Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nav-skandalen

De 48 uskyldige Nav-dømte

Mange av personene som er dømt på feilaktig grunnlag, visste ikke at de ikke kunne være utenlands mens de fikk stønad.

USKYLDIG DØMT: 48 Nav-brukere er uskyldig dømt på grunn av feiltolkning av EØS-reglene. 36 av dem har fått fengselsstraff. Grafikk: Espen Løken / Dagbladet
USKYLDIG DØMT: 48 Nav-brukere er uskyldig dømt på grunn av feiltolkning av EØS-reglene. 36 av dem har fått fengselsstraff. Grafikk: Espen Løken / Dagbladet Vis mer

De 48 personene som er idømt straff for trygdebedragerier i NAV-skandalen, er domfelt ved 21 forskjellige tingretter landet over. Det viser Domstolsadministrasjonens egen oversikt over de identifiserte dommene.

Sakene fordeler seg slik:

Oslo (9), Bergen (6), Kristiansand (4), Asker og Bærum (3), Drammen (3), Nord-Troms (3), Jæren (2), Nedre Telemark (2), Trondenes (2), Tønsberg (2), Kongsberg og Eiker (1), Larvik (1), Rana (1), Salten (1), Sandefjord (1), Sunnmøre (1), Øvre Romerike (1), Follo (1), Fredrikstad (1), Halden (1), Hedmarken (1).

En gjennomgang av dommene viser at flere av de dømte, som har måttet betale tilbake mange hundre tusen kroner, ikke har vært klar over at det ikke var lov å dra til andre EØS-land mens de mottok norske trygdeytelser.

Det var det heller ikke. De er - slik det ser ut nå - uskyldig dømt.

Kvinne (48)

Et eksempel er en 48 år gammel kvinne som i februar i år ble dømt til 40 dagers betinget fengsel for trygdebedrageri av 342 513 kr fra 2012 til 2014. Hun hadde i perioder oppholdt seg i Spania, og kvinnen forklarte i retten at hun ikke kunne huske at hun leste informasjonen hun fikk fra Nav om at hun ikke kunne være utenfor landet.

Retten mente hun var «sterkt å bebreide for at hun ikke gjorde nærmere undersøkelser».

Kvinne (55)

En 55 år gammel kvinne ble i februar 2017 dømt til seks måneders fengsel, hvorav 60 dager betinget, pluss saksomkostninger på 3000 kroner. Hun mottok i perioden 2011-2014 600 270 kroner i arbeidsavklaringspenger, på tross av at hun store deler av tida befant seg i Firenze og på Sicilia, hvor hun bodde hos venner. Kvinnen nektet skyld og forklarte at hun ikke kjente til regelverket.

Mann (38)

En mann (38) ble i september 2019 dømt til 60 dager betinget fengsel for trygdebedrageri av 530 390 kroner, fordi han hadde befunnet seg hos kjæresten i Ungarn i deler av perioden, hvor han hadde mottatt arbeidsavklaringspenger.

Han forklarte i retten at han hadde dårlig helse, og at han hadde synsproblemer, slik at han ikke hadde lest alle dokumentene han mottok fra Nav før han søkte om arbeidsavklaringspenger.

Retten kom til at han ikke hadde handlet forsettlig, men at han hadde vært grovt uaktsom, og at det var «kvalifisert klanderverdig» at han ikke hadde satt seg inn i vilkårene.

Mann (35)

En 35 år gammel finsk mann ble i 2016 dømt til 55 dagers fengsel for trygdebedrageri av 416 808 kroner i arbeidsavklaringspenger. Han slet helsemessig og forklarte i retten at han fikk råd fra lege om å være nær familien. Han dro derfor hjem til Finland i perioden fra september 2010 til august 2012, mens han fortsatte å sende inn Nav-skjemaer.

EØS-forordningen ble innført i Norge i juni 2012. Mannen forklarte i retten at han ikke forsto så godt norsk, og at han derfor ikke kjente til at han måtte være i landet. Han ble trodd på dette, men dømt for å ha vært grovt uaktsom, da han ikke hadde undersøkt det grundigere.

Mann (51)

En 51 år gammel mann ble i 2016 dømt til fem måneders fengsel for trygdebedrageri av 384 794 kr i perioden 2011 til januar 2014. Han hadde vært i Danmark i perioder, og forklarte i retten at han hadde forsøkt å ringe Nav ved flere anledninger, men ikke fått svar. Han hadde tolket dette som at han hadde Navs tillatelse til å befinne seg utenlands i perioder. Retten så bort fra denne forklaringen.

Kvinne (53):

En kvinne (53) ble i 2018 dømt til 75 dagers fengsel for trygdebedrageri av 284 810 kr. Hun hadde i perioder bodd i Sverige mens hun mottok stønad, og hadde i rettslig avhør forklart at hun ikke var klar over at hun ikke kunne oppholde seg i utlandet mens hun mottok arbeidsavklaringspenger. Hun forklarte at hun ikke hadde ønsket å føre Nav bak lyset, men ble dømt.

KRITISK: Advokat Olav Sylte mener Nav-avsløringen bare er toppen av isfjellet. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Mann (68):

En 68 år gammel finsk mann ble dømt til sju måneders fengsel for trygdebedrageri av 997 541 kr i 2017. Han hadde vært i Sverige i perioder mens han mottok rehabiliteringspenger. Mannen hevdet selv at han ikke var klar over at dette var i strid med regelverket, men ble funnet skyldig i grovt bedrageri og grovt uaktsomt bedrageri, og ble idømt fengsel i sju måneder.

