«De aller, aller fleste stortingsrepresentanter har greid å forholde seg til regelverket»

Riksrevisor Jørgen Kosmo tindrende klar i retten.

I VITNEBOKSEN: Riksrevisor Jørgen Kosmo var klinkende klar på at Mangus Stangeland og Anders Talleraas fikk utbetalt for mye pensjon da han møtte i retten i dag.. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
I VITNEBOKSEN: Riksrevisor Jørgen Kosmo var klinkende klar på at Mangus Stangeland og Anders Talleraas fikk utbetalt for mye pensjon da han møtte i retten i dag.. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Riksrevisor og tidligere stortingspresident Jørgen Kosmo forklarte seg i retten i dag. Det var Riksrevisjonen som i 2008 avdekket at flere stortingsrepresentanter kunne ha mottatt uberettiget pensjon.

Kosmo i vitneboksen
Kosmo er kalt inn som vitne av Magnus Stangeland og Anders Talleraas sine advokater i pensjonjukssaken som nå pågår i Oslo tingrett. Advokatene brukte mye av tiden på å stille Kosmo spørsmål om hvordan Riksrevisjonen oppfattet regelverket rundt utbetaling av stortingspensjonene.

Grunnen til det, er at man kan ha hatt ulik forståelse av loven og hva som var riktig praksis. Reglene var uklare og hvordan de ble praktisert er avgjørende for hvilke regler som gjelder.

Etter en rekke spørsmål fram og tilbake om hvordan Kosmo ville definere sporadiske inntekter og fast stilling, sa Kosmo til slutt:

-  Det er mye i den loven som skulle ha stått, men som ikke står der.

Ville innføre kontroll
I advokatenes utspørring av Kosmo var den tidligere stortingspresidenten opptatt av å understreke at Riksrevisjonens intensjon med å undersøke pensjonsutbetalingene på Stortinget var å få kontroll med systemet.

- Jeg vil bare understreke at når det gjelder spørsmålet om straff og manglende tilbakebetaling, så var vi først og fremst opptatt av å få på plass en kontrollinstitusjon i Stortinget slik at loven kunne etterfølges, sa Kosmo.

- Klart regelverk
Også dommeren rettet direkte spørsmål til Kosmo, og fikk dermed klargjørende svar på hvordan riksrevisoren oppfattet regelverket.

- Når dere var så opptatt av det, var det fordi dere mente man kunne ha ubegrenset med sporadiske inntekter?

- Nei, det var fordi at kom man over dette inntektstaket så falt pensjonen bort, sa Kosmo og la til:

- Både Kjønstad-utvalget og Strotingets penjonskasse viser jo at de aller, aller fleste stortingsrepresentanter har greid å forholde seg til dette regelverket.

Ingen korrupsjonsmistanke
På et tidspunkt henvendte Kosmo seg direkte til dommeren:

- Men jeg må få si det dommer, at hvis vi hadde hatt mistanke om korrupsjon eller annen form for misligheter, sa hadde vi gitt opplysningene direkte til Økokrim. Det gjorde vi ikke, sa Kosmo.