De 78 Terra-bankene holder krisemøte i formiddag

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De 78 bankene som eier Terra-Gruppen møter i dag i Oslo. Her skal de legge en felles strategi, etter at Terra Securities slo seg selv konkurs, samtidig som selskapet har 600 millioner kroner i gjeld.

Konkursen kom som følge av at Kredittilsynet i går trakk tilbake konsesjonen til Terra Securities. Meglerhuset har foretatt alvorlige og systematiske brudd på god forretningsskikk, mener tilsynet.

Hvem skal betale?

Nå blir det store spørsmålet hvem som skal betale de 350 millioner kronene som de fire kommunene står i fare for å tape etter sommerens skandaleinvesteringer.

Sparebankene vil ikke være med på laget.

- Vi skal ikke sitte igjen med svarteper. Det får bli Terra Securities egenkapital og boet som svarer for ulike krav, ikke eierne, der er loven klar, sa Erik Fred Mathiessen, direktør i Hønefoss sparebank til Dagbladet.no i går.

Styreleder i Terra-Gruppen, banksjef Gabriel Block Watne, mener det verken vil være forretningsmessig, juridisk eller moralsk riktig å kreve at sparebankene skal garantere for ytterligere midler til Terra Securities.

Dagens Næringsliv skriver i dag at de har vært i kontakt med 49 av de 78 Terra-bankene. Ingen av bankene avisa var i kontakt med er villig til å delta i en redningsaksjon for bankene. 14 banker sier klart nei, resten er foreløpig avventende.

KONKURS: På gårsdagens pressekonferanse informerte ledelsen om konkursen.
KONKURS: På gårsdagens pressekonferanse informerte ledelsen om konkursen. Vis mer

Ansvarlige enkeltpersoner

- Vi kan ikke se bort fra at enkeltpersoner kan bli stilt ytterligere til ansvar etter at vi nå har tatt konsesjonen fra Terra Securities, sa Kredittilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo i Holmgang på TV 2 onsdag kveld.

Han mente det var altfor tidlig å trekke noen konklusjon om bruddene på verdipapirhandelloven som er begått, men sa at saken ikke kan begrenses til at to meglere har reist rundt og solgt noe de ikke har skjønt hva var.

- Det har sittet folk bak som skal kontrollere, og de har ikke klart å hindre at det er solgt feil produkter til feil kunder, sa Skogstad Aamo.

Han mente inndragningen av konsesjonen har vært den mest adekvate reaksjonen så langt.

Når Kredittilsynet har avsluttet sin undersøkelse av saken, vil eventuelle reaksjoner mot enkeltpersoner komme etter ytterligere etterforskning av Økokrim. Også jusseksperter har antydet at det kan bli gjort ansvar gjeldende mot enkeltpersoner, meldte TV 2

<B>VIL IKKE BETALE</B>: Bankdirektør Erik Fred Mathiessen i Hønefoss Sparebank.