Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De amerikanske fangene tegner drømmefengselet sitt. Etter å ha hørt den norske fengselsjefen vil de overflyttes

- Om dette kan forandre livet til bare én innsatt i USA, er det verdt reisen.

STOR FORSKJELL: Assisterende fengselslef i Halden fengsel, Jan Strømnes, reiste til to amerikanske fengsler for å fortelle om hvorfor han mener et "normalt" soningsopphold vil kunne gjøre innsatte mer rustet for livet på utsiden av murene. Video: Dokumentarfilmen «Fra Halden til Attica» / YLE, Finland Se hele dokumentaren her: http://arenan.yle.fi... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
AMERIKANSKE FORHOLD: Soningsforholdene i de amerikanske fengslene som den norske fengselslederen Jan Strømnes har besøkt, er annerledes de han han kjenner fra sin egen arbeidsplass; Halden fengsel. Foto: Dokumentaren «Fra Halden til Attica» / YLE, Finland
AMERIKANSKE FORHOLD: Soningsforholdene i de amerikanske fengslene som den norske fengselslederen Jan Strømnes har besøkt, er annerledes de han han kjenner fra sin egen arbeidsplass; Halden fengsel. Foto: Dokumentaren «Fra Halden til Attica» / YLE, Finland Vis mer

(Dagbladet): - Vi har mange prinsipper, men to er mest sentrale. Det første er dette med normalitet; at fengselet skal ligne så mye som mulig på samfunnet på utsiden. Det andre er at vi skal behandle de innsatte på en human måte, sier assisterende fengselsleder Jan Strømnes ved Halden fengsel i dokumentarfilmen «Fra Halden til Attica».

FØLGER NORSKE FANGER: Flere innsatte i HAlden fengsel medvirker i filmen. Foto: Dokumentaren «Fra Halden til Attica» / YLE, Finland
FØLGER NORSKE FANGER: Flere innsatte i HAlden fengsel medvirker i filmen. Foto: Dokumentaren «Fra Halden til Attica» / YLE, Finland Vis mer

Her følger et dokumentarteam fengselslederen på en reise til USA-fengslene Attica State Prison i New York og North Dakota State Penitentiary, der soningsforholdene er signifikant annerledes de i Halden.

Strømnes ber de amerikanske fangene tegne sitt drømmefengsel på ei tavle - hvilket de gjør. De sier de blant annet ønsker seg egne rom og ikke åpne celler, og flere muligheter for utdanning under soningen.

Vil INSPIRERE: Assisterende fengselsleder Jan Strømnes ved Halden fengsel. Foto: Dokumentaren «Fra Halden til Attica» / YLE, Finland
Vil INSPIRERE: Assisterende fengselsleder Jan Strømnes ved Halden fengsel. Foto: Dokumentaren «Fra Halden til Attica» / YLE, Finland Vis mer

Ideal-fengsel

Når de amerikanske fangene er ferdige med sin skisse av deres ideal-fengsel, går Strømnes bort til tavla og tegner en mur rundt de forskjellige fasilitetene. Så fjerner han telefonen på fangerommene og sier:

- Sånn, der har du Halden fengsel.

Replikken besvares umiddelbart av en av de amerikanske innsatte, som lurer på om Halden også tar imot overførte fanger fra utlandet.

- Hele den seansen var interessant og morsom, men det gjorde meg også trist, sier Strømnes til Dagbladet.

- For som filmen viser, var det flere ressurssterke mennesker blant de innsatte i dette fengselet, som hadde tatt et oppgjør med fortida si. Men de mangler et system som støtter dem tilbake til samfunnet, utdyper fengselslederen.

Eksport av ideer

I filmen sier Strømnes at han tror han kan lære USA-fengslene om hvordan en «mer normal» soning kan gjøre innsatte bedre rustet på livet etter endt soning.

IDEAL-FENGSELET: De amerikanske innsatte får tegne sitt såkalte drømmefengsel. Det er nesten helt likt Halden fengsel, mener Strømnes.  Foto: Dokumentaren «Fra Halden til Attica» / YLE, Finland
IDEAL-FENGSELET: De amerikanske innsatte får tegne sitt såkalte drømmefengsel. Det er nesten helt likt Halden fengsel, mener Strømnes.  Foto: Dokumentaren «Fra Halden til Attica» / YLE, Finland Vis mer

- Jeg ønsker å gjøre noe samfunnsnyttig, som å kunne jobbe med menneskelig endring (...), men jeg vil også forsøke å eksportere noen av de ideene som virker bra i Norden til et annet land, sier Strømnes i filmen.

