Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De 43 studentene ble beskutt av politiet, overlatt til narkogjeng, drept og dumpet i elv

- Denne saken bekrefter meksikanernes aller verste mistanker.

PROTESTERER: Pårørende til de 43 studentene, som her er fotografert under en demonstrasjon 2. desember, fortviler. Foto: REUTERS / Jorge Dan Lopez / NTB scanpix
PROTESTERER: Pårørende til de 43 studentene, som her er fotografert under en demonstrasjon 2. desember, fortviler. Foto: REUTERS / Jorge Dan Lopez / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vær så snill, Malala. Glem ikke Mexico, sa den unge meksikanske mannen som med et meksikansk flagg påført rød farge i hendene tok seg opp på scenen under utdelingen av Nobels fredspris i dag.

Nøyaktig hva ved Mexico mannen mente fredsprisvinneren ikke måtte glemme er ikke helt klart, men høyst sannsynlig handler det om de 43 studentene som tidligere i år forsvant og som trolig er drept.

- Saken er ekstraordinær fordi det er fattige studenter som ikke har noe med organisert kriminalitet å gjøre. Og fordi lokale myndigheter har vært involvert og militæret mest sannsynlig har visst om det. Denne saken bekrefter på en måte meksikanernes aller verste mistanker, sier professor Benedicte Bull ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.

Massegraver Studentene, de fleste av dem lærerstudenter, forsvant 26. september etter et brutalt sammenstøt med politiet i byen Iguala.

Som Dagbladet skrev i november: Forsvinningene har avslørt massegraver, korrupt politi og en grusom underverden.

- Ordføreren i Iguala og kona er arrestert. Guvernøren i delstaten har gått av og politisjefen i byen er arrestert. Det samme er flere politimenn og kriminelle, sier Bull til Dagbladet.

Studentene fra skolen Raul Isidro Burgos reiste angivelig til Iguala for å protestere mot en utdanningsreform. Det endte med en konfrontasjon med politiet, hvor det ble åpnet ild mot bussene de satt i. Tre studenter skal ha blitt drept i skytingen. De 40 andre skal ha blitt kjørt bort.

- Så verden ikke glemmer Hva som skjedde med det etter det er uklart. Trolig ble studentene overlatt til en kriminell gjeng, og seinere drept. To gjengmedlemmer har i avhør tilstått å ha drept 17 av studentene. «El Chucky», lederen av den kriminelle organisasjonen Guerreros Unidos, beskyldes for å ha stått bak drapene.

- Ordføreren blir beskyldt for å beordret at studentene skulle kidnappes. Han har helt klart stått i ledtog med Guerros Unidos. Det som kan ha skjedd, er at politiet har kidnappet de og overlevert de til Guerros Unidos, sier Bull.

Mexicos president Enrique Pena Nieto har lovet å komme til bunns i saken. Professor Bull sier dagens hendelse på fredsprisutdelingen, kan være en av mange markeringer for å søke rettferdighet for studentene.

- Det vil jeg tro er bakgrunnen. Det har vært massevis av demonstrasjoner i Mexico den siste tiden. Men det er vanskelig å opprettholde slike demonstrasjoner over lang tid, så dette er jo en måte å sikre at verden ikke glemmer det på, sier Bull til Dagbladet.

Hun påpeker at saken har fått lite internasjonal oppmerksomhet.

- Folk er dypt sjokkerte En DNA-test av beinrester og aske som ble funnet ved en elv viser at de stammer fra av studentene, ifølge Reuters. En av gjengmedlemmene som innrømmet å ha vært med på drapene sa likene ble dumpet i elva.

Lik Dagbladet på Facebook

Mexicos ambassadør til Norge, Luiz Javier Campuzano Pina, sier at han har forståelse for budskapet til den meksikanske demonstranten som avbrøt nobelseremonien, men synes mannen valgte feil sted og metode.

Mellom 80 000 og 100 000 drap er blitt knyttet til organisert narkotikakriminalitet i Mexico siden 2006. Narkokartellene er rike og har stor makt.

- Det drepes jo flere hundre mennesker i uka i Mexico, men mange meksikanere har nok tenkt at de fleste er involvert i kriminelle aktiviteter. Nå i det siste har det kommet fram at det ikke er tilfellet. Det skrives kronikker i bøtter og spann fra alle hold, fra folk som er dypt sjokkerte, sier professor Benedicte Bull til Dagbladet.