Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De ansatte døde en etter en: - Trodde det var en dårlig spøk

De døde brått, men av tilsynelatende naturlige årsaker. Det var i alle fall det man trodde. Før nå.

DØDSFALL: En etter en har ansatte ved den tyske industribedriften Ari Armaturen dødd brått, men av tilsynelatende naturlige årsaker. Nå skal 21 dødsfall etterforskes på nytt, etter at en ansatt fant et hvitt pulver på matpakken sin. Foto: Ari Armaturen
DØDSFALL: En etter en har ansatte ved den tyske industribedriften Ari Armaturen dødd brått, men av tilsynelatende naturlige årsaker. Nå skal 21 dødsfall etterforskes på nytt, etter at en ansatt fant et hvitt pulver på matpakken sin. Foto: Ari Armaturen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De var alle eldre. De nærmet seg alle pensjonsalder. Og alle døde brått og uventet.

En etter en har ansatte ved den tyske industribedriften Ari Armaturen i Schloß Holte-Stukenbrock i nordvestlige Tyskland dødd av formodentlig naturlige årsaker.

Det er i alle fall det man har trodd fram til nå.

For i mai i år oppdaget en av de ansatte et hvitt pulver på sin egen matpakke.

Sjekket videoopptakene

Han varslet umiddelbart sine overordnede, og ba dem om å gå gjennom opptakene fra bedriftens videoovervåkningssystem.

Etter å ha sett videoopptakene, kontaktet bedriften politiet. For på opptakene så de hva som hadde skjedd:

En av bedriftens andre ansatte, en 56 år gammel mann, hadde spredt det hvite pulveret over sin kollegas matpakke, skriver Deutsche Welle.

Ekstremt giftig

56-åringen ble pågrepet og etter hvert identifiserte politiet det hvite pulveret som blyacetat. Stoffet kalles også blysukker fordi det smaker noe søtt, skriver Store norske leksikon.

Stoffet er ekstremt giftig og forårsaker alvorlige skader på indre organer, ifølge Deutsche Welle.

Hjemme hos mannen gjorde politiet også flere viktige funn.

I 56-åringens hjem ble ingrediensene til blyacetat og andre gifter funnet, i tillegg til stoffer som i seg selv er farlige å svelge: kvikksølv, bly og kadmium.

56-åringen ble da siktet for drapsforsøk.

DRAMATISK: Krigsforbryteren Slobodan Praljak døde i 2017 etter å ha drukket gift under ankesaken hvor han ble dømt for krigsforbrytelser. Video: NTB ScanpixVis mer Vis mer

Dødsfall i 2000

Onsdag kom det imidlertid en overraskende vending i saken. Tysk politi gikk ut og sa at de hadde utvidet etterforskningen sin, og at de hadde satt ned en spesialgruppe med 15 etterforskere.

56-åringen mistenkes for å være en matpakke-morder.

I alt 21 dødsfall ved bedriften blir nå etterforsket på nytt. Et av dødsfallene strekker seg så langt tilbake som til år 2000.

Mange av de avdøde døde av kreft eller hjerteinfarkt. Eksperter har konkludert med at tungmetallforgiftning kan ha vært årsaken til disse dødsfallene, skriver Reuters.

Det kan nå bli aktuelt å undersøke likene til de avdøde på nytt, for å fastslå nøyaktig dødsårsak, ifølge britiske Telegraph.

I tillegg til de 21 dødsfallene knyttes også 56-åringen til andre hendelser. To andre ansatte ved bedriften ligger nå nemlig i koma, og en tredje ansatt får dialysebehandling.

Trodde det var en spøk

Da den ansatte som oppdaget pulveret på maten sin tok kontakt med sine overordnede, trodde de at det hele dreide seg om en spøk.

- I begynnelsen antok vi at det var en dårlig spøk mellom to kolleger, og ikke et mordforsøk, sier den daglige lederen for metallbedriften, ifølge Deutsche Welle.

Han forteller videre at den mistenkte 56-åringen har vært ansatt i bedriften i 38 år. Den daglige lederen beskriver mannen som «lite iøynefallende».

Den pågrepne og drapsmistenkte 56-åringen har så langt nektet å forklare seg overfor politiet, skriver Deutsche Welle.

VISTE FINGEREN: Videoen av Tysklands visestatsminister Sigmar Gabriel, som viser fingeren til demonstranter, har vært et stort samtaleemne i Tyskland. Han sier han ikke angrer. Video: Antifa Kampfausbildung / Facebook Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!