Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De bare skreik i radioen, så var båten borte

Fiskebåt sank på sekunder. Russisk konteinerskip forsvant etter kollisjon i Barentshavet.

 I LØPET AV SEKUNDER:  Fiskebåten var godt flytende da redningsskøyta «Gjert Wilhelmsen» var framme en drøy time etter kollisjonen emd det russiske skipet i natt. Så forsvant fiskebåten i løpet sekunder etter at slepet var festet. FOTO: REDNINGSSELSKAPET.
I LØPET AV SEKUNDER: Fiskebåten var godt flytende da redningsskøyta «Gjert Wilhelmsen» var framme en drøy time etter kollisjonen emd det russiske skipet i natt. Så forsvant fiskebåten i løpet sekunder etter at slepet var festet. FOTO: REDNINGSSELSKAPET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det gikk så fort at de to som var ombord i fiskebåten ikke rakk å gi beskjed på VHFen. Vi hørte bare rop og skrik, så ble båten borte og etter ti minutters tid fant vi de to fiskerne i en redningsflåte, sier skipper Gunleif Westermann (56) på redningsskøyta «Gjert Wilhelmsen» etter et dramatisk forlis i Barentshavet i natt.

I formiddag bekrefter politiet at det var et russisk konteinerskip som kolliderte med fiskeskøyta «Fløygrunn» fra Steigen i Nordland - slik mannskapet oppfattet den dramatiske situasjonen som oppsto i mørke, snøvær og frisk bris 24 nautiske mil utenfor Båtsfjord ved 22.30-tiden i går kveld.

Det russiske skipet forsvant til russisk farvann.

Skipet antas å være 150 meter langt.

Fiskebåten holdt seg godt flytende en drøy time etter kollisjonen før redningsskøyta hadde fått festet en sleper.

Under ett minutt - Da skjedde det plutselig. Fiskebåten må ha vært borte på under et minutt. Jeg har jobbet på redningsskøyte i 30 år, og det er svært sjeldent at sånne dramatiske situasjoner oppstår. Det går år mellom hver gang, sier skipper Gunleif Westermann til Dagbladet.

Fiskeskøyta på om lag 60 fot hadde et mannskap på tre.

Yngstemann på 20 år var allerede tatt ombord i «Gjert Wilhelmsem» mens de to andre var ombord i «Fløygrunn» for å holde båten  flytende under slep inn til smulere farvann. Det gikk ikke.

Politiet i Østfinnmark opplyser at de gjennomførte et straksavhør av skipperen på «Fløygrunn». Han har forklart at de plutselig hørte et brak og at båten ristet kraftig. De så en stor båt med russiske bokstaver passere båten.

Redningsskøyta var tilbake i Båtsfjord ved 01.30-tiden i natt. Mannskapet på fiskebåten har vært til legesjekk, og skal ikke ha fått noen fysiske skader, ifølge redningsskipper Gunleif Westermann.

- Redningsoperasjonen for de to som forsatt var ombord i «Fløygrunn» gikk helt etter oppskriften. De hoppet rett i redningsflåten, sier Westermann.

Russisk skipper nekter Vardø radio fikk etter hvert kontakt med det russiske skipet, som var på vei bort fra kollisjonsområdet. Skipperen benektet da at de hadde vært med i en ulykke.

Kystvakta påla skipet om å møte dem i avtalt farvann, men den russiske båten valgte å dra rett inn i russisk farvann.

Følges til Arkhangelsk Østfinnmark politidistrikt har kontaktet den russiske kystvakta , som nå er på vei for å møte det russiske skipet for å bistå med etterforskningen.

Politiet opplyser at de vil følge skipet til Arkhangelsk der politiet skal overta med teknisk og taktisk etterforskning av saken.

- Det russiske skipet valgte å ikke etterkomme pålegget. Nå kommer den russiske kystvakta skipet i møte. Det er forventet å ankomme Arghangelsk i morgen. Vi håper å kunne avdekke om det har vært en kollisjon eller ikke og om det mye større russiske skipet registrerte dette, sier politiadvokat Eli Nessimo ved Østfinnmark politidistrikt til Dagbladet.

 - SJELDENT DRAMATISK:  Redningsskipper Gunleif Westermann har 30 års erfaring i sjøredningstjenesten. - Det som skjedde i natt var uvanlig dramatisk, sier Westermann. FOTO: REDNINGSSELSKAPET.
- SJELDENT DRAMATISK: Redningsskipper Gunleif Westermann har 30 års erfaring i sjøredningstjenesten. - Det som skjedde i natt var uvanlig dramatisk, sier Westermann. FOTO: REDNINGSSELSKAPET. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!