KONGE, KRONPRINS OG ENDA EN KRONPRINS: Tore Storehaug (til høyre) regnes som et av KrFs største politiske talenter. Han støttet Hareides veivalg i fjor høst, men stemte i går for å Ropstads ønske om å gå i regjering med høyresida. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KONGE, KRONPRINS OG ENDA EN KRONPRINS: Tore Storehaug (til høyre) regnes som et av KrFs største politiske talenter. Han støttet Hareides veivalg i fjor høst, men stemte i går for å Ropstads ønske om å gå i regjering med høyresida. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

De argumenterte for Jonas i høst. Sørget for at KrF gikk i regjering med Erna i går: - Jeg dolket ikke Hareide i ryggen

Tore Storehaug og Ingelin Noresjø sier politikken var for god til å avvise. Men begge vil fortsatt helst se KrF i regjering med venstresida.

- I går var en av dagene jeg kommer til å tenke tilbake på om noen år, når jeg er norsklærer et eller annet sted. Det var en veldig, veldig vanskelig beslutning.

Tore Storehaug sukker. Stortingsrepresentanten fra KrF stemte i går ja til å gå i regjering med Høyre, Frp og Venstre. Som Dagbladet avslørte, ble hans stemme helt avgjørende i et landsstyremøte som endte 19 - 17 i favør ja til plattformen.

Men Storehaug var i fjor høst en ivrig forkjemper for det andre alternativet - med hud og hår kjempet han for å bevare Knut Arild Hareide som partileder og gå i regjering med Ap, Sp og SV.

Av hele sitt hjerte mente han det var det beste for KrF.

- Har du falt Hareide i ryggen, Storehaug?

- Det var en avis som skrev at jeg hadde det, og det gjorde skikkelig, skikkelig vondt å lese. Jeg opplever overhodet ikke at jeg har dolket Knut Arild i ryggen. Jeg har gjort jobben min som representant i landsstyret, sier han til Dagbladet.

Gjennomslagene avgjorde

Storehaug forklarer at han stemte ja til å gå inn i Solberg-regjeringen fordi politikken som ble lagt på bordet var for god til å avvise.

- Vi fikk gjennomslag for en barnereform, for en offensiv klimapolitikk, for et løft for verdens fattige og for en distriktspolitikk som løfter Utkant-Norge. Da jeg leste regjeringserklæringa i går, så synes jeg resultatet var så bra, at jeg ikke kunne si nei. Det var for mange KrF-seire der.

- Så du snudde og sa ja til Erna likevel?

- Nei, jeg sto på det jeg alltid har sagt - at KrF bør inn i regjering. Men det er ingen hemmelighet at mitt førstevalg var en regjering med sentrum-venstre.

- Nettopp. Og du havnet jo på vippen i går - du kunne jo sørget for at KrF fikk den regjeringen med sentrum-venstre som du så gjerne ville ha?

- Jeg er ikke sikker på at det ville blitt utfallet om vi hadde avvist regjeringsplattformen. Jeg fikk aldri klarhet i hva som var alternativet i går - om vi skulle gå i opposisjon eller vende oss rett til venstresida. Du får forskjellige svar avhengig av hvem du spør. Videre opposisjon hadde uansett vært skadelig for partiet.

Avviser jobbflørt

Storehaug har gjentatte ganger sagt at KrF ville fått større gjennomslag i forhandlinger med venstresida.

Det mener han er irrelevant for beslutningen han fattet i går.

- Landsmøtet vårt pekte på en retning, og landsstyret skulle i går avgjøre om plattformen var god nok. Det måtte jeg forholde meg til.

- Dette handlet ikke om at det kan ligge en spennende ny jobb til deg i potten, da? Statssekretær, kanskje - masse reise, god lønn, og ser jo veldig flott ut på CV-en.

- Nei, nei, nei. Jeg har ingen sånne ambisjoner. Som jeg sa tidligere er min plan å bli norsklærer etter politikken, svarer Storehaug kontant.

Vanskelig Hareide-prat

26-åringen fra Sogn og Fjordane er regnet som et av KrFs aller største talenter. Han har vært tett knyttet til Knut Arild Hareide, og markerte seg i tunge politiske saker allerede første året på Stortinget. Da Goliat-skandalen rammet Terje Søviknes (Frp), var Tore Storehaug oljeministerens største kritiker på Stortinget.

Båndet til Hareide til tross - i går kveld var det vanskelig for Storehaug å prate med den nå avgåtte partilederen.

- Jeg visste ikke helt hva jeg skulle si til ham. Av hele mitt hjerte ønsket jeg at han skulle forbli partileder. Jeg forstår godt at Knut Arild stemte nei til plattformen i går, det er ikke naturlig for noen å stemme for sin egen avgang på den måten.

- Men du kunne stemme for Hareides avgang på den måten?

- Basert på politikken som lå på bordet i går, var det riktig for oss å gå i regjering.

GÅR AV: Hareide går av som partileder KrF etter regjeringsforhandlingene med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Fire røde stemte blått

Dagbladet får bekreftet at de andre røde KrF-erne som snudde i regjeringsspørsmålet var fylkesleder Ingelin Noresjø fra Nordland, fylkesleder Espen Hasle fra Oslo og KrFU-nestleder Edel-Marie Haukland.

Haukland har ikke besvart Dagbladets henvendelser fredag. Espen Hasle viser til sin Facebook-post om temaet.

Ingelin Noresjø avviser i likhet med Tore Storehaug at hun dolket Hareide i ryggen i går kveld.

- Landsmøtet vårt i fjor høst ga et mandat. Forhandlingsutvalget kom i går tilbake med en politisk plattform full av gode gjennomslag for KrF. Det var min jobb i går å vurdere om det var godt nok for å gå i regjering med Frp, noe jeg mener det var, forteller hun Dagbladet fredag morgen.

Vil fortsatt helst ha Ap

Fylkeslederen fra Nordland er likevel tydelig på at beslutningen var vanskelig.

- Jeg tror mange veide for og imot helt til det siste i går. For meg var helheten viktigst. Jeg leste dokumentet og så spor av KrF overalt. Da har forhandlingsutvalget fått til det landsmøtet ba dem om.

- Du vurderte aldri å bruke vippeposisjonen din til å sikre seier for Hareide likevel?

- Hvis jeg skulle stemt nei, måtte det vært av politiske årsaker, ikke for å ta en omkamp på landsmøtevedtaket fra i fjor. Det hadde blitt helt feil.

- Så du har snudd og vil nå heller ha KrF i regjering med Frp enn Ap?

- Nei. Jeg har ikke endret mening om at Hareides retningsvalg ville vært bedre for KrF. Men i går skulle vi si ja eller nei basert på et politisk dokument. Nå skal vi gjøre det beste ut av situasjonen vi står i, sier Noresjø.