Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Davy vil ha mer i lønningsposen

I morgen kan TV2 gå av lufta. Torsdag kan det samme skje med NRK-TV. Årsaken er at lønnsforhandlingene i begge kanaler er helt fastlåst. I spissen for TV2-medarbeiderne står den populære sportsreporteren Davy Wathne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Journalistene I TV2 krever en lønnsøkning på 5,3 millioner for sine 170 medlemmer. Det blir drøyt 30 000 kroner i året pr. hode. Klubblederen, TV2-sportens populære erke-bergenser Davy Wathne, mener dette er rimelig på bakgrunn av at TV-kanalen vil gå med et overskudd på om lag 200 millioner kroner i år.

- Vårt krav innebærer 1500 korner mer i måneden, pluss økninger av ulempesatsene. Til sammenlikning tok eierne ut 57 millioner kroner i utbytte i år. Vi forlanger med andre ord under en tiendepart av det eierne har fått, sier Wathne til Journalisten - bladet til Norsk Journalistlag.

Tjener bra selv

Watthne har neppe noen grunn til å klage på egne vegne. Selv tjener han 789 000 kroner i år. 300 000 i kveldstillegg forsvinner når han slutter som Pål T. Jørgensens faste makker mellom TV2-nyhetene og sporten hver kveld. Da må han «nøye seg» med 489 000.

Det er allikevel ikke alle som kan drømme om Wathnes lønnsnivå. I følge ham tjener 40 av de NJ-organiserte journalistene under 250 000 kroner i året - noen av dem så lite som 210 000. Og bare halvparten kan skilte med en lønn over 287 000.

Lønnsadel

TV 2s mest kjente TV-fjes Vår Staude, Anders Magnus og Pål T. Jørgensen meldte seg alle ut av fagforeningen Norsk Journalistlag tidligere i høst. De velger å stå som uorganiserte, og har fått personlig lønn som langt overstiger kollegenes lønnsbetingelser.

Nytt lønnssystem

I NRK dreier konflikten seg om et nytt lønnssystem som journalistene frykter kan redusere deres muligheter til å forhandle i framtida. De ansatte deles inn i fem ulike lønnsgrupper. Innefor disse gruppene er det ikke rom for individuelle forksjeller. Sakl en medarbeider øke sin lønn, må hun eller han enten ta med seg resten av gruppa eller forlate den.

- Systemet vil bety kroken på døra for oss, sier NRKJ-leder Eva Stabell til Journalisten.

Hele Norges coronakart