De avgjør Åses skjebne

Her bør Åse Kleveland oppholde seg 24 timer i døgnet fram til 13. september dersom hun vil vinne ordførervalget i Oslo. I Arbeiderpartiet erkjenner man at innvandrerbefolkningen er valgets joker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved kommunevalget i 1995 valgte tre av fire velgere med denne bakgrunnen å stemme Ap, SV eller RV. Men bare 35 prosent av de stemmeberettigede deltok da. Nå tror strategene i Oslo Ap at valgdeltakelsen i denne velgergruppa vil dobles, og at Ap vil få hovedgevinsten. Men partiet går bemerkelsesverdig stille i dørene.

- Vi ønsker ikke at valgkampen skal være en jippo, men en forlengelse av den kontakten vi hele tida har med innvandrermiljøene. Men kontakten er styrket og intensivert. Vi tror mer på mindre fora, og ikke på de store arrangementene, som grillfester og konserter, sier Ap's ordførerkandidat i Oslo, Åse Kleveland.

En tur rundt i byen

Dagbladet inviterte Kleveland og en av Ap's seks kumulerte representanter, Shahbaz Tariq, på en tur i indre Oslo øst, hvor denne velgergruppa dominerer bybildet. Ordførerkandidaten vakte oppmerksomhet. Noen gjenkjente henne som politiker, andre som artist.

- I praksis er vi her hele døgnet. Ap er godt representert i foreninger og i menigheter, og det er stor bevissthet hos folk her om hvem det er som har løftet denne bydelen. Vi kan vise til hva som har skjedd her, og ha troverdighet for det, sier Kleveland.

Hun tror spesielt at mange flere innvandrerkvinner fra ikke-vestlige land vil bruke sin stemmerett denne gangen.

Til venstre

Førsteamanuensis Tor Bjørklund ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo er enig. Bjørklund, som har skrevet boka «Et lokalvalg i perspektiv», spår at valgdeltakelsen blir høyere blant ikke-vestlige innvandrere enn ved tidligere valg.

- Dersom vi legger til grunn deres partivalg ved tidligere lokalvalg, vil venstresida i Oslo profitere på det, sier Bjørklund til Dagbladet.

Ifølge Bjørklund er det om lag 35000 stemmeberettigede med ikke-vestlig bakgrunn i Oslo. Ved kommunevalget i 1995 brukte bare 35 prosent av dem stemmeretten. Den gjennomsnittlige valgdeltakelsen i hovedstaden var på om lag 70 prosent.

- For første gang siden 1987, da innvandrerne dukket opp som et tema i en valgkamp i Norge, snakker man om hvor avhengige vi er av deres arbeidskraft og om deres betydning for norsk verdiskaping. Samtidig er det blitt en større forståelse for at nettopp denne velgergruppa kan avgjøre hvem som kommer til makten. Det er dessuten aksjoner i gang blant innvandrere med appell om å bruke stemmeretten. Alt taler for at valgdeltakelsen vil øke, sier Bjørklund.

Urtehagen

- Jeg vet ikke hvem jeg skal stemme på, sier Fatima, når vi presenterer henne for Åse Kleveland.

- Hvis jeg stemmer på dere, hva kan dere tilby? spør Fatima, som passer barn i Urtehagen barnehage på Tøyen. Hun husker for øvrig Åse Kleveland best fra scenen i 1970-åra.

Kleveland lar seg ikke be to ganger. Hun tilbyr flere barnehageplasser, skolefritidsordning, flere arbeidsplasser for innvandrerkvinner. Spørsmålet er om hun er ute tidsnok.