DDR solgte tusenvis av fanger til Vest-Tyskland

Foreldrene til Daniela ble fengslet for å ha forsøkt å rømme til Vest-Tyskland. Så ble familien solgt av DDR til landet de forsøkte å flykte til.

25 ÅR SIDEN: Tusenvis av mennesker krabbet opp på muren ved Brandenburger Tor i Vest-Berlin 9. november i 1989. Søndag er det 25 år siden Berlinmuren falt. Foto: Jørn H. Moen / SCANPIX
25 ÅR SIDEN: Tusenvis av mennesker krabbet opp på muren ved Brandenburger Tor i Vest-Berlin 9. november i 1989. Søndag er det 25 år siden Berlinmuren falt. Foto: Jørn H. Moen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tusenvis av familier risikerte alt for å rømme fra Øst-Berlin under den kalde krigen. Dersom man ble tatt i forsøket risikerte man å bli skutt, fengslet eller torturert.

Men Daniela Walther og hennes foreldre var blant de «heldige» som ble solgt til Vest-Tyskland av DDR, som var i store økonomiske problemer, skriver BBC.

Tatt på grensa Daniela og foreldrene hennes ble tatt da de forsøkte å rømme fra Øst-Berlin den 13. august i 1961. Faren hennes, Karl-Heinz Prietz, hadde nettopp fått nyss om at grensen mellom øst og vest skulle stenges, og beordret familien til å rømme til Vest-Berlin umiddelbart.

- Han gikk i forveien og ga tegn til min mor for at hun skulle følge etter, men hun ble stående stille. Hun hadde ikke motet. Jeg husker at jeg sto ved siden av henne, og hørte på at min far ropte. Men så kom vaktene ut av mørket og arresterte min far. De tok han med seg, forteller Daniela, som ikke skulle se faren sin igjen før åtte år seinere, til BBC.

Arbeidet med den 45,1 kilometer lange muren, som skilte daværende Øst-Berlin og Vest-Berlin, ble påbegynt den samme augustdagen i 1961 av myndighetene, og var selve symbolet på den kalde krigens deling av Europa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer