Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

- De beslagla passene våre

Tessa Jorfald (36) er coronafast i Peru. Nordmenn i Peru er i en vanskelig situasjon, ifølge UD.

FAST I PERU: Tessa Jorfald forteller om dramatiske døgn i Peru. Foto: Privat
FAST I PERU: Tessa Jorfald forteller om dramatiske døgn i Peru. Foto: Privat Vis mer

I flere døgn har 36 år gamle Tessa Jorfald fra Oslo bodd på en madrass på et betonggulv i Salvación i Madre de Dios-regionen i Peru. Det opplyser hun overfor Dagbladet.

Hun forteller at hun var på tur i regnskogen i Peru, sammen både amerikanere, franskmenn og briter. Uten nett og telefondekning fikk de ikke med seg karantenen som ble innført i landet 18. mars. Ifølge uoffisielle coronatall fra John Hopkins-universitetet er det rapportert om 416 smittede og 7 dødsfall så langt i Peru.

I den peruvianske byen ble følget stoppet i det Jorfald kaller en «koordinert operasjon».

STORVEI STENGT: Motorveien gjennom hovedstaden Lima er stengt for trafikk for å ungå smitte i landet. Foto: AP/Rodrigo Ab/NTB scanpix
STORVEI STENGT: Motorveien gjennom hovedstaden Lima er stengt for trafikk for å ungå smitte i landet. Foto: AP/Rodrigo Ab/NTB scanpix Vis mer

- De sa først at vi måtte reise tilbake dit vi kom fra, men da dette ikke var mulig ble vi sjekket av en lege som erklærte at vi ikke hadde symptomer - men at vi ikke kunne reise videre, skriver hun i en Facebook-melding til Dagbladet.

Utenriksdepartementet uttaler til Dagbladet at flere nordmenn befinner seg i Peru akkurat nå, og at de har forståelse for at de opplever å være i en svært vanskelig situasjon.

Karantene

Jorfald og reisefølget ble deretter innkvartert hos turguiden sin, hvor de fikk beskjed om at de måtte oppholde seg i 14 dager, forteller hun.

- Huset hennes har ett soverom med en enkel seng og et lite kjøkken. Vi var dermed seks personer som skulle sove her. Heldigvis hadde hun noen gulvbelegg vi kunne legge på betonggulvet. Vi brukte det vi hadde av tepper for å lage en slags seng på gulvet der vi fikk plass, skriver hun.

Jorfald hevder at medlemmene av følget fikk passene sine fratatt. Disse ble levert tilbake 20. mars.

MANGE SYKE: Spanske sykehus sliter med å ta imot flere pasienter, skriver El Mundo. Bilder som skal være fra inne på sykehusene viser pasienter som ligger på gulvet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Vi fikk beskjed om at dersom vi fikk en helseattest kunne vi få tillatelse til å reise.

Videre forteller hun at medlemmene av følget står uten mulighet til å ta ut penger eller bruke kort

- Vi hadde noe penger, men ikke nok til to uker her.

Kun en av gangen kunne forlate huset for å oppsøke politistasjonen 20 minutter unna, forteller hun.

- Vi har alle kontaktet våre ambassader. Noen svarte, andre ikke. Jeg fikk svar fra den norske ambassaden i Santiago om at de skulle hjelpe meg med å få passet mitt, sier hun.

KONTROLLERES: En kvinne kontrolleres av soldater. Ifølge nyhetsbyrået AP forklarer hun at hun er på apotekjakt, før hun får gå videre. Dette er fra hovedstaden Lima den 18. mars - tre dager etter at det ble innført unntakstilstand i landet. Foto: AP Photo/Martin Mejia / NTB scanpix
KONTROLLERES: En kvinne kontrolleres av soldater. Ifølge nyhetsbyrået AP forklarer hun at hun er på apotekjakt, før hun får gå videre. Dette er fra hovedstaden Lima den 18. mars - tre dager etter at det ble innført unntakstilstand i landet. Foto: AP Photo/Martin Mejia / NTB scanpix Vis mer

- Truet med fengsel

18. mars innførte peruvianske myndigheter delvis portforbud. Dette skriver blant annet nyhetsbyrået Reuters.

Dagen etter kom bevæpnet politi til huset for å kontrollere at portforbudet ble overholdt, forteller Jorfald.

- De truet oss med lengre fengselopphold om vi ikke fulgte deres instrukser, hevder hun.

De sto fortsatt uten helseattesten som skulle tillate dem å reise fritt.

Hun forteller at det har vært utfordrende i møte med peruvianske helsemyndigheter.

- Den ene dagen var ikke legen på jobb. Så var han på jobb, men et annet sted.

22. mars fikk Jorfald igjen beskjed fra den norske ambassaden i Santiago at peruanske myndigheter holdt fast på karantenen. Omsider fikk de gjennomgått helsesjekk, og fikk helseattest.

Kort tid etter beskjeden om at denne var tilstrekkelig for utreise, kom kontrabeskjeden.

- Kort tid etter var den ikke god nok for å la oss fly da det ikke sto at vi ikke hadde COVID-19, kun at vi var uten symptomer. Utfordringen er at her er det ikke utstyr for å påvise eller avkrefte viruset.

- Svært vanskelig situasjon

Norge har ingen ambassade i Peru, men UD bekrefter at ambassaden i Santiago i Chile er i dialog med Jorfald.

- Vi har stor forståelse for at mange norske borgere i Peru opplever å være i en svært vanskelig situasjon, sier pressetalsperson Guri Solberg i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Det befinner seg flere nordmenn i Peru akkurat nå. UD råder alle å registrere seg på reiseregistrering.no

- Da kan vi nå ut til dem med oppdateringer og informasjon. Det er også viktig at norske borgere lytter til råd og informasjon fra lokale myndigheter, sier Solberg.

Hun opplyser at utenrikstjenesten er i kontakt med andre nordiske og europeiske land for å få en oversikt over mulighetene som kan finnes for å finne en løsning, men understreker at det er et tidkrevende og komplisert arbeid.

- Vi vil dessverre ikke ha mulighet til å sikre at alle norske borgere på reise i utlandet kan returnere til Norge i nærmeste fremtid. Portforbud, stengte grenser og stenging av luftrom gjør det vanskelig for flyselskaper og turoperatører å bistå med hjemreise for alle sine kunder, sier hun.

- I likhet med Norge står ethvert land fritt til å innføre tiltak og restriksjoner for å forsøke å hindre videre smitte. Norske myndigheter har ikke anledning til å påvirke slike tiltak, på samme måte som at andre land ikke har anledning til å påvirke tiltak som norske myndigheter måtte innføre.

Hele Norges coronakart