MOBILSPOR: Janne Kristiansen og PST kom på sporet av Mikael Davud og terrorcellen i Oslo etter at mibilnummeret dukket opp på mobiltelefonen til en uigur-kommandant. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
MOBILSPOR: Janne Kristiansen og PST kom på sporet av Mikael Davud og terrorcellen i Oslo etter at mibilnummeret dukket opp på mobiltelefonen til en uigur-kommandant. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer

- Davuds mobilnummer funnet hos uigurtopp

Terrorsaken i Norge skal ha blitt rullet opp etter funn på mobiltelefon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Terrorsaken i Norge skal ha blitt rullet opp da etterretningstjenesten fanget opp at en kommandant i Turkestan Islamic Party hadde Mikael Davuds mobilnummer.

Ifølge VG skal et av bevisene Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har mot Davud, være etterretningsopplysninger om at en kommandant Seyfullah i Turkestan Islamic Party skal ha forsøkt å ta kontakt på Davuds mobilnummer i september 2008.

Det er uklart om kommandanten oppnådde kontakt og hvordan etterretningskildene fikk tak i opplysningene. Ifølge avisa var det via dette sporet amerikanske myndigheter ble varslet om den norske koblingen, slik at PST ble varslet om saken.

Saken kobles til Davuds utenlandsopphold i 2008 og 2009, hvor PST mener han var i kontakt med uigurorganisasjoner i regionen Waziristan i Pakistan. Advokat Carl Konow Rieber-Mohn, som forsvarer den 39-årige norskuiguren, sier at navnet Seyfullah ikke sier ham noen ting.

- Dette kan jeg overhodet ikke kommentere. Det kan være riktig, men det kan også være spekulasjon, sier han til VG.

Turkestan Islamic Party antas å være en del av East Turkestan Islamic Movement, som ønsker en islamsk stat i det som nå er Xinjiang-regionen i Kina. Gruppen står på FNs terrorliste. Kommandant Seyfullah dukket blant annet opp med trusler i forkant av Beijing-OL.

(NTB)

BOPÆL: Miakel Davud bodde i denne leiligheten ved Ullevål. Foto: Truls Brekke
BOPÆL: Miakel Davud bodde i denne leiligheten ved Ullevål. Foto: Truls Brekke Vis mer