De andre bankene følger DnBs renteøkning

- Vi diskuterer det allerede med oss selv, sier Nordea. 70 milliarder i toalettet på Oslo Børs i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Lånekundene i DnB NOR og Postbanken fikk beskjeden først av nordmenn som skylder penger om at de må være med å betale for det internasjonale finanskrakket.

Landets største långiver gikk i ettermiddag ut med renteøkning til sine boliglånskunder med 0,3 prosentpoeng.
 

Det betyr at billigste boliglån i DnB Nor nå er 7,25 prosent - for kunder som er så godt stilt at de ”bare” skylder mindre enn 60 prosent av boligens verdi.

Og like sikkert som at 1. januar kommer rett etter nyttårsaften - like sannsynlig er det at de andre store bankene kommer etter med renteøkninger.

Diskuterer allerede

Landets nest største bank Nordea kommer ikke med noen renteøkning i dag.

- Vi har ikke gjort noen vedtak, men jeg kan bekrefte at vi diskuterer dette spørsmålet med oss selv, sier kommunikasjonsdirektør Rune Sjøhelle i Nordea til Dagbladet.no.

Analytiker Pål Ringholm i meglerhuset First Securities tror ikke at DnB NOR blir stående aleine på rentetoppen.

DYR DAG: 70 milliarder kroner rant ut av Oslo Børs i dag. Regningen får du i form av renteøkninger. Foto: SCANPIX
DYR DAG: 70 milliarder kroner rant ut av Oslo Børs i dag. Regningen får du i form av renteøkninger. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det er åpenbart at bankene vil øke rentene mot folk for å dekke opp for egne økte kostnader, sier Ringvold til NRK Dagsnytt med dagens blodige tall fra Oslo Børs på skjermen.

Ned 32 prosent siden mai

Da børsen stengte klokka 17.30 viste dagsregnskapet at papirverdier for nær 70 milliarder kroner hadde forsvunnet i toalettet i løpet av dagen.

Oslo Børs endte med en nedgang på 4,5 prosent - blant de største fallene i Europa.

I like stor grad som krisen i amerikansk økonomi var det et fall i oljeprisen på 5 dollar pr. fat som ga kursene på Oslo Børs et dobbelt baklengsmål og 0-2 i protokollen da dommeren blåste for kampslutt.

Siden midten av mai har aksjekursene på Oslo Børs falt med 32 prosent.

Så vidt kommunikasjonsdirektør Sjøhelle har oversikt over, har ikke Nordea tapt penger direkte på nattens konkurs i den amerikanske investeringsbanken Lehmann Brothers.

Den banken ble etablert i 1850-årene, og har kommet seg levende ut av alle kriser i amerikansk og internasjonal økonomi siden den gangen.

De andre bankene følger DnBs renteøkning

Men i natt var det slutt. Banken trakk selv ut bunnproppen i et inntørket badekar.

Blodig for DnB NOR og Handelsbanken

To nordiske långiverne med uprioriterte krav blinker på lista til Lehmans konkursbo: DnB Nor har et krav på drøyt 140 millioner kroner mot Lehman-boet.

Det kravet er ikke mye verdt i dag.

Verre stilt er svenskeide Handelsbanken, som ligger an til å tape flere hundre millioner kroner på nattens dramatiske konkurs. Handelsbanken er aktiv på det norske markedet.

Uansett må du som bankkunde - også utenfor DnB NOR - være med på å betale regningen. For all uroen gjør det dyrere for bankene å skaffe pengene som du låner av dem. Og da er det enkelt å sette adresse på regningen.

Sterkere enn Norges Bank

- Vi har sett en klar utvikling de siste månedene at den internasjonale markedsrenten etter hvert har fått større påvirkning på våre utlånsrenter enn det styringsrenten fra Norges Bank har.

- Tidligere i år har vi vært nødt til å øke rentene til våre kunder med 0,5 prosent poeng mer enn økningen fra Norges Bank, sier kommunikasjonsdirektør Rune Sjøhelle.

Norske banker må i snitt skaffe hver tredje utlånskrone på det åpne, internasjonale finansmarkedet.

- Verste på 100 år

Og uroen etter nattens Lehman-sjokk nærmet seg jordskjelv da New York-børsen åpnet i ettermiddag norsk tid. Ikke bare falt Dow Jones-indeksen med 2,2 prosent på sparket.

Aksjekursen i et av verdens største forsikringsselskaper, AIG (American International Group), raste med 50 prosent straks det ble kjent at den amerikansk sentralbanken ikke kommer til å løpe rundt med penger til alle finansinstitusjoner med tomme kasse.

Den tidligere sentralbanksjefen Al Greenspan sier til CBS at situsjonen nå ligner på den verste finanskrisen i USA på 100 år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer