- De åpnet ild mot våre soldater

Israelske militære forteller hvorfor de skjøt aksjonistene om bord konvoien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det israelske militæret sier ifølge Haaretz at ti pro-palestinske aktivister er drept og at to soldater er skadd. Videre sier militæret at de skal ha blitt beskutt da de avskar konvoien.

- Våre foreløpige undersøkelser viser at ti er drept, sier en talsperson for IDF, det israelske militæret.

En rekke rapporter i ulike tyrkiske, israelske og arabiske medier melder om mellom 14 og 20 drepte og 60 skadde.

Ifølge hjelpeorganisasjonen «Frigjør Gaza» ble det sluppet bevæpnede soldater ned på dekket på skipets som straks åpnet ild mot ubævpnede sivile. I videoen i toppen av saken kan man se bordingen og høre skuddsalver.

Dagbladet har forsøkt å få kontakt med en rekke norske og utenlandske aktivister om bord på skipene, men får verken kontakt med sattelit- eller mobiltelefoner hos kildene.

Beordret til Ashdod I morges tok soldater seg om bord alle de seks skipene som var på vei mot Gaza-stripen. Skipets kapteiner skal først ha fått beskjed om å gå til havnebyen Ashdod, men ikke etterfulgt ordrene fra IDF.

Bordingen skjedde i internasjonalt farvann. Om bord det tyrkiske passasjerskipet Mavi Marmara befant det seg tre nordmenn og nærmere 700 andre pro-palestinske 700 aksjonister.

- Marinejegere tok kontroll over seks skip som forsøkte å trenge gjennom blokaden av Gaza-stripen. Under operasjonen ble soldatene møtt flere voldelige angrep fra aksjonister, som åpnet ild, sier talspersonen.

- Lynsjing En offiser sier til Jerusalem Post at aksjonister ventet på soldatene og var forberedt.

- Vi ble møtt av en godt planlagt lynsjing. Disse folka var alt annet enn fredsaktivister, sier han.

BÆRES BORT: En israelsk soldat bæres bort etter at han ble skadet om bord et av de seks skipene som ble bordet i natt.  Foto: YOSSI ZELIGER/AFP
BÆRES BORT: En israelsk soldat bæres bort etter at han ble skadet om bord et av de seks skipene som ble bordet i natt. Foto: YOSSI ZELIGER/AFP Vis mer

Bordingen og skuddene mot aksjonistene skaper store reaksjoner blant annet i Tyrkia, der demonstranter har forsøkt å storme det israelske konsulatet i Istanbul.

Statsminister Benjamin Netanyahu er for tida i Canada og skulle videre til Washington for å møte Barack Obama. Ifølge Haaretz vurderer han nå å avlyse besøket og vende hjem til Israel.

- Skjøt uskyldge - De har ingen rett til å borde skipet og de skjøt på ubevæpnede mennesker som sov, sier Greta Berlin i Frigjør Gaza kampanjen til Dagbladet.

Hun har blant annet sett videoen øverst i denne saken.

- Det er tolv til femten personer på hver av de tre lasteskipene og mellom seks og sju hundre passasjerer på Mavi Marmara. I tillegg var et eurpeisk passasjerskip 65 passasjerer og en amerikansk båt med 25 folk med i konvoien, sier Berlin..

Organiasjonen har advokater på land som de håper får møte og bistå passasjerene når de frigjøres av den israelske hæren.

BORDET: Skipet Mavi Marama i flåten som er på vei til Gaza med 10 000 tonn nødhjelp for å utfordre den egypt-israelske blokkaden av landstripen. Det er meldt om minst ti drepte og 30 sårede. Foto: AFP
BORDET: Skipet Mavi Marama i flåten som er på vei til Gaza med 10 000 tonn nødhjelp for å utfordre den egypt-israelske blokkaden av landstripen. Det er meldt om minst ti drepte og 30 sårede. Foto: AFP Vis mer