DDR solgte tusenvis av fanger til Vest-Tyskland

Foreldrene til Daniela ble fengslet for å ha forsøkt å rømme til Vest-Tyskland. Så ble familien solgt av DDR til landet de forsøkte å flykte til.

25 ÅR SIDEN: Tusenvis av mennesker krabbet opp på muren ved Brandenburger Tor i Vest-Berlin 9. november i 1989. Søndag er det 25 år siden Berlinmuren falt. Foto: Jørn H. Moen / SCANPIX
25 ÅR SIDEN: Tusenvis av mennesker krabbet opp på muren ved Brandenburger Tor i Vest-Berlin 9. november i 1989. Søndag er det 25 år siden Berlinmuren falt. Foto: Jørn H. Moen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tusenvis av familier risikerte alt for å rømme fra Øst-Berlin under den kalde krigen. Dersom man ble tatt i forsøket risikerte man å bli skutt, fengslet eller torturert.

Men Daniela Walther og hennes foreldre var blant de «heldige» som ble solgt til Vest-Tyskland av DDR, som var i store økonomiske problemer, skriver BBC.

Tatt på grensa Daniela og foreldrene hennes ble tatt da de forsøkte å rømme fra Øst-Berlin den 13. august i 1961. Faren hennes, Karl-Heinz Prietz, hadde nettopp fått nyss om at grensen mellom øst og vest skulle stenges, og beordret familien til å rømme til Vest-Berlin umiddelbart.

- Han gikk i forveien og ga tegn til min mor for at hun skulle følge etter, men hun ble stående stille. Hun hadde ikke motet. Jeg husker at jeg sto ved siden av henne, og hørte på at min far ropte. Men så kom vaktene ut av mørket og arresterte min far. De tok han med seg, forteller Daniela, som ikke skulle se faren sin igjen før åtte år seinere, til BBC.

Arbeidet med den 45,1 kilometer lange muren, som skilte daværende Øst-Berlin og Vest-Berlin, ble påbegynt den samme augustdagen i 1961 av myndighetene, og var selve symbolet på den kalde krigens deling av Europa.

Solgte fanger Øst-Tyskland sleit med å tjene penger i det lukkede landet. Innen 1964 hadde situasjonen blitt så kritisk at DDR så seg nødt å selge politiske fanger til Vest-Tyskland. Mellom 1964 og 1989 skal 33 755 politiske fanger og 250 000 av deres familiemedlemmer ha blitt solgt til Vest-Tyskland.

Handelen mellom de to landene ble holdt skjult i mange år. DDR fryktet at de skulle framstå som en svak stat, mens Vest-Tyskland ikke ville at folk skulle få vite at de sendte penger til det kommunistiske regimet.

- Muren ble bygget av økonomiske årsaker Forfatteren Jahn Otto Johansen arbeidet som korrespondent i Washington da Berlinmuren falt for 25 år siden. Men han var i Berlin da muren ble bygget i 1961.

ØST MOT VEST: Dette bildet fra den 20. november i 1961 viser østtyske militære tropper som arbeider med å sette opp en ny mur i Berlin. Foto: AP/Scanpix
ØST MOT VEST: Dette bildet fra den 20. november i 1961 viser østtyske militære tropper som arbeider med å sette opp en ny mur i Berlin. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Jeg var aldri i tvil. Det var ikke en antifascistisk mur, slik DDR hevdet. Det var økonomiske årsaker. De beste flyttet. DDR holdt på å kollapse. 3,12 millioner unge og godt utdannede flyktet fra Øst til Vest, sa han til Dagbladet forrige helg.

Ikke alle var like heldige som Daniela og hennes familie. DDRs soldater hadde ordre om å skyte mot personer som forsøkte å komme seg ut av Øst-Berlin ulovlig. Dødstallene er usikre, siden styresmaktene alltid forsøkte å hindre at slik informasjon kom ut. Zentrum für Zeithistorische Forschung (ZZF) opererer med tallet 136

- Vi hadde venner som bodde i Kreuzberg, nær Spree. De klarte ikke å høre på skrikene fra dem som flyktet og ble beskutt. Det var helt forferdelig, sa Johansen til Dagbladet.

- Så ikke dagslys I 1968 ble de to landene enige om en pris for Danielas far, Karl-Heinz. Daniela og moren var i Potsdam, der de to hadde bosatt seg etter at moren slapp ut av fengsel, da beskjeden kom.

- Han hadde sittet i fengsel i åtte år, der han ble torturert. Han ville aldri si noe om metodene de brukte, men de ødela helsa hans. Jeg tror ikke han så dagslys på flere år, forteller Daniela.

Da faren hadde funnet seg til rette i Vest-Berlin ble Daniela og moren sendt etter.

JAHN OTTO JOHANSEN: - Det var forferdelig, sier forfatteren, redaktøren og utenrikskorrespondenten som var i Berlin da Berlinmuren ble bygget. Foto: ANDERS GRØNNEBERG
JAHN OTTO JOHANSEN: - Det var forferdelig, sier forfatteren, redaktøren og utenrikskorrespondenten som var i Berlin da Berlinmuren ble bygget. Foto: ANDERS GRØNNEBERG Vis mer

Livet i vest ble aldri helt som den lille familien hadde sett for seg. Foreldrene skilte lag og Daniela bosatte seg i England, der hun fortsatt bor sammen med sin mann og to barn.

- Enig med statens prinsipper Daniela forteller at hun er glad for at familien kom seg til Vest-Tyskland. Hadde de ikke gjort det ville hun aldri ha endt opp i England. Men hun er ikke sikker på at det ville ha vært så ille å bli værende i DDR.

- Dersom jeg hadde blitt værende, ville jeg ha levd et godt liv der. Folk ble tatt vare på, og jeg var enig med statens prinsipper, det er jeg fortsatt, med unntak av all spionasjen og undertrykkelsen, sier hun til BBC.

Førstkommende søndag er det 25 år siden en hel verden fulgte med på bildene av Berlinmurens fall, den 9. november 1989. Det vil bli markert med flere arrangementer i Berlin gjennom helgen.

En meningsmåling i forkant av 20-årsmarkeringen av Berlinmurens fall, viste at hver sjuende tysker savner muren.

SPERRET INNE: Berlinmuren ble oppført i august i 1961 og stengte grensa mellom Øst- og Vest-Tyskland. Bildet viser arbeidere i full gang ved Bernauer Strasse i Berlin, en augustdag i 1961. Søndag er det 25 år siden muren falt. Foto: EPA/Scanpix
SPERRET INNE: Berlinmuren ble oppført i august i 1961 og stengte grensa mellom Øst- og Vest-Tyskland. Bildet viser arbeidere i full gang ved Bernauer Strasse i Berlin, en augustdag i 1961. Søndag er det 25 år siden muren falt. Foto: EPA/Scanpix Vis mer