Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Davud og Bujak funnet skyldige i terrorplanlegging, Jakobsen frifunnet

Fagdommerne satte juryen til side.

DOMMEN SATT TIL SIDE: David Jakobsen ble frifunnet for terrorplanlegging i tingretten, men aktor anket. Juryen fant ham skyldig, men fagdommerne satte kjennelsen til side. Foto: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX
DOMMEN SATT TIL SIDE: David Jakobsen ble frifunnet for terrorplanlegging i tingretten, men aktor anket. Juryen fant ham skyldig, men fagdommerne satte kjennelsen til side. Foto: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juryen i Borgarting lagmannsrett fant torsdag alle de tre tiltalte i terrorplanleggingssaken skyldige. Fagdommerne satte imidlertid kjennelsen til side for David Jakobsen.

— Jeg er veldig glad. Dette er en stor seier for meg, sier Jakobsen til VG.

Juryen mente at Mikael Davud, Shawan Sadek Saeed Bujak og David Jakobsen planla et angrep mot Jyllands-Posten og tegneren Kurt Westergaard, melder NRK.

Ankesaken mot de tre startet 14. august. De var tiltalt for å ha inngått et forbund med tanke på å begå en eller flere terrorhandlinger.

Første dom for terrorplanlegging Mikael Davud, en uigur fra Kina, og Shawan Sadek Saeed Bujak, en kurder fra Irak, ble funnet skyldige i terrorplanlegging da saken gikk for Oslo tingrett i vinter. Usbekiske David Jakobsen ble frikjent. Han ble imidlertid dømt for kjøp av hydrogenperoksid, som kan brukes til å lage bomber. Statsadvokaten anket frifinnelsen.

Davud, den antatte hovedmannen, ble i tingretten dømt til sju års fengsel, mens Bujak fikk tre og et halvt år. Det var første gang noen ble dømt i Norge for terrorplanlegging.

Begge anket dommen.

Davud har forklart at han lurte sine medtiltalte til å skaffe ham hydrogenperoksid slik at han kunne lage en bombe. Han benektet at han ville ramme Jyllands-Posten, men forklarte at målet var et soloangrep mot den kinesiske ambassaden i Oslo. Etter norsk lov kan man ikke dømmes for terrorplanlegging på egen hånd.

Forklaringene sprikte Kurdiske Bujaks forklaring gikk imot hans tidligere venn Davud. Bujak forklarte at de snakket løst om et angrep mot Jyllands-Posten, og at motivet var de omstridte karikaturtegningene. Men han hevdet at planene siden ble skrinlagt, og at han ikke visste hvor potensielt farlig flaskene med hydrogenperoksid han hadde stående i boden sin var.

Usbekiske David Jakobsen ble frikjent av tingretten. Han var Politiets sikkerhetstjenestes informant, men påtalemyndigheten mener han meldte seg fordi han ble klar over at han var under etterforskning.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media