Jøran Kallmyrs au pair:

- De behandlet meg som sin egen datter

Via sin advokat sier au pairen at hun i løpet av de to månedene var gjest hos justisminister Kallmyr og familien.

I AU PAIR-TRØBBEL: 10. mai ble justisminister Jøran Kallmyr sin au pair sendt ut av landet da UDI hevder hun ikke hadde papirene i orden. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
I AU PAIR-TRØBBEL: 10. mai ble justisminister Jøran Kallmyr sin au pair sendt ut av landet da UDI hevder hun ikke hadde papirene i orden. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Onsdag avslørte Aftenposten at Jøran Kallmyr, Fremskrittspartiets sjuende justisminister siden 2013, hadde en au pair boende hos seg i halvannen måned uten at hun hadde papirene i orden.

Kallmyr bekreftet også selv onsdag at au pairen bodde der, uten å jobbe. 9. mai ga UDI henne avslag på opphold i Norge og én dags frist på å forlate landet.

Nå kommenterer au pairen saken selv til NRK via sin advokat, Ingvild Boe Hornburg.

- Jeg sendte et brev til UDI 9. mai der jeg klaget på vedtaket og fortalte hva jeg hadde ment med «training», sier kvinnen til avisa.

Au pairen reiste så ut av landet dagen etter, og begrunner det med at hun «ønsket å respektere UDI sitt vedtak».

- Jeg ble kjent med familien

Au pairen, som er i 20-åra, har gjennom sin advokat tidligere uttrykt at hun ikke arbeidet som au pair i perioden 22. august–12. oktober 2018. Det vil si før hun den 12. oktober leverte kontrakten hos politiet. Det står hun også fortsatt for.

- Jeg slappet av, gikk ut med venner, var i kirken og ble kjent med familien. Familien Kallmyr ga meg all frihet til å komme og gå i huset deres som jeg ville i perioden hvor jeg ventet på avtalen min med politiet, sier hun.

- Behandlet meg som deres egen datter

Da au pairen derimot begynte å jobbe hos familien, forteller hun at hun fikk enkle oppgaver som å «lage matpakker og legge tvillingene».

Samtidig forteller kvinnen i 20-åra at hun er fornøyd med behandlingen hun fikk av familien.

- De behandlet meg som deres egen datter. De brydde seg virkelig om meg, sier hun til kanalen.

- Satte bare på sin egen vask

Da Jøran Kallmyr selv forklarte seg på «Politisk kvarter» fredag morgen hevdet han at au pairen ikke hadde jobbet de to månedene.

- Så au pairen satte ikke på en eneste vask i løpet av to måneder? spurte programleder Bjørn Myklebust.

- Hun satte på sin egen vask, svarte justisministeren.

Klager på vedtaket

Kallmyr har tidligere erkjent at han kan ha vurdert regelverket feil.

Basert på en e-post fra au pair-byrået har Kallmyr sagt at han trodde au pairen kunne flytte inn hos dem, selv om hun ikke hadde levert søknaden hos politiet.

Hele e-posten kan leses her.

Au pairen flyttet inn hos den daværende advokatens familie 22. august i fjor, noe som ifølge UDI var i strid med regelverket. Selv om elektronisk søknad er sendt, må man vente på å få time hos politiet.

Dermed er ikke vilkårene for å bo og jobbe hos den nye vertsfamilien oppfylt, ifølge UDIs vedtak og praktisering av regelverket.

Au pairen fikk én dag på å forlate landet. Først ble det opplyst at hun ikke klaget på vedtaket og reiste hjem.

I går kveld valgte hun allikevel å sende inn en klage på UDIs vedtak. Det bekreftet kvinnens advokat i en SMS til VG.

Fristen for å klage på vedtaket var i dag.