De ansatte døde en etter en. Så fant kollega hvitt pulver i maten

De var alle eldre. De nærmet seg alle pensjonsalder. Og alle døde brått og uventet. Nå er en 57 år gammel mekaniker dømt til fengsel på livstid.

DØMT: Den 57 år gamle tyske industrimekanikeren, som fikk kallenavnet «matpakkemorderen», er dømt til fengsel på livstid. Foto: Friso Gentsch / DPA / NTB Scanpix
DØMT: Den 57 år gamle tyske industrimekanikeren, som fikk kallenavnet «matpakkemorderen», er dømt til fengsel på livstid. Foto: Friso Gentsch / DPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En etter en døde ansatte ved den tyske industribedriften Ari Armaturen i Schloß Holte-Stukenbrock i nordvestlige Tyskland av formodentlig naturlige årsaker.

Men i mai i fjor fikk en av de ansatte en guffen følelse da han oppdaget et hvitt pulver i sin egen matpakke.

Mannen varslet umiddelbart sine overordnede, og ba dem om å installere et videoovervåkningssystem. Etter kort tid kontaktet bedriften politiet. For på de ferske opptakene så de hva som hadde skjedd:

En av bedriftens andre ansatte, en 57 år gammel mann, hadde spredt det hvite pulveret over sin kollegas matpakke, meldte Deutsche Welle i sommer.

57-åringen ble pågrepet og politiet igangsatte etterforskning av hele 21 dødsfall ved bedriften. Dødsfallene strakte seg så langt tilbake som til år 2000.

Ekstremt giftig

Etter hvert identifiserte politiet det hvite pulveret som det ekstremt giftige stoffet blyacetat. Stoffet kalles også blysukker fordi det smaker noe søtt, skriver Store norske leksikon.

I 57-åringens hjem fant politiet ingrediensene til blyacetat og andre gifter, i tillegg til stoffer som i seg selv er farlige å svelge: kvikksølv, bly og kadmium.

Politiet var overbevist om at de sto overfor noe annet enn en rekke naturlige dødsfall, og siktet 57-åringen for drapsforsøk. Tyske medier begynte å omtale mannen som «matpakke-morderen».

Mange av de 21 avdøde døde av kreft eller hjerteinfarkt. Eksperter har konkludert med at tungmetallforgiftning kan ha vært årsaken til disse dødsfallene, skriver Reuters.

- Forsøkskaniner

Ofrene har krevd å få vite hvorfor mannen forgiftet dem. En kollega kunne ikke møte i rettssalen. Offerets foreldre hans fortalte retten hvordan deres tidligere muntre sønn først hadde begynt å klage på nummenhet, før han på mystisk vis ble stadig sykere. I dag er han i en vegetativ tilstand med alvorlige hjerneskader, og har behov for konstant pleie. Det finnes ingen mulighet for at hans tilstand forbedres, skriver DW.

Da den nå dømte mannen møtte i retten, nektet han å forklare hvorfor han hadde forgiftet sine kolleger.

Etter en rettspsykiatrisk vurdering ble det konkludert med at mannen er strafferettslig tilregnelig. En psykolog som har hatt samtaler med mannen, forklarte i retten at mannen framsto som «en vitenskapsmann, som testet stoffer på en forsøkskanin».

Det er det nærmeste man kom en forklaring på hvorfor mannen forgiftet sine kolleger. For 57-åringen uttalte seg én eneste gang, under rettssaken som har pågått i Bielefeld siden november:

- Jeg støtter uttalelsene fra mine forsvarere fullt ut, sa han.

DØDSFALL: En etter en har ansatte ved den tyske industribedriften Ari Armaturen dødd brått, og flere har blitt alvorlig syke. Foto: Ari Armaturen
DØDSFALL: En etter en har ansatte ved den tyske industribedriften Ari Armaturen dødd brått, og flere har blitt alvorlig syke. Foto: Ari Armaturen Vis mer

Overraskende dom

Da dommen falt torsdag denne uka, ble mannen «bare» kjent skyldig i drapsforsøk mot tre personer og flere tilfeller av grov kroppsskade, skriver Deutsche Welle (DW). Mannen ble dømt til fengsel på livstid og forvaring på ubestemt tid.

Dommen beskrives som overraskende, siden slike lange fengselsstraffer for drapsforsøk er uvanlige i Tyskland.

- Jeg har bare sett en dom som dette én gang i hele min karriere, sier Ronald Weber, som jobbet som advokat for et av ofrene, til DW.

Trodde det var en spøk

Da den ansatte som oppdaget pulveret på maten sin tok kontakt med sine overordnede, trodde de at det hele dreide seg om en spøk.

- I begynnelsen antok vi at det var en dårlig spøk mellom to kolleger, og ikke et drapsforsøk, sa den daglige lederen for metallbedriften, ifølge DW.

Han fortalte videre at den mistenkte 56-åringen har vært ansatt i bedriften i 38 år. Den daglige lederen beskriver mannen som «lite iøynefallende».

Den pågrepne og drapsmistenkte 56-åringen har så langt nektet å forklare seg overfor politiet, skriver DW.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer