- IKKE TERRORFORBUND:  Mikael Davuds forsvarere Carl Konow Rieber-Mohn (t.v.) og Arild Humlen mener Davuds motiv ikke nødvendigvis faller inn under den såkalte terrorparagrafen. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
- IKKE TERRORFORBUND: Mikael Davuds forsvarere Carl Konow Rieber-Mohn (t.v.) og Arild Humlen mener Davuds motiv ikke nødvendigvis faller inn under den såkalte terrorparagrafen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

- Davud regner med å bli frifunnet

I dag faller dommen i den såkalte terrorplanleggingssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag skal Oslo tingrett vurdere hvorvidt  Mikael Davud (40), David Jakobsen (33) og Shawan Sadek Saeed Bujak (38) kan dømmes for terrorplanlegging. Dommen faller klokka 13.

De mest sentrale elementene retten må ta stilling til er om de tror på Bujaks forklaring om Jyllands-posten eller Kurt Westergaard som mål, om de finner Davuds al-Qaida-tilkobling tilstrekkelig bevist og om det innkjøpt sprengstoffet var kraftig nok til å regnes som en terrorbombe.

Aktoratet har lagt ned påstand om fem års fengsel for Sawad Sadek Saeed Bujak og David Jakobsen, mens de har bedt om 11 års fengsel for Mikael Davud. Selv regner Davud med å bli frifunnet i dag, ifølge en av hans forsvarere, Arild Humlen.

- Han har forklart for retten at han ikke har hatt noen avtale med noen og dermed ikke har inngått terrorforbund. Han sier han heller ikke har planlagt noe anslag mot danske interesser eller institusjoner. Derfor mener han det faktum tiltalen bygger på ikke er tilstrekkelig underbygget av bevis, sier Humlen til Dagbladet.

- Bombetrening i Iran Politiet og påtalemyndigheten mener å ha bevis for at Davud har tilknytning til terrornettverket al-Qaida. De mener han fikk opplæring i Pakistan i 2008. Davud har erkjent at han samlet ingredienser til en bombe i Oslo, men hevder han fikk bombeopplæring på egen hånd av en privatlærer i Iran.

- Han har oppgitt så mye han kan oppgi i sin forklaring. Han har beskrevet hvordan den har funnet sted, og forsøkt på plassere det riktig geografisk, sier Humlen.

TILTALT:  Shawan Sadek Saeed Bujak (i midten). Foto: Berit Roald /Scanpix
TILTALT: Shawan Sadek Saeed Bujak (i midten). Foto: Berit Roald /Scanpix Vis mer

Ifølge hans forklaring ble han fraktet fra byen Marshad i Iran til et hemmelig sted med bind for øynene. Her hevder han å ha fått teoriundervisning i rundt to uker, før han fikk øve med ufarlige stoffer på å lage en acetonperoksidbombe - også kjent som «Satans mor».

Han hevdet at han ønsket å ramme kinesiske interesser, etter å ha følt kinesernes undertrykking av uigurene på kroppen helt siden barndommen.

- Kinas ambassade vår målet Ifølge Davud var hans første mål i 2009 å sprenge den kinesiske ambassaden i Teheran, men at han fikk et så klart nei fra gruppa som hadde gitt ham opplæring at han måtte flykte til Tyrkia.

Målet endte opp med å bli den kinesiske ambassaden i Oslo.

- Jeg dro til Norge, for å angripe på det roligste stedet som tenkes kunne, der ingen ville ha mistanke til at noe skulle skje. Målet var ikke å ramme Kina økonomisk eller å drepe masse mennesker, men på en måte å rive ut en negl på dem, sa Davud i retten i november i fjor.

- Jeg vet jo at det ifølge loven er galt, men for meg så er det rett, sa han om bombeplanen.

- Jeg ønsker ham død Men Davuds medtiltalte, Shawan Sadek Saeed Bujak, har imidlertid hatt en ganske annen forklaring. Bujak la i retten ikke skjul på hatet mot tegneren Kurt Westergaard.

- Jeg vil ikke lyve -  jeg ønsker ham død. Men jeg vil ikke gjøre noe praktisk ut av det. Jeg har ingen erfaring med bruk av våpen, sa 38-åringen.

Bujak har forklat at han diskuterte angrep på Jyllandsposten med Davud, men har forklart at han ikke hørte om noen al-Qaida-tilknytningen. Planene ble etter hvert endret til å prøve å skaffe skytevåpen til et attentat mot Kurt Westergaard, men at begge planene ble skrinlagt.

TILTALT:  David Jakobsen (33). 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
TILTALT: David Jakobsen (33). Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Han er ingen drapsmann. Hans holdninger gikk på ord og ikke på handlinger, sa advokat Brynjar Meling i retten.

Påtalemyndigheten mener at innkjøpet av en mindre mengde hydrogenperoksid alle de tiltalte kan knyttes til er nok til å si at terrorplanene var konkretisert - uavhengig av terrormål.

Davuds forsvarer Rieber-Mohn mener en bombe basert på ingrediensene de hadde ikke når terskelen for terrorforsett.

- Al-Qaidas mann i Oslo I retten presenterte statsadvokatene Geir Evanger og Espen Hanken en rekke reisedokumenter, kvitteringer, videobeslag og kryptiske e-poster de mener knytter Davud til al-Qaida.

- Davud tok med seg global terror til Norge. Al-Qaida hadde en mann i Oslo fra våren 2009. De videre forberedelsene var derfor en del av internasjonal terrorvirksomhet, uttalte Hanken i sin prosedyre i desember.

Davuds forsvarere har avfeid dette som en oppkonstruert kjede av indisier uten konkrete bevis. De mente også at aktoratet stolte for mye på Bujaks forklaring.

- Forklaringen har ingen troverdighet. Han har referert til en rekke ting Davud skal ha sagt. Men til tross for døgnkontinuerlig romavlytting over lang tid fra PST, er ingen ting av disse opplysningene å finne igjen i bevismaterialet, uttalte Rieber-Mohn til NTB.

David Jakobsen har forklart at han bare møtte Davud til noen middager og hjalp ham med noen praktiske ting, men at han etter hvert fattet mistanke om at noe var på gang. Etter at han hadde kjøpt hydrogenperoksid på et apotek i Oslo, kontaktet han PST.
 
??Aktoratet setter ingen lit til dette og mener han bare meldte seg til PST for å redde sitt eget skinn.??? Statsadvokatene mener begge de to medtiltalte var helt eller delvis innforstått med at Davud hadde en internasjonal organisasjon i ryggen.