Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«De behandler ham som et dyr»

Helseministeren ble dypt sjokkert da han så «Arthur»s ubeboelige leilighet for mer enn tre måneder siden, uten at det førte til forandring. Nå har familien til den psykiatriske pasienten fått nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Arthur»s familie velger nå å stå fram i Dagbladet.

-  Situasjonen er helt grotesk. Det er så umenneskelig og grusomt. De behandler ham som et dyr, sier datteren Rita (30).

Familien reagerer skarpt på at han tirsdag i forrige uke ble skrevet ut, etter hele åtte måneder ved akuttpsykiatrisk på Aker sykehus. Og det til den samme urinstinkende, forsøplede og ubeboelige kommunale leiligheten som Dagbladet skrev om 1. september i år. «Arthur» har nå ryddet litt selv.

Iskald julMen ikke engang den totalknuste verandadøra er skiftet ut av Grorud bydel, som har ansvaret for leiligheten.

Desemberkulda slår rett inn i hjemmet hvor «Arthur» ser ut til å måtte tilbringe jula. Samtidig har en leilighet med tilsynsordning stått klar til ham i rundt ett år.

Problemet er at Aker sykehus og Grorud bydel etter psykiatrireformen ikke klarer å bli enige om hvem som skal betale for botilbudet.Sykehuset har tilbudt å betale halvparten, men bydelen går ikke med på det. Sykehuset har nå besluttet at de ikke lenger vil la seg bruke som «hotell» for «Arthur». Bydelen ble derfor innkalt til ansvarsgruppemøte om «Arthur» forrige mandag, men dukket ikke opp.

Tirsdag ble han utskrevet til leiligheten på Romsås. Familien trodde situasjonen ville løse seg etter at helseminister Ansgar Gabrielsen og Oslos byrådsleder Erling Lae møtte «Arthur» i september.

-  Dette er totalt uakseptabelt, sa helseministeren den gang.

«JEG ØNSKER IKKE LEVE SOM EN GRIS:» - Dette er totalt uakseptabelt, sa helseminister Ansgar Gabrielsen da han og byrådsleder Erling Lae besøkte psykiatripasienten «Arthur» på Romsås.
«JEG ØNSKER IKKE LEVE SOM EN GRIS:» - Dette er totalt uakseptabelt, sa helseminister Ansgar Gabrielsen da han og byrådsleder Erling Lae besøkte psykiatripasienten «Arthur» på Romsås. Vis mer

Frykter for farens helse -  Jeg blir kvalm når jeg tenker på det. Det går på troverdigheten løs når politikere uttaler seg sånn, og ingenting blir gjort. En eller annen må da kunne sette foten ned, sier «Arthur»s datter Rita til Dagbladet. Hun frykter for farens helse.

Han har kols og lungeemfysem, og den trekkfulle leiligheten er neppe forsvarlig å bo i.

Moren Gudrun (89) kan fortelle at «Arthur» har vært svingdørspasient i psykiatrien i 40 år. Tvangsinnleggelser og tvangsmedisinering er hva hjelpeapparatet har tilbudt.

Vil lyttes tilBivirkningene av de sterke medisinene er merkbare, og «Arthur» selv er overbevist om at tvangsmedisineringen har skadet ham.

Tirsdag møtte han i en rettslig ankesak, for å få dommernes medhold i at medisineringen må opphøre.

Så mens Oslo kommune og Aker sykehus bruker tid og ressurser på å krangle om hvem som skal betale for et seriøst behandlingstilbud, brukes også tid og ressurser i rettssalen på å vurdere hvorvidt tvangsmedisineringen er forsvarlig. Alt mens et botilbud med kvalifisert helsepersonell altså står klart.

-  Jeg tar gjerne imot leiligheten. Men jeg ønsker å bli tatt på alvor og bli lyttet til. Mitt store ønske er å komme meg vekk fra medisinene, som skaper en uro i meg. De har påført meg store bivirkninger og nærmest gjort meg invalid. Men ingen har til nå villet lytte når jeg forteller hva medisinene har gjort med meg, sier «Arthur».Familien sier det trengs hjelp umiddelbart.

-  Jeg hørte helseministeren hadde sagt til «Arthur» at det skulle bli en bedring snart. Det har det jo ikke blitt. Det hjelper ikke stort om de bevilger penger til psykiatrien neste år. Det er nå det gjelder, sier Gudrun, snart 90 år.

-  Vi etterlyser en langsiktig plan. Til nå har det bare vært kriseløsninger, sier «Arthur»s bror Steinar. Han frykter også for deres hjertesyke mor.

-  Mutter\'n lider. Hun kommer til å dø av dette her, sier Steinar.

TREKKFULLT: Ingenting har skjedd med «Arthur»s leilighet, til tross for at Grorud bydel står ansvarlig for den. Bydelen og Aker sykehus blir ikke enige om hvem som skal betale. - Jeg ønsker å bli tatt på alvor og bli lyttet til, sier «Arthur».
DESEMBER 2004: Tre og en halv måned seinere er «Arthur» tilbake i leiligheten. - De behandler ham som et dyr, sier datteren Rita, her med «Arthur», hans mor Gudrun og broren Steinar.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media