Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De ansvarlige bør bli henrettet

Høytstående politikere krever at hoder ruller etter siste Wiki-lekkasje.

KREVER STRENG STRAFF: Tidligere presidentkandidat for Republikanerne, Mike Huckabee, mener noe mildere straff enn henrettelse vil være for mildt for de ansvarlige for Wikileaks-avsløringene. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin/Scanpix
KREVER STRENG STRAFF: Tidligere presidentkandidat for Republikanerne, Mike Huckabee, mener noe mildere straff enn henrettelse vil være for mildt for de ansvarlige for Wikileaks-avsløringene. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Wikileaks har satt sinnene i kok med sin siste lekkasje, som omfatter over 251 000 ambassadedokumenter. Nå går høytstående politikere ut og roper om dødsstraff for de ansvarlige.

- Den som i vår regjering som har lekket denne informasjonen er skyldig i landsforræderi, og jeg mener alt annet enn henrettelse er en for mild straff, sier den tidligere republikanske presidentkandidaten Mike Huckabee, ifølge Politico.

- Utvid siktelsen Bradley Manning, en tidligere amerikansk etterretningsanalytiker for forsvaret, er mistenkt for å ha lekket dokumentet til Wikileaks. Han er for øyeblikket siktet for å ha overført gradert informasjon til en uautorisert kilde.

- Dette har satt amerikanske liv i fare. De har satt relasjoner som vi har brukt flere tiår på å bygge opp i stor fare. De visste helt og fullt at det var sensitive dokumenter de fikk overbrakt, sier Huckabee.

Kathleen McFarland, en tidligere høystående politiker under en rekke amerikanske presidenter, bifaller Huckabees syn, og vil utvide siktelsen til Manning til også å gjelde landssvik.

- La oss tiltale ham og prøve ham for retten for landsforræderi, sier McFarland, som nå jobber som ekspert på nasjonal sikkerhet for Fox News.

Foreslår attentat mot Assange Huckabees partifelle og den mulige presidentkandidaten Sarah Palin har uttalt at Assange bør «jaktes», men det er ikke bare amerikanerne som krever at hodene ruller i denne saken. Tom Flanagan, som er den kanadiske statsministerens rådgiver, utstedte det som har blitt omtalt som en «fatwa» mot Julian Assange.

- Jeg synes faktisk Assange burde bli henrettet. Jeg synes Obama burde leie inn noen, kanskje bruke en drone eller noe, sier Flanagantil CBS News.

Han mener Assange gjør så stor skade på det internasjonale samfunn at «han ikke ville vært ulykkelig om Assange ble borte».  

- Avsløringene om de arabiske diplomatene som ber USA som å bombe Iran ... Det er veldig interessant, men disse må leve med Iran som nabo. Nå vet Iran hva kongen i Saudi-Arabia angivelig skal ha sagt, sier Flanagan.  

- Det er virkelig ikke ting som bør være ute, selv om mesteparten nok er uskyldig. Det er ting der som kan komplisere det internasjonale samarbeid, og i verste fall føre til krig.

BAKMANNEN: Wikileaks-sjef Julian Assange har satt sinnene i kok etter sin siste lekkasje av ambassadedokumenter. Foto: AP Photo/Scanpix/Bertil Ericson
BAKMANNEN: Wikileaks-sjef Julian Assange har satt sinnene i kok etter sin siste lekkasje av ambassadedokumenter. Foto: AP Photo/Scanpix/Bertil Ericson Vis mer

• PS: Etter store reaksjoner har Flanagan gått tilbake og beklaget uttalelsene sine.

- Skade Tirsdag gikk den tidligere britiske utenriksministeren Ian Rifkind ut og sa at Wikileaks kan ha ødelagt en historisk prosess ved å lekke dokumenter med informasjon om at Kina er villig til å forlate Nord-Korea som sin nære alliert.

- Tragedien ved disse Wiki-lekkasjene er at hvis Kina planlegger en historisk endring i sin holdning overfor Nord-Korea, og også støtte en gjenforening, vil denne premature avsløringen ha satt denne prosessen flere år tilbake. Det viser hvor mye skade uautoriserte lekkasjer kan føre til, sier Rifkind i et intervju med Today Programme.

Også i Norge reagerer politikerne på Wikileaks-avsløringene. Stortingsrepresentant Morten Høglund, som sitter i Utenriks- og forsvarskomiteen for Frp, mener lekkasjene er uheldige:

Mindre tillit - Jeg ser ikke på dette som noe bra. Det er uheldig at en stat ikke kan ha utveksling av konfidensiell informasjon mellom seg og sine, mener han.

- I utgangspunktet er ikke dette noe mønster til etterfølgelse, for jeg tror ikke det er til gode at diplomatisk kontakt blir åpent tilgjengelig for alle på denne måten, fortsetter Høglund.