Dommen ble avsagt under dissens: Et mindretall mente mannen ikke kunne dømmes. Mindretallet viste til det faktum at mannen ikke er norsk, at han ikke nødvendigvis hadde inngående kjennskap til det norske trygdesystemet, og mente han ikke hadde handlet grovt uaktsomt ved ikke å sette seg inn i regelverket.

Mann (41)

En 41 år gammel mann ble i mars 2019 dømt til 60 dagers fengsel, for trygdebedrageri av 224 625 kr. Han forklarte at han trodde det ikke hadde noen betydning om han befant seg i Norge eller England for hans rett på stønad, og at han ikke hadde hatt noen intensjon om å bedra den norske stat. Han forklarte det som hadde skjedd med «med psykisk og somatisk sykdom».

Vanskelige situasjoner

Andre av de domfelte har forklart at de visste at det etter Navs regelverk ikke var lov å befinne seg utenlands, men at de likevel gjorde det, fordi de var i en vanskelig situasjon.

Kvinne (50)

En kvinne (50) ble i 2018 dømt til fengsel i fem måneder i Kongsberg og Eiker tingrett for trygdebedrageri av 511 493 kroner i perioden 2012 til 2015. Hun hadde befunnet seg i Bulgaria i perioder, da hun hadde fått seg kjæreste der. Hun hadde selv kontaktet Nav og fortalt at hun hadde vært utenlands, fordi «hun følte det var det riktige å gjøre».

Hun hadde vært i en vanskelig livssituasjon, men retten la ikke nevneverdig vekt på det, da «vanskelige livssituasjoner er et vanlig fenomen i trygdebedragerisaker», og at «individuelle forhold kommer noe i bakgrunnen for de sterke allmennpreventive hensynene som gjør seg gjeldende på dette området».

Kvinne (66)

En den gang 66 år gammel, nå avdød kvinne forklarte for eksempel i Bergen tingrett at hun hadde vært hos sin kjæreste i England og Spania i perioder, og at hun ikke hadde råd til fast bolig i Norge. Hun ble dømt til 75 dagers fengsel, hvorav 45 betinget, for trygdebedrageri av 196 516 kroner i 2018.

Mann (44)

En mann (44) ble i Fredrikstad tingrett i 2018 dømt til 150 timers samfunnsstraff for trygdebedrageri av 477 000 kroner. Han hadde i perioder vært i Estland, og forklarte i retten at han var i en «dårlig periode» da forholdene fant sted.

«Boligen hans var tvangssolgt, og han dro til Tallin nærmest i affekt. Han har nettverk og følger seg trygg der, og fikk bygget opp selvtilliten igjen. Siktede mottok ytelser fra Nav i periodene han var i Estland, og periodene i siktelsen stemmer. Han visste at det var feil å ikke melde fra til Nav», heter det i dommen.

NAV-SKAndalE: Nav-direktøren, riksadvokaten og arbeidsministeren holdt mandag en pressekonferanse. Her kom det fram at minst 36 personer er uriktig dømt til fengsel for å ta med seg trygdeytelser til andre EØS-land. Vis mer

Det gikk lang tid fra saken ble anmeldt, til saken kom opp. «Den lange saksbehandlingstida har gått veldig inn på ham, og han har slitt med nattesøvnen og kommer ikke videre i livet», heter det i dommen.

Mann (47)

En da 47-årig mann ble høsten 2018 dømt til 75 dagers samfunnsstraff for uriktig å ha tilegnet seg 358 138 kroner i arbeidsavklaringspenger mellom 2012 og 2015, da han store deler av perioden oppholdt seg hos sin mor i Spania.

Mannen nektet skyld, og forklarte at han trodde han kunne ha flere ferier à fire uker i året, og at han hadde rett på behandlingsreiser. Han ble ikke trodd av retten, men fikk lavere straff fordi saken hadde ligget på vent i et år.

Mann (44)

En da 44-årig nederlandsk mann, som noen år bodde i Norge, ble høsten 2015 dømt til 120 dagers fengsel, hvorav 60 betinget, for å ha tilegnet seg 258 647 kroner i arbeidsavklaringspenger, uten å ha opplyst om lange utenlandsopphold i India, Thailand, Nederland, Storbritannia og Liechtenstein.

Han bor nå i Nederland, og over telefon erklærte han seg skyldig. Mannen fikk mild dom fordi han pleide sin mor. Han måtte betale 51 453 kroner i erstatning samt 1000 kroner i saksomkostninger.

Mann (63)

En litauisk mann, den gang 63 år, ble våren 2016 dømt til seks måneders fengsel for urettmessig å ha fått 379 059 kroner i arbeidsavklaringspenger. Mannen unnlot å opplyse om lange opphold i hjemlandet. Han nektet straffskyld, men erkjente å ikke ha møtt opp til arbeidstiltak.

Han forklarte at han mente seg berettiget til uførepensjon, og at dette rettferdiggjorde summen han fikk - men søkte aldri om dette. I dommen inngår også drapstrusler mot en direktør i NAV samt flere andre ansatte i etaten, samt forulemping av en politimann.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media