FIKK IKKE PLASS: Sammen med sin far ble fem år gamle Dayana Arlotti vist bort fra en av livbåtene på Costa Concordia etter at forliset var et faktum i januar i fjor. Da de tok seg over dekket av båten, mot en annen livbåt, falt de begge to ned i et oversvømt hull og druknet. I en ny rapport gir påtalemyndighetene i Italia nå detaljerte beskrivelser av alle de 32 dødsfallene på skipet. Foto: PA PHOTOS / NTB SCANPIX
FIKK IKKE PLASS: Sammen med sin far ble fem år gamle Dayana Arlotti vist bort fra en av livbåtene på Costa Concordia etter at forliset var et faktum i januar i fjor. Da de tok seg over dekket av båten, mot en annen livbåt, falt de begge to ned i et oversvømt hull og druknet. I en ny rapport gir påtalemyndighetene i Italia nå detaljerte beskrivelser av alle de 32 dødsfallene på skipet. Foto: PA PHOTOS / NTB SCANPIXVis mer

Dayana (5) fikk ikke plass i livbåten. Druknet i et oversvømt hull

32 mennesker mistet livet i Costa Concordia-ulykken. Ny rapport beskriver deres siste minutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den yngste av de omkommende i Costa Concordia-ulykken var bare fem år gammel.

Hennes og de 31 andre omkommendes siste minutter blir detaljert beskrevet i den 60 sider lange rapporten som nå er utformet av påtalemyndighetene i Italia.

Sammen med faren William, druknet femåringen Danyana Arlotti etter at de begge forsøkte å få plass på en livbåt.

- De fikk ikke plass i livbåten på dekk fire, men ble sendt videre til motsatt side av dekket av besetningen på båten, skriver Francecso Verusio som er aktor i saken, ifølge SkyNews.

Falt ned i et hull - Da de krysset skipet ... falt de ned i et hull som var blitt dannet da skipet rullet over mot høyre side.

MISTET SIN FEM ÅR GAMLE DATTER: Susy Albertini mistet sin fem år gamle datter Dayana Arlotti i Costa Concordia-ulykken i fjor. I påtalemyndighetenes rapport, som nå er klar, kommer det fram hvordan datteren falt ned i et oversvømt hull og druknet.  Foto: Reuters / Giampiero Sposito / Scanpix
MISTET SIN FEM ÅR GAMLE DATTER: Susy Albertini mistet sin fem år gamle datter Dayana Arlotti i Costa Concordia-ulykken i fjor. I påtalemyndighetenes rapport, som nå er klar, kommer det fram hvordan datteren falt ned i et oversvømt hull og druknet. Foto: Reuters / Giampiero Sposito / Scanpix Vis mer

- Hullet var allerede oversvømt, og de døde av drukning, legger han til.

I tiltalen beskrives kaotiske, paniske scener av det som foregikk på skipet etter at det startet å synke. 30 personer er bekreftet døde i ulykken. To personer er fortsatt savnet.

Skipets kaptein Francesco Schettino er tiltalt for flere drap, for å ha forårsaket en katastrofe, og unnlatt å informere myndighetene om hva som foregikk på skipet da ulykken inntraff. Han er dessuten tiltalt for å forlate skipet mens dusinvis av passasjerene var fortsatt ombord. For i stedet for å lede evakueringen, forlot han skipet med 400 passasjerer ombord.

- Nekter straffskyld Han ble sett om bord i en livbåt som forlot skipet midt under redningsaksjonen, og flere vitner skal ha sett ham på fastlandet allerede klokka 23.40, seks timer før evakueringen av alle passasjerene var over.

Kapteinen hevder sjøl at han skled og falt ned i en livbåt. Han har i ettertid sagt at han angrer fra dypet av sitt hjerte.

ET KAPPLØP MED TIDEN: Det brøt ut fullt kaos da over 4000 mennesker skulle reddes ut av Costa Concordia. På venstre side av skipet ble det etter hvert umulig å senke ned livbåtene. Foto: Guardia di Finanza / Scanpix
ET KAPPLØP MED TIDEN: Det brøt ut fullt kaos da over 4000 mennesker skulle reddes ut av Costa Concordia. På venstre side av skipet ble det etter hvert umulig å senke ned livbåtene. Foto: Guardia di Finanza / Scanpix Vis mer

Den 60-sider lange rapporten er ifølge SkyNews påtalemyndighetenes offisielle forespørsel om å stille kapteinen for retten.

Påtalemyndigheten mener Schettino styrte luksusskipet «som om det var en kano». Han risikerer en dom på 2500 år i fengsel, åtte år for hver av de 400 han skal ha forlatt, 15 år for drap og ti år for å ha forårsaket et forlis. Selv nekter han straffskyld.

Kapteinen ble pågrepet og satt i husarrest kort tid etter havariet.

Ga bort livbåt-plassen Mer enn 4000 passasjerer og mannskap var om bord på dødsdømte Costa Concordia da det havarerte 13. januar i fjor. I påtalemyndighetenes rapport beskrives skjebnene til mange av de omkommende.

En av disse var bartender Erika Fani Soria Molinala. Ifølge rapporten falt hun ut av en livbåt. Hun hadde ikke på seg redningsvest, og druknet av et dragsug da skipet kantret.

Turisten Maria D'Introno er en av de to personene som ennå ikke er funnet etter ulykken.

Hun fikk beskjed om å komme seg ut av en livbåt fordi den allerede var full.

Ifølge rapporten ble det senere observert at hun hoppet fra skipet og ut i sjøen, uten redningsvest. Dette til tross, ifølge rapporten, for at hun ikke var svømmedyktig.

Musikeren Giuseppe Girolamo døde også i ulykka. Han hadde ifølge rapporten fått plass på en av livbåtene, men bestemte seg for å gi fra seg plassen til en annen. Girolama druknet.

Flere tiltalt Ifølge SKYnews har 157 passasjerer fått posttraumatisk stresslidelse som følge av ulykka.

Påtalemyndighetene har tatt ut tiltale mot ytterligere fem besetningsmedlemmer, herunder de to offiserene Ciro Ambrosio og Silvio Coronica, samt Concordias styrmannen Jacob Rusli.