De åpner for tvang mellom kommuner som har sagt nei

Ekspert spår at fylkesmennene vil overstyre kommunene i sin anbefaling om det nye kommunekartet. Noen steder er  mer sannsynlig enn andre.

TYDELIGE: Fylkesmann Helen Bjørnøy i Buskerud, fylkesmann Bård M. Pedersen i Troms, og fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland i Oslo og Akershus er blant fylkesmennene som er tydeligst. Foto: NTB Scanpix / Fylkesmannen i Troms / NTB Scanpix. 
TYDELIGE: Fylkesmann Helen Bjørnøy i Buskerud, fylkesmann Bård M. Pedersen i Troms, og fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland i Oslo og Akershus er blant fylkesmennene som er tydeligst. Foto: NTB Scanpix / Fylkesmannen i Troms / NTB Scanpix.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I to år har norske kommuner utredet om de skal slå seg sammen med naboene.Da regjeringens frist utgikk 1.juli, lå det ifølge NRK an til at Norge vil få under førti nye kommuner.

Nå starter neste fase i prosessen: Fylkesmennene skal komme med en faglig anbefaling om det nye kommunekartet.

Det er knyttet spenning til om statens mann i fylkene vil være lojale til kommunens nei-vedtak eller om de vil overstyre kommunene.

Kommuneekspert Geir Vinsand i Nivi Analyse er overbevist om at fylkesmennene vil foreslå sammenslåinger som strider mot kommunenes vilje.

- Fylkesmennene har et todelt mandat og det må de svare på. De skal oppsummere hva kommunene på egen kjøl har blitt enige om, men de skal også gi sin frie og uavhengige mening om strukturen i sitt fylke. Jeg tror det vil styrke beslutningsgrunnlaget for Stortinget hvis vi har Fylkesmenn som gjør egne resonnementer foran å være rævdiltere til Sanner eller kommunene, sier Vinsand til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer