MEKTIG LEDER: Jan Davidsen er Fagforbundets mektige leder. Han går til kraftig anrep på partikollega og statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Jacques Hvistendahl
MEKTIG LEDER: Jan Davidsen er Fagforbundets mektige leder. Han går til kraftig anrep på partikollega og statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Davidsen talte Jens midt imot

Fagforbundets leder Jan Davidsen talte statsminister Jens Stoltenberg midt imot under åpningen av forbundets landsmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Davidsen slo fast at innstramninger i sykelønnen vil bety krig mot en samlet fagbevegelse.

Fagforbundet vil ha fortsatt avgiftsfritak på biodiesel, og han advarte mot å si ja til EUs postdirektiv og datalagringsdirektiv.

Les mer om «Den røde edderkoppen» og Jan Davidsens nettverk.


Venter på Jens

I tillegg tok han et oppgjør med den markedstenkningen som er i ferd om å spre seg i offentlig sektor.

Han gjorde det klart at Fagforbundet står fast på at foretaksmodellen innen sykehussektoren avvikles.

Statsminister Jens Stoltenberg skal tirsdag holde sin innledning til politisk debatt på landsmøtet.


Klar tale om sykelønn

Davidsen var klar i sin tale om sykelønnen og eventuelle innstrammingsforslag.

- Skulle noen prøve seg med slike forslag, så vet alle at da erklærer man på nytt krig mot en samlet fagbevegelse. Nå må vi rette søkelyset mot det som er årsak til problemene, ikke symptomene, sa han.

Davidsen sa at det må utvikles et arbeidsliv som har plass til alle, der det ikke bare er bunnlinjen som styrer, men helhetlige samfunnsøkonomiske vurderinger.

- Det vi nå først og fremst trenger er en arbeidslivsreform. Det at vi står foran nye fire år med rødgrønn flertallsregjering, gir oss en gyllen anledning til i fellesskap å utarbeide en mer omfattende reform som kan utvikle svarene og løsningen på dagens og morgendagens utfordringer, sa han.


- Avgiftsfritak på biodrivstoff

Davidsen slo fast utviklingen av biodiesel har skapt nye teknologi og nye arbeidsplasser, noe som kan være begynnelsen på utviklingen av noe som kan bli et alternativ til fossil brensel.

- Det er noe vi trenger mer av. Da er det et godt prinsipp å drive fødselshjelp med avgiftsfritak. Det vil være fornuftig om regjeringen bidrar til å fremme og videreutvikle biodiesel gjennom et avgiftsfritak, sa han.


Nei til privatisering

Fagforbundslederen tok et kraftig oppgjør med privatisering av offentlig sektor og markedstenkningen som sprer seg innenfor denne sektoren.

Davidsen tok til orde for mer politisk styring og sterkere markedsregulering.

Han gikk til angrep på den han kalte den New Public Management-inspirerte tankegangen til regjeringen når det gjelder foretaksmodellen innen sykehusene.

Davidsen fant dette «uforståelig dristig» av regjeringen.


- Retmessig misnøye

Han sa at regjeringens fredning av foretaksmodellen er at kritikken av en modell som aldri vil bli noen suksess, overlates fullt og helt til høyresiden i politikken.

- Dermed kan folks rettmessige misnøye med den eksisterende modellen kanaliseres i retning av høyresidens sentraliserings- og privatiseringsforslag. Med sykehussektorens vedvarende problemer hadde det kanskje vært fornuftig å holde muligheten åpne for en evaluering og mulig revisjon. Vårt standpunkt ligger fast, nemlig at foretaksmodellen innen sykehussektoren avvikles, sa Jan Davidsen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer