Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De anklager oss for å ha forgiftet Moland

Advokat Morten Furuholmen blir beskyldt for å være ansvarlig for at det ble satt en sprøyte på Moland som gjorde han psykisk syk.

MISTENKES: Morten Furuholmen (t.v.) mener UDs representanter og norske journalister, i tillegg til ham selv, mistenkes for å ha vært med på å gjøre Moland syk. Bildet er fra første dag av ankesaken mot Moland og French.
Foto: TORE BERGSAKER
MISTENKES: Morten Furuholmen (t.v.) mener UDs representanter og norske journalister, i tillegg til ham selv, mistenkes for å ha vært med på å gjøre Moland syk. Bildet er fra første dag av ankesaken mot Moland og French. Foto: TORE BERGSAKER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||OSLO/KISANGANI (Dagbladet): I retten i går ble Furuholmens kongolesiske kollega Guillaume Likwala beskyldt for å stå bak et komplott for å gjøre Moland mentalt syk.

Advokaten som representerer den kongolesiske staten ba til og med om at Likwala måtte arresteres.

- Det var Likwalas lege som medisinerte Tjostolv Moland slik at han ble sinnssyk, sa regjeringsadvokat Justin Molima i retten.

Furuholmen satt i går i samtaler med Likwala, og sier til Dagbladet at den kongolesiske staten tror en norsk konspirasjon har gjort Moland mentalt forvirret med vilje.

- De mistenker nok meg også, i tillegg til UD og noen norske journalister.Mistanken retter seg særlig mot TV2s journalister, som var i fengselet og intervjuet en gråtende Moland like før han brøt sammen.

Advokatene for de sivile partene ba i retten om at journalisters tilgang til de to nordmennene må innskrenkes.

- UD er feige
Furuholmen tror også UDs representanter er mistenkeliggjort, siden de var med å organisere legebesøket til Jean Paul Lombale.

Han blir nå anklaget får å ha satt en sprøyte på Moland som gjorde ham psykisk syk.

- Når disse anklagene rettes mot oss, kan vi ikke løpe fra ansvaret. Dette er tøft for Likwala og Lobambe. Jeg har gjort det klart for dem at jeg står bak dem. Det må UD også gjøre. Hvis de nå ikke skal kommentere truslene, er de feige, sier Furuholmen til Dagbladet.

- Ikke part i saken
Pressevakt i UD, Ragnhild Imersrud, sier til Dagbladet at de ikke har behov for å kommentere rettsprosessen i Kisangani.

- Vi er ikke part i saken. Vi er til stede i Kisangani for å bistå dem, understreker Imerslund.

Hun forteller at de har tett kontakt med både lege og advokat, men at de ikke ønsker å kommentere påstander og spekulasjoner som kommer fram i retten.

- Hva sier du til Furuholmens påstand om at dere er feige?

- Vi er til stede for å bistå Moland og French, og har ikke behov for å kommentere det som skjer i rettsprosessen. Vi har en representant til stede i Kisangani som besøker de to anholdte.

- Furuholmen tror også UDs representanter er mistenkeliggjort i beskyldningene. Hva tenker dere om det?

- Vi opplever det ikke slik.De tre rettsoppnevnte legene ble under rettsmøtet i går spurt om medisinen Lombale kan ha utløst den psykiske lidelsen. På det svarte de at de hadde gitt Moland den samme medisinen, og at de måtte ta det samme ansvaret som han.

Langvarig utsettelse
De tre legene sa videre at de ikke hadde kompetanse til å behandle Molands psykiske lidelser.

De anbefalte retten å sende bud på spesialister fra Kinshasa.

Retten besluttet å følge legenes anbefaling.

- Nå kan det bli flere ukers utsettelse, sier advokat Furuholmen, etter at han hadde snakket med advokat Likwala.

Han tror det kan ta opptil fire uker før saken kan fortsette.

Har ikke betalt leia
De to advokatene sa i retten i går at lokale myndigheter må dekke utgiftene de koster å få spesialistene til Kisangani.

Det kan skape problemer.

Det er tidligere gjort kjent at lokale myndigheter har hatt problemer med å betale leia for rettslokalene.

Da Dagbladet snakket med utleieren tidligere denne måneden fortalte hun at leien fra første rettsrunde ikke var betalt.

Spesialistene skal ha dekket sine honorarer, reise- og boutgifter, og dommeren anser det som helt uaktuelt å sende Moland til hovedstaden for å bli undersøkt der.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media