- De behandlet oss som slaver

Tidligere bulgarske RenoNorden-ansatte påstår at de ikke har mottatt lønn og at de ble sendt hjem til Bulgaria da de ble syke.

JOBBET I OSLO: - Vi ble behandlet som slaver, sier Plamen Boikov Giergiev (47). Her er han fotografert i havna i Oslo foran søppelbilen han kjørte for RenoNorden i Norge. Foto: PRIVAT
JOBBET I OSLO: - Vi ble behandlet som slaver, sier Plamen Boikov Giergiev (47). Her er han fotografert i havna i Oslo foran søppelbilen han kjørte for RenoNorden i Norge. Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| KRESNA/BULGARIA (Dagbladet): — Norge var så utrolig vakkert. Jeg har aldri sett et så rent land, sier Ivan Lazarov Dimitrov (44). 15 april 2009 ankom 15 personer Norge. De skulle jobbe for den nordiske renholdsgiganten RenoNorden. Én av dem var Dimitrov. En måned seinere var han tilbake i den lille landsbyen Kresna i Bulgaria med en skadet fot og tomme lommer.

Det var i går Arbeidstilsynet og politiet aksjonerte mot ett av Norges største renovasjonsselskap etter tips om sosial dumping og brudd på arbeidsmiljøloven. RenoNorden gikk hardt ut mot beskyldningene og til Dagbladet sa styreleder i og deleier i RenoNorden, Svein Morten Sørensen, at de østeuropeiske ansatte får samme lønn og arbeidsforhold som de norske.

Nå forteller tidligere RenoNorden ansatte en helt annen historie:

- Etter at jeg ble skadet på jobben fikk jeg beskjed om å reise hjem. «Vi trenger ikke syke ansatte», sa sjefen til meg, forteller bulgareren. Dimitrov påstår at han aldri fikk lønn.

- Vi sultet Dagbladet møter Dimitrov i det lille bulgarske hjemmet hans i Blagoevgrad-regionen sydvest i Bulgaria. Landsbyen er fattig og i gatene kjører man fortsatt med hest og kjerre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.