- De aner ikke hva de holder på med

Etter fiaskoen i helga vet ingen om oljeselskapet BP kan stoppe lekkasjen før august.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Bildet ovenfor - tatt i dag - viser med all mulig tydelighet at BPs strategi for å stanse oljelekkasjen på havbunnen i helga var en fullstendig fiasko.

- Vi er skuffet over at oljen vil fortsette å strømme ut en stund, og vi vil doble innsatsen for å holde den borte fra strendene, sier BP-direktør Robert Dudley til CNN.

Nå famler oljeselskapet etter andre løsninger på havbunnen og ingen vet når , eller om, BP vil klare å stoppe den enorme lekkasjen fra oljebrønnen i Mexicogulfen.

Hver eneste dag spyr den ut opp mot 19 000 fat olje - over tre millioner liter. Utslippet startet da oljeriggen Deepwater Horizon eksploderte 20. april.

Miljøkatastrofen er allerede den verste i USAs historie, og myndighetene forbereder seg på at utslippet kan vare i mange uker til. Den langsiktige planen er å bore en avlastningsbrønn, men den vil ikke være på plass før i august.

Prøver igjen Den såkalte «Top Kill»-metoden gikk ut på å pumpe boreveske ned i oljebrønnen for å dempe trykket, for deretter å tette med betong. Etter først å ha fortalt at alt gikk som planlagt med løsningen, var BP og myndighetene i dag tilbake til tegnebrettet.

- Vi fikk innledningsvis optimistiske meldinger om metoden, men det er nå klart at den ikke virket, sier president Barack Obama ifølge New York Times.

Oljeselskapet skal nå igjen forsøke en løsning der en kuppel senkes ned over et brudd i oljerørledningen. Denne metoden mislyktes 9. mai på grunn av isdannelse, men ekspertene vil denne gangen prøve å sirkulere varmt vann til stedet mens operasjonen pågår.

Foto: BP
Foto: BP Vis mer

Ifølge BP vil kuppelen fange opp «mesteparten» av oljen.

- Vi føler oss trygge på at dette vil virke, men vi kan åpenbart ikke garantere suksess, sier BP-sjef Dudley til CNN.

I verste fall kan det nye forsøket faktisk føre til at utslippet øker med opptil 20 prosent, fordi det gjøres et nytt kutt ved oljerørledningen et sted der kuppelen kan plasseres.

- Løgnere eller inkompetente BP må tale stadig kraftigere kritikk for håndteringen av oljekatastrofen, og mange mener selskapet ikke er i stand til å håndtere den.

- Jeg har ingen tillit til BP i det hele tatt. Jeg tror ikke de vet hva de holder på med. Folk burde egentlig ikke tro på noe BP sier i forhold til sannsynligheten for at noe av det de gjør ender opp slik de har forutsett, sier kongressrepresentant Ed Markey.

Han leder energikomiteen som gransker oljeutslippet, og gikk i dag svært langt i å si at BP med vilje har underspilt størrelsen på lekkasjen . Oljeselskapet anslo offentlig lekkasjen til å være på 5000 fat i døgnet, mens den altså har vist seg å være nesten fire ganger så alvorlig.

- Enten løy de eller så var de inkompetente. Konsekvensene for mexicogulfen er uansett katastrofale, sier Markey.

Var bekymret allerede i fjor I tillegg til mulig talltriksing etter at katastrofen var et faktum, har BP heller ikke fortalt sannheten om hva de visste om sikkerheten på Deepwater Horizon før det smalt.

New York Times har i helga avslørt at BP allerede for 11 måneder siden var bekymret for brønnen og mekanismen som skal forhindre blowout. Faktiske problemer oppsto i mars i år, flere uker før eksplosjonen.

KRITIKER: Demokratenes kongressrepresentant Ed Markey mener BP kan ha løyet om omfanget av utslippet, og kaller hele affæren for miljøkriminalitet.
KRITIKER: Demokratenes kongressrepresentant Ed Markey mener BP kan ha løyet om omfanget av utslippet, og kaller hele affæren for miljøkriminalitet. Vis mer

Interne dokumenter avvsa har fått  tak i viser at BP gjorde et unntak - uvisst av hvilken grunn - fra sine egne sikkerhetsrutiner da selskapet valgte materialer til oljebrønnen.

Brenner olje i vannet I delstaten Louisiana har føderale myndigheter utstyrt lokale mannskaper med oljevernmateriell som skal samle opp så mye som mulig av oljen som når land.

Samtidig brenner olje i havoverflaten 80 forskjellige steder og så mange som 1400 fartøyer jobber med få opp oljen før den kommer til kysten, ifølge New York Times.

Frykten er at store oljeflak skal sive inn i sumpene som huser hundrevis av dyrearter. Samtidig frykter fiskere langs kysten at levebrødet vil være ødelagt for mange måneder eller år framover.

- Det er som et dødsfall i familien, sier Connie Townsend, som driver fiskebåtutleie i Terrebonne, til New York Times.

MED EGNE ØYNE: Obama besøkte i helga Lousiana for å se konsekvensene av oljeutslippet på nært hold. Foto: Evan Vucci / AP
MED EGNE ØYNE: Obama besøkte i helga Lousiana for å se konsekvensene av oljeutslippet på nært hold. Foto: Evan Vucci / AP Vis mer