Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De 20 beste skattetipsene

Det er bare ei uke igjen til selvangivelsen skal leveres. Kjenner du knepene, kan du spare tusenlapper i skatt. Dagbladet gir deg de lønnsomme tipsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk skattejuss er kronglete, det er lett å gå seg bort i jungelen av regler. Gode råd kan spare deg for store summer. Å bruke dem er ikke å lure seg unna skatt, men å få den skatten som er riktig for deg.

Her er skatteekspertenes beste tips:

Fradrag? Er du usikker på om du har rett til et av fradragene? Før det opp, og legg ved en forklaring! Ikke stol på at likningsfunksjonæren fører opp det du har krav på.

Tell kroner: For de aller fleste er det gunstigere å benytte minstefradraget enn faktiske utgifter.

Er du pendler? Enslige over 22 år som bor på hjemmefra, regnes vanligvis for å ha sitt hjem hos foreldrene i annen kommune. Dermed får du pendlerstatus og betydelige fradrag, i hvert fall hvis du sørger for hjemreise minst hver tredje uke. Gjelder ikke heltidsstudenter.

Lav inntekt: Har du så lav inntekt at den ikke dekker utgiftene til nødvendig underhold for deg selv og dem du forsørger, kan du søke om å få nedsatt skatt i merknadsfeltet under post 1.5 i selvangivelsen. Det skal foreligge et påtakelig behov. Arbeider du deltid, eller er under utdanning, gis det vanligvis ikke skattereduksjon.

Spar 299 kroner: Restskatt under 300 kroner slettes. Hvis du stoler på beregningene dine, kan du overføre så mye av renteutgiftene til den ene av ektefellene at den andre får restskatt under 300 kroner.

Refinansiering: Renter og gebyrer på lån er fradragsberettiget. Mindre kjent er at utgifter til refinansiering av lån er det. Eksempler på utgifter du kan trekke fra er: långiveres formidlingsprovisjon, fornyelsesprovisjon, etableringsgebyr, behandligsgebyr, gebyr ved fravikelse av prioritet på lån og porto. Med andre ord: penger å spare for alle som har forhandlet seg fram til gunstigere rentevilkår. Legg ved kopi av kvitteringer.

Påløpte renter: Husk at også påløpte gjeldsrenter i private låneforhold er fradragsberettiget.

Skatteunntak: Normalt er alt du tjener skattepliktig. Men det fins unntak. Hobbyinntekter, fra for eksempel småsalg av frukt og bær, er skattefrie inntil 4000 kroner. Ærespriser og gaver verdt mindre enn 1000 kroner for foredrag eller underholdning, skal du ikke skatte av.

Gratis tusenlapp: Du kan skattefritt motta inntil 1000 kroner for arbeid utført for én arbeidsgiver. Du kan på denne måten ha mange arbeidsgivere uten å betale skatt. Beløpet stiger til 2000 kroner hvis pengene kommer fra en forening, institusjon eller annet skattefritt ideelt selskap (Røde Kors, bedriftslaget e.l.). Du må ikke drive næringsvirksomhet.

Ildsjel i forening? Er du medlem i en forening og gjør en innsats for den, kan du motta skattefritt inntil 10000 kroner for å dekke utgifter du skjønnsmessig har pådratt deg (f.eks. telefon, diett, bilgodtgjørelse). Leverer du regninger, får du disse dekket i tillegg.

Bidrag: Har du flere barn du mottar underholdsbidrag for? Husk ett minstefradrag for hvert bidrag.

Ungdomsfradrag: Husk at det er eget fradrag for ungdom som både får bidrag og har arbeidsinntekt.

Få god rente: Flytt alle renteutgiftene over på den ene ektefellen, som dermed får penger igjen på skatten og fem prosent skattefri rente. Den andre får restskatt som betales før 30. april for å unngå rentetillegg. Ved på denne måten å flytte penger fra banken til kemneren, får dere altså fem prosent skattefri avkastning på knapt ett år. Det tilsvarer en vanlig rente i banken på 17,9 prosent.

Urettferdig likningsverdi: Dersom du kan dokumentere at eiendommer tilnærmet lik din egen i samme kommune, har vesentlig lavere likningsverdi, kan du be om å få din verdi nedsatt. Likningsverdien skal for øvrig ikke økes for 1997.

Skattefritt boligsalg: Boliger du har eid i minst ett år og bodd i til sammen minst ett av de to siste årene, kan du selge med skattefri gevinst.

Skatt på boligsalg: Dersom du ikke oppfyller kravene til skattefrihet ved boligsalg, må du skatte av gevinsten. Gevinsten defineres som forskjellen mellom det du kjøpte for, og det du selger for. Likevel: påkostnader i din eiertid, kan du legge til salgssummen og dermed redusere skatten.

Fordelsskatten: Du betaler skatt for fordelen av å bo i egen bolig og hytte. Dersom boligen eller hytta ikke kan brukes, på grunn av reparasjoner, nybygging, kjøp eller salg, skal du bare føre opp fordelen for de månedene i året som du kunne benytte eiendommen. Kjøpte du i juni, blir det altså bare halv fordel.

Når ulykken er ute: Ved ekstraordinær skade på bygning eller tomt kan du kreve fradrag for de utgiftene som overstiger 10000 kroner, selv om boligen din er prosentliknet. Dette gjelder skade som skyldes for eksempel flom, storm, sopp, råte, hærverk og brann. Får du dekket skaden på forsikringen, kan du bare kreve fradrag for den delen av egenandelen som overstiger 10000 kroner.

Beregn skatten: Dersom det blir restskatt, bør du betale denne før 30. april. Da unngår du dyre renter som ikke er fradragsberettiget.

Lever i tide: Likningskontorene er blitt mer påpasselige med å ilegge forsinkelsesavgift, og skatteetaten hentet inn over 30 millioner kroner i avgift fra dem som i fjor leverte for seint. Men siden 31. januar faller på lørdag, risikerer du ingenting om du klarer å legge den i postkassa søndag 1. februar. Går ikke det, søk om en måneds utsettelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!