- Jeg har tro på at grunnelementene her vil også virke i andre land. Og det er det jeg synes er spennende, for hvis dette kan forandre livet til om så bare én innsatt i USA, så er det på en måte verdt å ta den reisen, fortsetter han.

- Har gitt endringer

Det var i mai og juni i fjor at han foretok reisen. Han besøkte da flere fengsler enn det som framkommer i dokumentarfilmen, forteller han Dagbladet.

- Jeg var mentalt forberedt på at forholdene kunne være slik som vi har sett på TV, med mangel på gode relasjoner mellom ansatte og innsatte – og dessverre fikk jeg nok bekreftet at det er slik i flere av de fengslene jeg besøkte.

Men i et av fengslene opplevde han noe positivt:

- Personale fra fengselet North Dakota State Penitentiary har tidligere vært på besøk hos oss i Halden fengsel, og under mitt besøk hos dem igjen, kunne jeg se at de hadde tatt med seg lærdom fra oss.

- De hadde innført både tankegods og verdier vi delte med dem - som at en dynamisk sikkerhet der det er dialog og respekt mellom innsatte og ansatte er en nødvendighet for en god soningsprogresjon.

- De fortalte også at de hadde avviklet 80 prosent av sin bruk av isolasjon i fengselet, etter besøket hos oss i Halden, sier Strømnes.

- Gratis

BESØKTE USA: Jan Strømnes reiste til USA-fengslene Attica State Prison i New York og North Dakota State Penitentiary. Foto: Dokumentaren «Fra Halden til Attica» / YLE, Finland
BESØKTE USA: Jan Strømnes reiste til USA-fengslene Attica State Prison i New York og North Dakota State Penitentiary. Foto: Dokumentaren «Fra Halden til Attica» / YLE, Finland Vis mer

«Fra Halden til Attica» er produsert av John Stark i den finske statskanalen, YLE.

- Noe av motivet bak dokumentaren er å vise at den nordiske kriminalomsorgen og dens veldferdsmodeller kan eksporteres, sier Stark til Dagbladet.

- Det snakkes mye om det harde klimaet i amerikanske fengsler, men som Strømnes sier kan ikke et menneske bli bra om det ikke blir behandlet bra - med respekt. Og selv om de økonomiske rammene for fengsels-fasiliteter ikke er de samme i Norge og USA, er det å vise respekt helt gratis, fortsetter produsenten og får full støtte av fengselssjef Strømnes:

- Det viktigste vi kan vise bort, er gratis. Det handler ikke om flotte fengselsbygg, men god kommunikasjon, respekt og verdier innad i organisasjonen.

Internasjonal oppmerksomhet

Dette er ikke første gang produsent Stark lager film om fengselsforhold.

I serien «The Norden» fra 2014 ga han seere innblikk i fire ulike typer nordiske fengsler - også den gang Halden fengsel, som flere ganger har fått internasjonal pressedekning, på grunn av sine unike soningsforhold.

Etter åpningen i 2010 ble fengselet beskrevet som «verdens mest humane fengsel» av TIME Magazine.

Fengselet er et av Norges største, med cirka 250 innsatte, og det har både høyt sikkerhetsnivå, en overgangsbolig, og gjennomfører varetektsfengsling og fengselsstraffer av ulike kategorier.

- Hevn-elementet fjernet

- Sett med andre øyne, fra utsiden, så kan det virke som vi har det bra, men til syvende å sist må man forstå at vi sitter inne, og at vår frihet er begrenset, sier Fidan, som er en av flere innsatte fra Halden fengsel som medvirker i dokumentarfilmen.

- Her i Norge går vi utfra tanken om at vi er her som straff, og ikke for å straffes. Vi har fått straffen vår av retten og må være her i fengselet en periode, sier Christian som også soner i Halden.

- Og vi skal jo ikke straffes noe mer her inne, så elementet av hevn er tatt vekk, fortsetter han.

- Men hevn står jo ganske sterkt mange andre steder, i alle fall i USA, sier han i filmen, som vises på NRK2 i morgen, mandag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!