelske storavisen Jerusalem Post denne uka skrev om at anti-israelske følelser har eksplodert i Norge.

Saken inneholdt flere grove feil, og hevdet blant annet at finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen skrek «død over jødene» under en anti-israelsk demonstrasjon i Oslo.

Flere ledende jøder i Norge følte seg grovt feiltolket og feilsitert av avisen, noe som førte til at artikkelen ble trukket og republisert flere ganger.

Det i Jerusalem Post at den «norske offiseren» beskrev hvordan man kunne bli spyttet på, angrepet eller skreket etter på gatene i Oslo hvis en bar David-stjernen rundt halsen.

Ga intervju til Aftenposten
I et intervju med Aftenposten.no forteller han videre at han har fått tilsnakk av sin sjef i Forsvaret etter intervjuet, men at han ved siden av jobben i norsk etterretning samler og oversetter materiale som viser kritikkverdige holdninger i norske medier og i partier som Ap og SV. Dette leverer han til kontakter i den jødiske lobbyen i USA - The American Israel Public Affairs Committee.

- Jeg er ansatt i Forsvaret. Men av sikkerhetsmessige grunner kan jeg ikke opplyse hva jeg jobber med. Av samme årsak har jeg skjult telefonnummer og skjult adresse, hevder Weiss overfor Aftenposten.no.

Forsvaret gjør det nå klart at de ikke har noen kjenskap til personen, og at han ikke er tilknyttet Forsvaret og etterretningstjenesten.