Oppsiktsvekkende svar på Trumps krigserklæring mot media

De avslørte Panama Papers. Nå ber de journalister gå sammen om å avsløre USAs president

Bastian og Frederik Obermaier er «sjokkert og rystet» over ydmykelsen av en CNN-reporter.

MOBILISERER MOT TRUMP: De tyske journalistene Frederik Obermaier (t.v.) og Bastian Obermaier er verdensberømte for de såkalte Panama Papers-avsløringene. Nå ber de amerikanske journalister ta i bruk liknende metoder mot Donald Trump. Foto: AFP/Christof Stach
MOBILISERER MOT TRUMP: De tyske journalistene Frederik Obermaier (t.v.) og Bastian Obermaier er verdensberømte for de såkalte Panama Papers-avsløringene. Nå ber de amerikanske journalister ta i bruk liknende metoder mot Donald Trump. Foto: AFP/Christof StachVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Et nytt nivå av solidaritet og samarbeid er nødvendig innen den fjerde statsmakt», skriver de berømte journalistene Bastian og Frederik Obermaier i The Guardian i dag.

Den som har provosert dem til å skrive artikkelen, er USAs nyinnsatte president Donald Trump.

«Talløse reportere er fortsatt rystet og sjokkerte over hvordan han plukket ut en CNN-reporter, en av de mest respekterte medieorganisasjonene i verden, for å angripe og ydmyke ham under sin første pressekonferanse etter å ha vunnet valget», skriver de.

- Sjekk kryssende interesser

De to journalistene i Süddeutsche Zeitung tok journalisters samarbeid over landegrensene til et nytt nivå med sine avsløringer av de såkalte Panama Papers. For å hjelp til å håndtere det enorme materialet de hadde fått tilgang til, delte de det med 400 reportere over hele verden.

Nå mener de noe liknende er nødvendig for å møte Trump og hans åpne krigserklæring mot media.

De oppfordrer ulike medier til å samarbeide om å avsløre Trump - også medier som vanligvis konkurrerer beinhardt.

«Et mulig første prosjekt kunne være å se på hans internasjonale forretningstilknytninger, og forretningstilknytningene til hans regjering av milliardærer, for å finne alle deres kryssende interesser», foreslår de to.

- Gjenta spørsmålet

Et annet forslag er å undersøke president Trumps bånd til Russland.

Heller enn å la Trump få splitte dem, mener de at amerikanske journalister bør «forenes, dele og samarbeide».

«Neste gang Donald Trump prøver å plukke ut en reporter, eller ikke svare på et spørsmål, bør den neste reporteren som tillates å snakke gjenta spørsmålet», skriver de to.

Det synes TV2s reporter og tidligere USA-korrespondent Gerhard Helskog er «en god idé».

- Men hvordan tror du det vil bli mottatt blant publikum?

- Om det er et godt spørsmål, er det en riktig ting å gjøre. Det er alltid delte meninger om hva journalister gjør. Vi må gjøre det som er riktig og ikke bare det som er «kommersielt riktig» og populært hos alle, sier Helskog til Dagbladet.

Om konspiratører

Helskog mener de to berømte journalistenes forslag uttrykker en frustrasjon, og nevner Trumps vegring mot å vise skattepapirene sine og at vi ikke vet nok om forretningene hans.

- Vi må finne ut hvilke bindinger han har. Dette er legitime spørsmål om et menneske som har så enorm makt i verden. Han saboterer all motmakt , og det er frustrerende for alle som er opptatt av demokrati.

Helskog er ikke bekymret for at enkelte konspiratører skal få vann på mølla av et tettere samarbeid mellom journalister.

- De dummeste konspiratørene kan man uansett ikke gjøre noe med. Vi får være åpne og fortelle hva vi gjør, sier Helskog.

- Ikke kartell

Egentlig synes han ikke forslaget er så radikalt i forhold til det som har vært gjort tidligere, og peker på at journalister alltid har bedt kolleger - særlig i medier som ikke konkurrerer direkte - om hjelp.

- Jeg er opptatt av at vi må balansere to hensyn. Mediene kan ikke være et kartell, og danne en blokk. På den annen side er dette kritiske oppgaver som ligger foran oss. Slik redaksjonene blir tappet for ressurser nå, klarer ikke en redaksjon å nøste i alle tråder rundt Trump alene. Da må vi gjøre noe gammeldags: Å ta kontakt med kolleger i et annet land for å samarbeide, sier Gerhard Helskog.