Dåvøy tar ikke skylda

Barne- og familieminister Laila Dåvøy (KrF) vil ikke ta skylda for at barnehageløftet ikke er innfridd. Men lei seg, det er hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det er leit at mange foreldre nok en gang trodde at alle ville få plass innen 2005, men jeg tar ikke på meg ansvaret alene, sier Dåvøy.

Dagbladet har den siste uka satt søkelyset på barnehageforliket fra 2003. Med pomp og prakt lovte et flertall i stortinget, med regjeringens velsignelse, full barnehagedekning innen 2005.

Løftet brytes. Mellom 15 000 og 20 000 barn står fremdeles uten plass. 70 000 har bare tilbud om halv dag. I tillegg er 70 000 barn hjemme med mor eller far - med kontantstøtte. Mange av disse vil trolig søke plass.

-  Jeg har stor forståelse for alle de som ikke har plass, sier Dåvøy.

-  Norge har vært en sinke i mange tiår i barnehageutbyggingen. Det må alle politikerne ta ansvar for, sier Dåvøy.

-  Forstår du at foreldrene føler seg sveket av politikerne?-  Ja, jeg er lei meg på foreldrenes vegne for at vi ikke har klart det, sier Dåvøy.

-  Jeg tror vi politikere skal være forsiktigere med å gi løfter vi ikke kan holde. Det er ikke hyggelig å si at vi må bruke lenger tid enn det vi har lovet.

Dåvøy skylder på at det stadig blir flere barn som ønsker full plass, og at kommunene ikke greier å gjøre jobben. Full barnehagedekning vil vi få i slutten av 2006, eller i 2007, lover statsråden.