ETTERLYST: Wikileaks-gründer Julian Assange er etterlyst mistenkt for voldtekt i Sverige. Foto: Faksimile av Interpol-etterlysningen
ETTERLYST: Wikileaks-gründer Julian Assange er etterlyst mistenkt for voldtekt i Sverige. Foto: Faksimile av Interpol-etterlysningen Vis mer

Han frykter at lekkasjen kan føre til at det blir mindre tillit mellom politikere og diplomater som snakker sammen.

- Man vil nok være mer skeptisk til å gi fortrolig informasjon, og det er problematisk om dette fører til at ulike parter blir mer skeptisk til å innlede samtaler, mener Høglund.

- Hva tenker du om at det vil lekkes over 700 dokumenter med tilknytting USAs ambassade i Oslo?

- Prinsipielt er det ikke ønskelig at det kommer ut, men jeg tror ikke det vil komme noen store problemer fra det.

Tar avstand fra drapsplaner Han omtaler det som har blitt lekket hittil som «lite høyeksplosivt», og mener det største problemet er at det har blitt lekket - ikke det som har kommet fram.

MENER ASSANGE BØR «JAKTES»: Sarah Palin. Foto: AP Photo/Jon C. Hancock/Scanpix
MENER ASSANGE BØR «JAKTES»: Sarah Palin. Foto: AP Photo/Jon C. Hancock/Scanpix Vis mer

Høglund ønsker ikke å gå inn i en diskusjon om hva som er en passende reaksjon, men tar avstand fra både ideene om attentat av Assange og henrettelse av Bradley Manning.

- Dette må behandles innenfor lovens rammer, og ting som et attentat er noe jeg tar sterk avstand fra. Men de ansvarlige må naturligvis ta konsekvensen av å ha gjort noe ulovlig, sier Høglund, som understreker at han tar avstand fra dødsstraff i alle sammenhenger.

- Vanskelig å ta på alvor Også Bård Vegard Solhjell (SV) i Utenriks- og forsvarskomiteen tar avstand fra planene, og mener det er vanskelig å ta politikerne på alvor.

- Jeg mener at ingen mennesker bør henrettes, og dette viser hvor absurd det kan bli. Uttalelsene er vanskelig å ta på alvor, men man er jo nødt til det når det er politikere av slikt kaliber, sier Solhjell til Dagbladet.

- Det er egentlig bare trist å høre den type utsagn, mener han.

- BØR HENRETTES: Republikaneren Mike Huckabee mener Bradley Manning, som er mistenkt for å ha lekket dokumentet til Wikileaks, bør henrettes. Foto: AP Photo/Scanpix
- BØR HENRETTES: Republikaneren Mike Huckabee mener Bradley Manning, som er mistenkt for å ha lekket dokumentet til Wikileaks, bør henrettes. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer

Han mener fokuset ikke bør ligge på hvilken straff de ansvarlige bør få.

- Fokuset bør ligge på informasjonen som kommer fram og den framtidige ambassadesikkerheten.

- Nødvendig med lekkasjer Solhjell mener det er vanskelig å ha et prinsipielt syn på en lekkasje av 250 000 dokumenter.

- Generelt har man mange eksempler på at det å gå ut med hemmeligheter kan være viktig dersom det avslører brudd på menneskerettigheter eller andre ting. Men på den andre siden kan det være helt unødvendig, sier Solhjell og drar fram et konkret eksempel:

- At ambassader rapporterer tilbake sitt syn på hendelser i landet den befinner seg i uten at dette kommer på avveie, synes jeg er riktig, sier han.

REAGERER: Frps utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REAGERER: Frps utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Ap-politikeren Roger Ingebrigtsen reagerer i sinne på lekkasjene. Han er statssekretær og forsvarsminister Grete Faremos nærmeste rådgiver. I en Facebook-status søndag omtalte han episoden som «et tyveri», ifølge Bladet Tromsø.

- Det har absolutt ingenting med ærlig journalistikk å gjøre. Det er tyveri av et lands graderte informasjon. Det spres med kun en eneste virkning og det er at det skader land og personer. Skulle ønske media tok et seriøst oppgjør med denne ukulturen, skrev Ingebrigtsen.

- TRIST: Bård Vegar Solhjell (SV) mener uttalelser om henrettelse og attentat er absurde.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
- TRIST: Bård Vegar Solhjell (SV) mener uttalelser om henrettelse og attentat er absurde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
REAGRER PÅ LEKKASJENE: Statssekretær Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet reagerer sterkt på avsløringene fra Wikileaks. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
REAGRER PÅ LEKKASJENE: Statssekretær Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet reagerer sterkt på avsløringene fra Wikileaks. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!