- De beordret meg til å ta av meg klærne

Marinegasten Faye Turney om arrestasjonen og oppholdet i Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kvinnelige marinegasten Faye Turney sier at iranerne beordret henne til å kle av seg, løy til henne og antydet at hun risikerte aldri å se igjen sitt barn.

Bare timer etter at det britiske forsvaret åpnet for at de 15 britiske marinegastene og marinesoldatene får lov å tjene penger på historiene sine, ble den 26 år gamle Turney intervjuet av den britiske tabloidavisa The Sun.

Hun fortalte at flere av dem som avhørte henne, forsøkte å skremme henne med døden.

- En gang spurte en av dem hvordan jeg ville like å dø for mitt fedreland. Neste dag sa en annen: «Du forstår ikke, du må samarbeide med oss. Vil du ikke se igjen ditt barn?», sa hun.

I de første fem dagene av de 13 dagene hun ble holdt fanget, ble hun også lurt til å tro at alle de andre var reist hjem og at bare hun var igjen i Iran.

- Jeg ble kastet inn i en liten celle og beordret til å ta av meg klærne. De tok alt bortsett fra trusene. Deretter ble en bomullspyjamas og fire skitne tepper kastet inn, og metalldøra smalt igjen, fortalte Turney.

Hun var blant åtte marinegaster og sju marinesoldater som ble tatt til fange av Iran under påskudd av at de hadde kommet inn i iransk territorialfarvann.

Onsdag kunngjorde Irans president Mahmoud Ahmadinejad at de ville bli løslatt, og fredag ble de fløyet hjem til Storbritannia.

 Faye Turney (fra venstre), Molly og mannen Adam kom sammen igjen på torsdag. Foto: Angie Pearce/Ap
Faye Turney (fra venstre), Molly og mannen Adam kom sammen igjen på torsdag. Foto: Angie Pearce/Ap Vis mer

Avisene mener at de 15 kan tjene opp til 3 millioner kroner til sammen for historiene. The Sun innrømmer at de betalte for intervjuet, men vil ikke si hvor mye.

(NTB)

I IRAN: De anholdte marinegastene i Iran.
PÅ IRANSK TV: Medlemmene av den britiske marinen Nathan Thomas Summers (fra venstre), Faye Turney og Adam Sperry vises fram på iransk tv 30. mars. De er tre av 15 som ble holdt fanget i Iran fram til torsdag forrige uke.
<b<TILBAKE HOS FAMILIEN: Faye Turney (fra venstre), Molly og mannen Adam kom sammen igjen på torsdag.