De 8000 år gamle mystiske jordfigurene forbløffer Nasa: - Jeg har aldri sett noe liknende

Hakekors på størrelse med en fotballbane er blant dem.

FIGURER: Nå har også den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa fått øynene opp for figurene i Kasakhstan. Foto: DigitalGlobe / NASA
FIGURER: Nå har også den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa fått øynene opp for figurene i Kasakhstan. Foto: DigitalGlobe / NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 2007 ble økonomen og arkeologientusiasten Dmitri Dey fra Kasakhstan nysgjerrig på hvordan landet hans så ut fra et fugleperspektiv.

Han hadde hørt at det fantes pyramider i flere av verdens land, så hvorfor skulle ikke landet i Sentral-Asia ha det. Han bestemte seg derfor for å utforske i sattelittverktøyet Google Earth.

Det han fant omtales som svært oppsiktsvekkende, men var alt annet enn pyramider. Nå har også den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa fått øynene opp for funnene, skriver New York Times.

Flere geoglyfer Det mannen oppdaget var nemlig flere geoglyfer. Store, kunstige former, figurer eller linjer laget i landskapet.

Satelittbildene fra de øde steppene i Kasakhstan avslører nemlig gigantiske geometriske figurer, kors, linjer og ringer. De minste av geoglyfene er på 90 meter og dermed på størrelse med en fotballbane. Flere av de skapte figurene er opp mot 400 meter lange. Det som imidlertid forbløffer Nasa mest er at den eldste av dem er er 8000 år gammel, og for to uker siden publiserte de satelittbilder av noen av figurene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer