Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De aller sterkeste hjelpearbeiderne

Thailandske redningsmannskaper tok i går i bruk elefanter for å rydde skog og bære ut omkomne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KHAO LAK (Dagbladet): Elefantføreren så ingen tegn på bakken som kunne tyde på at det lå et menneske der. Likevel kommanderte han elefanten til å stanse.

Mannen må ha fått en fornemmelse av at det kunne ligge noe gjemt. Føreren fikk elefanten til å løfte bort røtter og trestammer med støttennene.

Etter at trevirket var fjernet, kløv han ned fra elefanten og satte seg til å lukte i hullene på bakken. Da kjente han liklukta.

Etter å ha pakket den døde i plast, ble liket surret i tau og hengt på støttennene. Det store dyret bar den tunge kroppen like lett som om den hadde vært laget av luft.

Den kilometerlange turen ned til bebyggelsen ble unnagjort på noen få minutter.

Biler duger ikke

Siriwan Phapphier (40) er leder for et redningsteam i de tettvokste skogsområdene utenfor Khao Lak. Hun hadde en mistanke om at flodbølgen kunne ha feid mennesker bort fra bebyggelsen og langt inn i jungelen - som er blitt ei hengemyr etter flodbølgen.

Her blir Land Rovere og andre terrenggående kjøretøy stående og spinne når de skal inn.

Phapphier rekvirerte derfor to elefanter fra Ayutthaya elefantsenter for å få hjelp til letingen.

Hun var ikke overrasket over hvor effektivt det var å bruke elefanter til de tyngste oppgavene.

-  Vi som bor her vet hvor sterke og snille de er. Hvis elefanten har en dyktig fører, kan du nesten få dem til å gjøre hva som helst, sier hun til Dagbladet.

Erfaringene fra aksjonene i går gjør at lederne ved Ayutthaya elefantsenter i dag vil stille enda flere elefanter til disposisjon for redningsmannskapene.

Elefanter fra «Alexander»

I Bang Nieng i Thailand hjelper dyrene som ble brukt i storfilmen «Alexander» blant annet til med å rydde skogen og gjøre det lettere for letemannskapene å komme fram. De har levd i jungelområdene hele sitt liv, og kan ta seg fram der biler og lastebiler må gi opp.

-  De seks elefantene ble valgt ut fordi de er smarte og kan handle på kommando, sier elefanttrener Romthongsai Meepan til nyhetsbyrået AP.

Med lenker og tau bundet rundt de enorme kroppene, drar elefantene unna steinblokker og store trær, slik at letemannskapene kan komme fram til de omkomne.

Nyhetsbyrået Reuters forteller at elefantene har trukket en tiseters minibuss opp av en innsjø. Også på Sumatra er elefanter satt inn i hjelpearbeidet.

Hjalp til da bølgen kom

Men elefantene var til hjelp også på et mye tidligere tidspunkt.

Da de dødelige bølgene skyllet inn over Khao Lak, flyktet nemlig stedets elefanter mot de høyereliggende åsene rundt.

Flere av dyrene løftet samtidig flyktende turister opp på ryggen med snabelen. På denne måten ble en rekke liv spart.

Elefantene kunne også sannsynligvis føle flodbølgen før den traff land.

Elefanttreneren Dang Salangam forteller at dyrene varslet gjennom høye skrik.

-  Jeg ble overrasket, for jeg har aldri hørt elefantene skrike før, sier han til Reuters.

RYDDER OPP: </B> Elefantene gjør det lettere å lete under trær, røtter og tunge rester av det som pleide å være folks hjem.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media