De beste slåss- kampene i parlamentet

Tenk deg at stortingspresident Dag Terje Andersen må gjemme seg bak en paraply på Stortingets presidentplass mens opposisjonens egg og tomater hagler mot ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Se for deg Sp-leder Liv Signe Navarsete gi Høyres Jan Tore Sanner rød nese etter en vellykket venstre hook i en debatt om nynorsk, mens stortingssalen koker av nevekamp og heftig bryting, og Sanner til slutt må bæres ut på båre samtidig som Navarsete bejubles av de rød-grønne etter nok en parlamentarisk triumf.

Parlamenratisk slåssing Utenkelig? Ikke hvis du går til et av Europas store land, Ukraina.

Der har kamp på bare nevene blitt en parlamentarisk praksis. Med ujevne mellomrom gyver representantene løs på hverandler i Verkhovna Rada, den ukrainske nasjonalforsamlingen.

Uforsonligheten mellom øst og vest i Ukraina, skjebnekampen mellom president Viktor Janukovitsj og den fengslede opposisjonslederen Julia Tymosjenko, og krigen mellom politiske klaner som står steilt mot hverandre i muligheten til å utnytte maktas posisjon til sitt egen beste, har gjort parlamentarisk slåsskamp i Ukraina til en vinner på blant annet YouTube.

Mester med atomvåpen Det ble ikke bedre etter at Vitalij Klitsjko, regjerende verdensmester i tungvektsboksing, og en av de mestvinnende boksere til alle tider, ble valgt inn i radaen i fjor høst. Han leder partier Udar (Slag), men han holder seg unna slåsskampene.

Grunnen er, slik han selv sier det, at hvis han engasjerer seg i slåssingen, ville hans slag virke som atomvåpen.

Mesterbokseren sender i stedet sine parlamentariske fotsoldater i kampen.

Egg som våpen 27. april 2010: President Viktor Janukovitsj hadde nettopp forhandlet ferdig en ny avtale med Russland om den russiske svartehavsflåten som har sitt hovedkvarter på ukrainsk territorium, på Krim. Avtalen gjelder fram til 2042, og er en rød klut for opposisjonen, som i større grad enn Janukovitsj vil kutte båndene til Russland.

Derfor kommer opposisjonen væpnet med egg til parlamentet denne dagen. Og mens opposisjonens representanter kaster egg, så har presidenten i radaen, vinglepaven og opportunisten Volodmyr Lytvyn, tatt med seg paraply i parlamenttssalen.

Når eggene hagler slår Lytvyn opp paraplyen for å forsvare seg mot skuren av egg, og fortsetter å snakke rolig, som om ingen ting har hendt. Imens slåss de menige representantene i salen.

Språkstrid Språk er et annet stridsspørsmål i Ukraina. Etter at Janukovitsj vant presidentvalget i 2010 var et av de sentrale valgløftene å sidestille russisk med ukrainsk som språk i regioner med mange russisktalende. Ukraina er delt, kulturelt, politisk og historisk mellom øst og vest.

I vest dyrker man ukrainsk identitet og ser med mistro på Russland. I øst bor det mange etniske russere, og for dem er språksaken, det at de kan bruke sitt eget språk, en viktig kampsak

24. mai 2010 var saken til behandling i radaen, og russisk ble anerkjent som likestilt med ukrainsk i halvparten av Ukrainas provinser. Men det skjedde ikke uten kamp, slik blidene viser.

Stemme for andre 12. desember i fjor trådte det nyvalgte parlamentet sammen. Selv om Janukovitsj parti Regionenes parti vant valget knepent, var presidentens parlamentariske posisjon svekket. Klitsjko hadde gjort et godt valg, men siden flertallet til Janukovitsj hadde skrumpet, protesterte opposisjonen mot en parlamentarisk praksis der partikolleger stemmer for representanter som er fraværende, og ikke til stede i salen.

Denne parlamentariske praksisen ble under radaens åpningssesjon erstattet av en annen parlamentarisk praksis, og igjen gjøv representantene i radaen i tottene på hverandre.

Neste dag, 13. desember, skulle man velge ny statsminister. Igjen sto posisjon og opposisjon steilt mot hverandre, men Mykola Azarov, ble til slutt valgt, etter nok et hardt slag i den ukrainske radaen.