Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De amerikanske soldatene er trygge

Jugoslavias informasjonsminister Milan Komnenic sa fredag at de tre amerikanske soldatene som er tatt til fange av serberne er trygge og får god behandling. Han sa han ikke kunne bekrefte gårsdagens meldinger om at de tre vil bli stilt for en militærdomstol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ingen i Beograd kan bekrefte dette, sa Komnenic til den franske fjernsynsstasjonen France-2, og la til: - Ikke vær bekymret for disse tre guttene.

Meldingen fra det jugoslaviske nyhetsbyrået Tanjug torsdag om at de tre skulle stilles for en militærdomstol allerede fredag var basert på en kunngjøring fra serbiske juridiske myndigheter i Kosovo. Det ble ikke opplyst noe om hva tiltalen mot de tre skulle gå ut på.

Informasjonsminister Komnenic fastholdt i intervjuet med fransk fjernsyn at de tre soldatene ble tatt til fange inne på jugoslavisk territorium, ikke på makedonsk jord, slik det har vært hevdet fra NATO og USA.

Røde Kors

USAs utenriksdepartement har bedt svenske diplomater i Beograd om å viderebringe en henstilling til jugoslaviske myndigheter om at representanter for Den internasjonale Røde Kors-komiteen får besøke de tre amerikanske soldatene. En talskvinne for det svenske utenriksdepartementet, Åsa Arvidsson, bekreftet fredag at dette vil bli gjort. Sveriges ambassadør i Jugoslavia, Mats Staffansson, vil overbringe henstillingen så snart han blir tatt imot av jugoslaviske myndigheter, sa hun.

USA anser de tre soldatene som serbiske krigsfanger, og mener det vil være i strid med folkeretten å stille dem for en militærdomstol.

- President Milosevic bør ikke misforstå dette: USA tar vare på sine egne, sa USAs president Bill Clinton i en tale til amerikanske styrker torsdag kveld. - USA vil holde Slobodan Milosevic personlig ansvarlig for skjebnen til de tre soldatene, sa Clinton.

Fjernsynsbilder

Bilder av sersjant Andrew Ramirez (24), sersjant Christopher Stone (25) og spesialist Steven Gonzales (21) som ble vist på serbisk fjernsyn torsdag, viser at minst en av dem hadde merker etter slag. De tre hadde motsatt seg å bli tatt til fange, het det i den serbiske fjernsynsmeldingen.

De tre soldatene tilhørte den 1. amerikanske infanteridivisjon, som normalt er stasjonert i Tyskland. De tilhører ikke den NATO-styrken som står for angrepene mot Jugoslavia, men er underlagt NATO-kommando gjennom Allied Rapid Reaction Force (ARRF) som er i Makedonia for å hjelpe til med plasseringen av NATO-styrken som eventuelt skal overvåke en fredsavtale for Kosovo. Denne styrken, som omfatter 12.000 soldater fra en rekke land, er den samme som de norske soldatene i Makedonia tilhører.

De tre soldatene kjørte en såkalt «humvee», en flat, firehjulsdrevet terrenggående bil. Før de forsvant rapporterte de at de var blitt beskutt med håndvåpen og omringet, og at de da befant seg cirka fem kilometer fra grensen. De siste ordene man hørte fra dem var «hjelp, hjelp, SOS».

(NTB-Reuters)