BORTE VEKK: De amerikanske flaggene på månen er trolig ikke til å kjenne igjen etter 47 år med varme og kulde og UV-stråling. Foto: NTBScanpix
BORTE VEKK: De amerikanske flaggene på månen er trolig ikke til å kjenne igjen etter 47 år med varme og kulde og UV-stråling. Foto: NTBScanpixVis mer

De amerikanske flaggene på månen er blitt kritthvite

Ødelagt av varme, kulde og UV-stråling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Månen bærer trolig ikke lenger amerikanske flagg. Det forteller romforsker Paul Spudis til Smithsonian Air & Space Magazine.

47 år med enorm varme, bitende kulde og stram UV-stråling har gjort de ikoniske flaggene kritt hvite, ifølge Spudis. Dermed kan ikke amerikanerne lenger smykke seg med tanken på «stars and stripes» for evig svevende på månen over oss. 

Bort med stjerner og striper Månens ekstreme temperaturer er én årsak, ifølge Spudis. En annen er UV-stråling fra sola. 

- I førti år har de seks flaggene vært utsatt for månens klima i all sin kraft, hvor det byttes mellom 14 dager med full sol og 100 grader celsius og 14 dager med mørke og minus 150 grader celsius, forklarer Spudis.

Det var i 1969 at Neil Armstrong, Buzz Aldrin og Michael Collins fikk med seg ett flagg da de steg ombord Apollo 11 med månen som destinasjon. Historien kjenner vi alle, det ble et lite steg for mennesket, et stort steg for menneskeheten, og flagget ble satt i jorda på månen. 

Apollo 12, 14, 15, 16 og 17 plantet også ett flagg hver på månen. Der skulle de seks amerikanske flaggene stå til evig tid. 

Skadelig UV-stråling Ikoniske bilder kunne dokumentere for hele verden - og kanskje spesielt Sovjetunionen - at USA nå hadde vunnet romkappløpet. Symboleffekten under den kalde krigen var enorm. 

Ifølge Spudis er altså flaggene nå kritt hvite, og ikke til å kjenne igjen.  

- Enda mer skadelig for stoffet i flaggene er den intense ultrafiolette strålingen fra ufiltrert solskinn. Til og med på jorda ville skarpt sollys over mange år falmet flagg. Derfor er det trolig at disse symbolene på amerikansk storhet nå er blitt bleket hvite av UV-stråling. Noen av flaggene kan til og med ha begynt å falle fra hverandre, sier forskeren, som også er gjengitt i Business Insider.

600 millioner seere 20. juli 1969 ble Neil Armstrong første menneske til å sette en fot på månen. Oppskytingen fire dager tidligere ble sett av over 600 millioner TV-seere verden over, i tillegg til en million tilskuere som hadde samlet seg rundt oppskytningsbasen.

Astronautene fikk være på månens overflate rundt 21 timer. Den tida brukte de blant annet på å samle steiner og støv, i tillegg til å plante de ikoniske flaggene i månens overflate.

Men nå, 47 år senere, er altså både stjerner og striper visket bort fra flaggene for alltid, og USA har ikke lenger noe slagkraftig romprogram etter betydelige NASA-nedskjæringer de senere årene.