Dawkins: - Umoralsk å bære fram et foster med Downs

Twitter-krangel etter abort-utsagn.

KONTROVERSIELL: Richard Dawkins. Foto: AFP / Leon Neal / NTB scanpix
KONTROVERSIELL: Richard Dawkins. Foto: AFP / Leon Neal / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den populære, og blant enkelte kontroversielle, britske evolusjonsbiologen Richard Dawkins skaper igjen overskrifter.

Dawkins har over én million følgere på Twitter, og i en diskusjon om abort i går skrev en av dem til ham at hun ville havne i et moralsk dilemma hvis hun ble gravid og det viste seg at fosteret hadde Down syndrom. Dawkins svarte da:

- Ta abort og prøv igjen. Det ville være umoralsk å bære det fram hvis du hadde valget.

- Kan leve fullverdige liv Dawkins, som har skrevet en rekke bestselgende bøker, fikk ikke uventet hard medfart på Twitter etter utsagnet. Interesseforeningen The Downs Syndrome Association (DSA) svarte følgende, melder The Guardian.

- Personer med Downs syndrom kan leve, og lever, fullverdige liv, og bidrar til samfunnet. Vi mener Downs syndrom i seg selv ikke bør være en grunn til å avbryte svangerskapet, men ser at familiene må gjøre sine egne valg.

I Norge er andelen som velger å ta abort hvis de finner ut at fosteret har Down syndrom i gjennomsnitt mellom 80 og 90 prosent. KrFs nestleder Dagrun Eriksen sa tidligere i år at «dette er et sterkt signal om at vi har mislyktes som samfunn».

- Moralsk forskjell Dawkins forsvarte og utdypet sitt opprinnelige utsagn i flere Twitter-meldinger i går kveld.

- Det er en moralsk forskjell mellom å si «dette fosteret bør aborteres» og «denne personen skulle ha blitt abortert for flere år siden». De fleste land anerkjenner kvinners rett til abort.

- Hun sa at hun ikke visste om hun burde avbryte svangerskapet. Jeg svarte at jeg ville gjort det, og hvorfor. Jeg sa såklart ikke at hun skulle gjøre det. Det er opp til henne. (...) Hvis du bærer fram barnet er det din avgjørelse, og da må en bare ønske lykke til.

Han skriver videre at han ikke vil unnskylde for at han «angriper moralfilosofiske spørsmål på en logisk måte».

Dawkins er tidligere blitt kalt en av verdens viktigste tenkere, men også av enkelte kritikere blitt omtalt som en arrogant nyatesist, og han er blitt beskyldt for å banalisere religionsdebatten.

Han er kjent for bøkene Det egoistiske genet og Gud: en vrangforestilling, og er æresdoktor ved Universitetet i Oslo.