Nav-skandalen

De 48 uskyldige Nav-dømte

Mange av personene som er dømt på feilaktig grunnlag, visste ikke at de ikke kunne være utenlands mens de fikk stønad.

USKYLDIG DØMT: 48 Nav-brukere er uskyldig dømt på grunn av feiltolkning av EØS-reglene. 36 av dem har fått fengselsstraff. Grafikk: Espen Løken / Dagbladet
USKYLDIG DØMT: 48 Nav-brukere er uskyldig dømt på grunn av feiltolkning av EØS-reglene. 36 av dem har fått fengselsstraff. Grafikk: Espen Løken / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De 48 personene som er idømt straff for trygdebedragerier i NAV-skandalen, er domfelt ved 21 forskjellige tingretter landet over. Det viser Domstolsadministrasjonens egen oversikt over de identifiserte dommene.

Sakene fordeler seg slik:

Oslo (9), Bergen (6), Kristiansand (4), Asker og Bærum (3), Drammen (3), Nord-Troms (3), Jæren (2), Nedre Telemark (2), Trondenes (2), Tønsberg (2), Kongsberg og Eiker (1), Larvik (1), Rana (1), Salten (1), Sandefjord (1), Sunnmøre (1), Øvre Romerike (1), Follo (1), Fredrikstad (1), Halden (1), Hedmarken (1).

En gjennomgang av dommene viser at flere av de dømte, som har måttet betale tilbake mange hundre tusen kroner, ikke har vært klar over at det ikke var lov å dra til andre EØS-land mens de mottok norske trygdeytelser.

Det var det heller ikke. De er - slik det ser ut nå - uskyldig dømt.

Kvinne (48)

Et eksempel er en 48 år gammel kvinne som i februar i år ble dømt til 40 dagers betinget fengsel for trygdebedrageri av 342 513 kr fra 2012 til 2014. Hun hadde i perioder oppholdt seg i Spania, og kvinnen forklarte i retten at hun ikke kunne huske at hun leste informasjonen hun fikk fra Nav om at hun ikke kunne være utenfor landet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer