De 27 katastrofale minuttene

Søndag kveld tok et passasjerfly som skulle til Murmansk, full fyr på Sjeremetjevo internasjonale lufthavn i Moskva.

I FULL FYR: En video fra Russia 24 viser video av flyet som lander på rullebanen i Russland. Video: Russia 24 / CNN Vis mer

Søndag kveld omkom minst 40 personer etter at et brennende fly nødlandet på Sjeremetjevo internasjonale lufthavn i Moskva.

Det var et av flyselskapet Aeroflots fly av typen Sukhoj Superjet 100 som var involvert i ulykken.

Hendelsen utspilte seg i løpet av 27 dramatiske minutter.

Returnerte til Moskva

Ifølge Flightradar24 tok flyet, som skulle fra Moskva til Murmansk, av fra Sjeremetjevo klokka 18.03. Da var flyet allerede et par minutter forsinket.

Like etter avgang skal flyet ha blitt truffet av et lynnedslag, ifølge nyhetsbyrået TASS, som skal ha fått opplysningene bekreftet fra besetningsmedlemmer.

Russiske luftfartsmyndigheter bekrefter at det ble rapportert om tekniske problemer, og at det derfor ble besluttet at flyet skulle returnere til flyplassen i Moskva.

I full brann

Flyet starter nedstigningen rett etter at det passerer 10 000 fot, ifølge Flightradar24.

Omtrent klokka 18.30 utførte flyet en hard nødlanding og kom rullet brennende bortover rullebanen.

BRANN: Det brøt ut brann i et passasjerfly på Sjeremetjevo internasjonale lufthavn i Moskva. Foto: Riccardo Dalla Francesca / AP / NTB Scanpix
BRANN: Det brøt ut brann i et passasjerfly på Sjeremetjevo internasjonale lufthavn i Moskva. Foto: Riccardo Dalla Francesca / AP / NTB Scanpix Vis mer
FRYKTES OMKOMMET: 41 personer fryktes omkommet etter at flyet tok fyr søndag kveld. Foto: Moscow News Agency / AP / NTB Scanpix
FRYKTES OMKOMMET: 41 personer fryktes omkommet etter at flyet tok fyr søndag kveld. Foto: Moscow News Agency / AP / NTB Scanpix Vis mer

Videoer fra sosiale medier viser hvordan flyets bakre del er i full fyr mens det kjører bortover rullebrannen. Etter en stund stopper det, og folk bruker nødsklier for å komme seg ut, før de springer vekk, samtidig som flammene utviklet seg i voldsom fart.

- Truffet av lyn

Mellom 70 og 80 passasjerer og besetningsmedlemmer ble evakuert i løpet av 55 sekunder, uttaler Aeroflots offisielle talsperson, Maxim Fetisov, ifølge Interfax.

Årsaken til brannen er foreløpig ukjent, men ifølge TASS har besetningsmedlemmer sagt at flyet ble truffet av lyn, men opplysningene er ikke offisielt bekreftet.

Brannen ble imidlertid slukket rundt klokka 19 lokal tid, ifølge flere medier.

I FULL FYR: En video fra Russia 24 viser video av flyet som lander på rullebanen i Russland. Video: Russia 24 / CNN Vis mer

Russiske myndigheter oppga først at 41 personer mistet livet i flybrannen, men har seinere endret det til at det skal være minst 40 omkomne.

En av etterforskerne, Elena Markovskaya, sier ifølge Interfax søndag kveld at 37 av de 78 personene om bord er bekreftet i live. Blant de omkomne skal det være to tenåringer, ifølge nyhetsbyrået AP.

De fleste av de omkomne skal ha blitt fanget i halepartiet på flyet, skriver The Guardian.

- Folk hoppet ut i fart

Norske Morten Kroslid var på Sjeremetjevo-flyplassen søndag kveld.

Han var på vei fra Hongkong til Oslo, og landet med et annet fly bare en halvtime før han observerte det brennende flyet.

- Flyet kom brennende nedover, og flere hoppet ut i fart, forteller han til Dagbladet.

Han kunne fortelle at situasjonen på flyplassen var kaotisk og at meldingene om antall skadde bare fortsatte å øke.

I FULL FYR: En video fra Sjeremetjevo internasjonale lufthavn i Moskva, viser passasjerer som flykter ut av det brennende flyet etter en nødlanding. Video: Tipser og Storyful Vis mer

- Ingen nordmenn skal være berørt

Pressekontakt i Utenriksdepartementet, Ingrid Kvammen Ekker, forteller til Dagbladet søndag kveld at ambassaden i Moskva arbeider for å få klarhet i om nordmenn var involvert i flybrannen.

- Utenriksdepartementet er kjent med at det har oppstått brann i et fly ved flyplassen Sjeremetjevo i Moskva. Så langt er det ingen indikasjoner på at nordmenn er berørt.

Flytrafikken var en periode stengt på flyplassen etter ulykken, men det ble etter hvert åpnet igjen for trafikk på én av rullebanene i Moskva.

En kommisjon i Russland har blitt satt til å etterforske årsaken til ulykken, ifølge luftfartsmyndighetene.

Flyet Sukhoj Superjet 100, kjent som Superjet, ble lansert med brask og bram i 2011. Men flyet som skulle vise at den russiske flyindustrien nå var på frammarsj igjen, har slitt litt med ryktet fordi det ble funnet feil på noen horisontale stabilisatorer i flyet.

Søndagens ulykke er den andre dødsulykken med flytypen. I 2012 omkom 45 mennesker da et en Superjet fløy inn i et fjell under demonstrasjonsflyging i Indonesia.