De 8000 år gamle mystiske jordfigurene forbløffer Nasa: - Jeg har aldri sett noe liknende

Hakekors på størrelse med en fotballbane er blant dem.

FIGURER: Nå har også den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa fått øynene opp for figurene i Kasakhstan. Foto: DigitalGlobe / NASA
FIGURER: Nå har også den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa fått øynene opp for figurene i Kasakhstan. Foto: DigitalGlobe / NASAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2007 ble økonomen og arkeologientusiasten Dmitri Dey fra Kasakhstan nysgjerrig på hvordan landet hans så ut fra et fugleperspektiv.

Han hadde hørt at det fantes pyramider i flere av verdens land, så hvorfor skulle ikke landet i Sentral-Asia ha det. Han bestemte seg derfor for å utforske i sattelittverktøyet Google Earth.

Det han fant omtales som svært oppsiktsvekkende, men var alt annet enn pyramider. Nå har også den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa fått øynene opp for funnene, skriver New York Times.

Flere geoglyfer Det mannen oppdaget var nemlig flere geoglyfer. Store, kunstige former, figurer eller linjer laget i landskapet.

FIGURER: Dey har registrert hele 260 ulike formasjoner, men sliter med midler og teknologi til å se nærmere på alle. De ser nå på muligheten for å bruke droner i arbeidet. Foto: DigitalGlobe / NASA
FIGURER: Dey har registrert hele 260 ulike formasjoner, men sliter med midler og teknologi til å se nærmere på alle. De ser nå på muligheten for å bruke droner i arbeidet. Foto: DigitalGlobe / NASA Vis mer

Satelittbildene fra de øde steppene i Kasakhstan avslører nemlig gigantiske geometriske figurer, kors, linjer og ringer. De minste av geoglyfene er på 90 meter og dermed på størrelse med en fotballbane. Flere av de skapte figurene er opp mot 400 meter lange.
 
Det som imidlertid forbløffer Nasa mest er at den eldste av dem er er 8000 år gammel, og for to uker siden publiserte de satelittbilder av noen av figurene.

- Jeg har aldri sett noe liknende, sier seniorforsker Compton J. Tucker.

Nomadestamme Denne uka satte NASA de kasakhstanske figurene på lista over objekter på jorda som skal fotograferes fra den internasjonale romstasjonen, men Dey tror ikke nødvendigvis det vil gi noen nye svar. 

- Jeg tror ikke det var meningen at figurene skulle sees ovenfra, sier han, og spekulerer samtidig i at figurene som er bygd i rette linjer er «horisontale observatorier for å følge bevegelsene til sola når den kommer opp over horisonten».

Han har heller ikke nevneverdig tro på at det er romvesener eller andre uforklarlige fenomener bak de enorme figurene, men at det er en nomadestamme som bodde i området for 7000 til 9000 år siden.

Utgravinger i konstruksjonene har ikke gitt noen resultater, men i nærheten har de funnet rester av en gammel bosetting som dateres 6000 til 10 000 år tilbake i tid.

Dey har registrert hele 260 ulike formasjoner, men sliter med midler og teknologi til å se nærmere på alle. De ser nå på muligheten for å bruke droner i arbeidet, men det haster.

En av figurene ble i år ødelagt under kontruksjonen av en ny vei. Dette til tross for at Dey informerte myndighetene.