De amerikanske fangene tegner drømmefengselet sitt. Etter å ha hørt den norske fengselsjefen vil de overflyttes

- Om dette kan forandre livet til bare én innsatt i USA, er det verdt reisen.

STOR FORSKJELL: Assisterende fengselslef i Halden fengsel, Jan Strømnes, reiste til to amerikanske fengsler for å fortelle om hvorfor han mener et "normalt" soningsopphold vil kunne gjøre innsatte mer rustet for livet på utsiden av murene. Video: Dokumentarfilmen «Fra Halden til Attica» / YLE, Finland Se hele dokumentaren her: http://arenan.yle.fi/1-3964779 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Vi har mange prinsipper, men to er mest sentrale. Det første er dette med normalitet; at fengselet skal ligne så mye som mulig på samfunnet på utsiden. Det andre er at vi skal behandle de innsatte på en human måte, sier assisterende fengselsleder Jan Strømnes ved Halden fengsel i dokumentarfilmen «Fra Halden til Attica».

Her følger et dokumentarteam fengselslederen på en reise til USA-fengslene Attica State Prison i New York og North Dakota State Penitentiary, der soningsforholdene er signifikant annerledes de i Halden.

Strømnes ber de amerikanske fangene tegne sitt drømmefengsel på ei tavle - hvilket de gjør. De sier de blant annet ønsker seg egne rom og ikke åpne celler, og flere muligheter for utdanning under soningen.

Ideal-fengsel

Når de amerikanske fangene er ferdige med sin skisse av deres ideal-fengsel, går Strømnes bort til tavla og tegner en mur rundt de forskjellige fasilitetene. Så fjerner han telefonen på fangerommene og sier:

- Sånn, der har du Halden fengsel.

Replikken besvares umiddelbart av en av de amerikanske innsatte, som lurer på om Halden også tar imot overførte fanger fra utlandet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer