Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Katter etterlatt på øy:

De ansvarlige beklager katte­forsømmelse

«Det er alltid vondt når en ser dyr lider og vondt å kanskje ha vært årsaken til det», svarer mennene som er ansvarlige.

FORLATTE KATTER: Kattene ble funnet i elendig befatning. Mannen som er ansvarlig beklager at det ble slik. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland
FORLATTE KATTER: Kattene ble funnet i elendig befatning. Mannen som er ansvarlig beklager at det ble slik. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke kunne VG melde om to katter i elendig forfatning som ble oppdaget på en holme utenfor Fitjar. Kattene ble satt ut for å fange rotter og mus for 15 år siden.

Holmen hvor kattene har bodd er statlig eid, men det er Fitjar kommune som nå har ansvar for å legge til rette for friluftslivet der, skriver VG. Fram til juletider disponerte Smedholmen friluftsskole holmen, og det er de som satte ut kattene for omtrent 15 år siden. Etter at avtalen om å disponere holmen gikk ut for åtte måneder siden, skal Smedholmen ha prøvd å få kommunen til å overta ansvaret for kattene, skriver VG.

I et debattinnlegg i Dagbladet skriver Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, at «Einar Matre, som driver Smedholmen friluftsskole, har forsømt sine plikter som katteeier på det groveste».

Hun skriver videre at: «sannheten er at kattene på Smedholmen har hatt for lite stell og tilsyn i 15 år. Den siste tiden har de blitt svært syke og medtatte grunnet alvorlig vanskjøtsel. Ansatte i kommunen har hatt kjennskap til kattene på øya og det virker som de har forsømt sin varslingsplikt til Mattilsynet.»

Foto: privat
Foto: privat Vis mer

Einar Matre og Terje Skorpen som driver Smedholmen friluftsskole har sendt Dagbladet noen andre bilder av kattene og sier dette til Dagbladet:

«Vi er helt enige i det meste som Åshild her sier, og er svært leie for at vi ikke fikk fjernet kattene før vi begynte å ryddeprosessen. Etter at vi begynte ryddingen ble kattene redde og vi så dem ikke, men vi foret dem som vi alltid hadde gjort. Fikk tak i en felle men lykkes ikke i de forsøkene vi gjorde.

Kommunen hadde fått 4 millioner til restaurering av husene og ville bruke øya til noe annet så vi fikk først en kort frist til å flytte, som igjen ble forlenget. Det ble likevel en stresset tid da vi skulle rydde ut 10 til 15 veteranbåter og utstyr, sertifisere og gjøre klar et 60 fots passasjerfartøy samt seile en krevende sesong for å tjene til levebrødet. Dette er ingen unnskyldning, bare en forklaring på hvorfor vi feilet med kos og tilsyn med kattene siste året.

Foto: privat
Foto: privat Vis mer

Beklageligvis visste vi ikke at det ikke var lov å ha katt på en gård dersom mennesker ikke var i daglig kontakt med den. Våre katter var søsken, hun-katter, og vi trodde det var en god løsning da de var nære 'venner' og holdt sammen.

Vi bodde på øya i begynnelsen og når vi arbeidet der. Øyen har vert vår arbeidsplass i over 32 år. Vi har padlet og rodde ut og inn de siste årene når vi skulle på jobb. Kattene var med oss både i arbeid og på turer rundt på øya.

Kattene hadde isolert hus som sto inne i løa ved siden av foringsautomaten. De var flinke muse og fuglefangere. I en periode vi ikke hadde katt, fikk vi stor skade på seil og utstyr. Tror det fremdeles må være lov på gårdene å la katten få gjøre den jobben?

Etter utryddingen var vi bare ute og fylte i 'automaten' en gang i uka.

Foto: privat
Foto: privat Vis mer

Vi fikk en bekymringsmelding fra en dame som hadde sett ene katten. Så fikk vi kontakt med den lokale frivillige Dyrevernbeskyttelsen som hadde to feller til og tilbød å bli med å fange dem. En av oss var med frakte og fange tre morgener på rad.

Det er alltid vondt når en ser dyr lider og vondt å kanskje ha vært årsaken til det. Vi beklager for ikke å ha vært 'oppegående' nok til å ta dette ansvaret dette året. Før den tid tror vi katten har hatt et godt og fritt liv i lag. Og håper de vil trives i sitt framtidige liv der de kommer.»