Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdens ti mest neglisjerte konflikter

De afrikanske krisene bekymrer: - Kommer helt i skyggen av det som skjer i Midtøsten

Flyktninghjelpen slipper i dag sin liste over verdens ti mest neglisjerte konflikter. Jan Egeland tror de fleste vil bli overrasket.

MEST NEGLISJERT: Flyktninghjelpen mener krisen i Den demokratiske republikken Kongo er verdens mest neglisjerte. Landet er herjet av vold, sykdommer, underernæring og sult. FN har lansert tidenes største humanitære appell for DR
Kongo for 2018, på 1,680 milliarder amerikanske
dollar. Her en leir for kongolesere drevet på flukt internt i Kalemie. Foto: AFP PHOTO / John WESSELS
MEST NEGLISJERT: Flyktninghjelpen mener krisen i Den demokratiske republikken Kongo er verdens mest neglisjerte. Landet er herjet av vold, sykdommer, underernæring og sult. FN har lansert tidenes største humanitære appell for DR Kongo for 2018, på 1,680 milliarder amerikanske dollar. Her en leir for kongolesere drevet på flukt internt i Kalemie. Foto: AFP PHOTO / John WESSELS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyktninghjelpen slipper i dag sin liste over verdens ti mest neglisjerte fluktkriser.

I år toppes lista av kriser i tre sentralafrikanske land, Den demokratiske republikken Kongo, Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk.

Felles for alle landene er at de har blodige konflikter, stor mangel på rent vann og mat og millioner på flukt.

«Disse krisene er ikke bare glemte. Vi bruker ordet neglisjert for å understreke at dette er kriser vi har forsømt, og at mangelen på handling og oppmerksomhet er et resultat av våre bevisste valg og prioriteringer.» heter det i Flyktninghjelpens rapport.

- Fryktelig

Generalsekretær Jan Egeland kom selv ut fra Sør-Sudan i går. Dagbladet snakker med ham tilbake i Nairobi i Kenya.

BER OM BEVISSTHET: Generalsekretær Jan Egeland i Flyktningehjelpen. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet
BER OM BEVISSTHET: Generalsekretær Jan Egeland i Flyktningehjelpen. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg var i Unity State, mot grensa til Sudan. Det er en fryktelig strid som pågår og sivilbefolkningen er utsatt for helt ekstraordinære lidelser. Sør-Sudan får altfor lite oppmerksomhet og altfor lite humanitær hjelp. Det pågår heller ikke noen effektiv fredsprosess eller nevneverdig involvering fra det internasjonale samfunnet, sier Egeland til Dagbladet.

Bekymringen fra Flyktninghjelpen er klar. De mener det er mangel på politisk vilje, oppmerksomhet og økonomisk støtte for alle de ti konfliktene. Det er disse tre kriteriene som har vært gjeldende når organisasjonen har analysert 24 av de største fluktkrisene i 2017.

I tillegg til Egelands reise til Sør-Sudan var han også nylig i det krigsherjede Den demokratiske republikken Kongo. Aldri før har flere mennesker blitt drevet på flukt i landet enn i 2017.

- Enorme overgrep

Mange væpnede grupper er i konflikt med hverandre i landet der 4,5 millioner er på flukt internt mens 700 000 har flyktet til naboland. Vold, sykdommer, underernæring og fordrivelse preger livet til vanlige mennesker i store deler av landet. 8,9 millioner mennesker har for lite mat og vann, og FN oppjusterte i oktober i fjor krisen til en såkalt nivå tre-krise, det høyeste krisenivået.

- Det er en fryktelig borgerkrig med mange stridende parter. Det pågår enorme overgrep mot sivilbefolkningen, ikke minst mot kvinner og barn. Seksuell vold mot kvinner og jenter er stort problem.

I skyggen av Midtøsten

- Dette kommer helt i skyggen av det som skjer i Midtøsten og andre steder. De fleste vil bli overrasket over at det er like mange med behov for nødhjelp i DR Kongo som i Syria. Verdens oppmerksomhet mot disse krisene er milevis unna hverandre, sier Egeland til Dagbladet.

Lista er laget for å skape oppmerksomhet rundt krisene, som er blant de verste i verden. På spørsmål om Flyktninghjelpen opplever at de får noe igjen for lista, svarer Egeland:

- Jeg føler vi faktisk klarer å flytte oppmerksomheten der den hører hjemme. Behovet for økt diplomatisk innsats er enormt. Det er farlig for verden å la disse landene falle utfor stupet. Det er i strid med alle våre idealer og prinsipper å ikke hjelpe barn som står i fare for å dø av nød og sult, sier Egeland.

- Behovet må telle

Han retter også kritikk mot mediene. For å sammenlikne kriser av ulik størrelse har Flyktninghjelpen delt rekkevidden til artiklene om den aktuelle fluktkrisen med antallet mennesker på flukt i og fra landet.

- Dagens medier har en oppgave med å ikke bare dekke det som er populært eller sexy, men faktisk dekke det som er mest dramatisk for mennesker uansett hvor det er, sier Egeland.

I rapporten er Den sentralafrikanske republikk nummer tre på lista over verdens mest neglisjerte kriser. Flyktninghjelpen mener situasjonen er blitt forverret i landet siden i fjor, men peker på nye kriser og konflikter i nabolandene DR Kongo og Sør-Sudan har ført til endringene på lista.

Det viktigste for Flyktninghjelpen, som har over 14 000 hjelpearbeidere i felten, er å gi proporsjonalt.

- Hjelp blir i for liten grad gitt etter et av de viktigste humanitære prinsippene - behov. Behov må telle mest. Ikke om det er strategisk viktig eller får mye medieoppmerksomhet, sier Egeland, og peker på at de tre øverste landene ligger i Afrika.

Les hele rapporten her.

Kontraster

Opplevelsen i Sør-Sudan denne uka ble også spesiell for den svært erfarne diplomaten, organisasjonsmannen og tidligere FN-toppen.

- Kontrastene kunne ikke vært større enn til et Oslo i sol og voldsom velstand og det jeg opplevde i det nordlige Sør-Sudan hvor Verdens matvareprogram hadde flydropp. De leverte mange tonn nødhjelpsmat som mine kolleger distribuerte til mange tusen mennesker. Det var hovedsakelig kvinner og barn fra landsbyer i området som hadde blitt brent til grunnen av de stridende partene i borgerkrigen, forteller Egeland.

- Kvinnene satt rolig og velorganisert før de kom fram 30 personer om gangen. Så delte de et bestemt antall sekker med bønner, linser og annen basismat. Kollegene mine flyr inn i områdene, har med seg telt, bygger latriner og lever blant dem og forbereder flyslipp av mat. Det er livreddende hjelp i frontlinjen av en av verdens verste konflikter. Jeg er meget stolt over arbeidet våre mannskaper gjør.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media