De amerikanske flaggene på månen er blitt kritthvite

Ødelagt av varme, kulde og UV-stråling.

BORTE VEKK: De amerikanske flaggene på månen er trolig ikke til å kjenne igjen etter 47 år med varme og kulde og UV-stråling. Foto: NTBScanpix
BORTE VEKK: De amerikanske flaggene på månen er trolig ikke til å kjenne igjen etter 47 år med varme og kulde og UV-stråling. Foto: NTBScanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Månen bærer trolig ikke lenger amerikanske flagg. Det forteller romforsker Paul Spudis til Smithsonian Air & Space Magazine.

47 år med enorm varme, bitende kulde og stram UV-stråling har gjort de ikoniske flaggene kritt hvite, ifølge Spudis. Dermed kan ikke amerikanerne lenger smykke seg med tanken på «stars and stripes» for evig svevende på månen over oss. 

Bort med stjerner og striper Månens ekstreme temperaturer er én årsak, ifølge Spudis. En annen er UV-stråling fra sola. 

- I førti år har de seks flaggene vært utsatt for månens klima i all sin kraft, hvor det byttes mellom 14 dager med full sol og 100 grader celsius og 14 dager med mørke og minus 150 grader celsius, forklarer Spudis.

Det var i 1969 at Neil Armstrong, Buzz Aldrin og Michael Collins fikk med seg ett flagg da de steg ombord Apollo 11 med månen som destinasjon. Historien kjenner vi alle, det ble et lite steg for mennesket, et stort steg for menneskeheten, og flagget ble satt i jorda på månen. 

Apollo 12, 14, 15, 16 og 17 plantet også ett flagg hver på månen. Der skulle de seks amerikanske flaggene stå til evig tid. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer