Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De beste tipsene for ferie på to hjul

Bruk sykkelen i sommer. Knapt noe land er bedre egnet for korte eller lengre sykkelturer enn Norge. Det myldrer av fine turmuligheter Norge rundt, og det er bare å bruke kartet og finne den beste turen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Best er det å sykle der det er få eller ingen biler. Der man kan være ute i skog og mark.

Du kan ofte selv velge og sykle på kjerreveier med grusunderlag der du ikke treffer japanske turister eller tyske bobiler. Der det er lemen, blåbær og sildrende bekker.

Dagbladet viser deg her de beste sykkelrutene i Norge. RALLARVEGEN

Den gamle anleggsveien langs Bergensbanen fra Haugastøl over Finse til Myrdal er syklistenes favoritt nummer én. 16 000 syklister tok denne drømmeturen i fjor.

Den vernede veien er perfekt for alle som vil sykle i fjellet. Den er helt bilfri, naturen rundt deg er slående vakker, det er grusvei, den er godt merket og du har flere overnattingsmuligheter.

Ned 1 000 meter

De fleste starter turen på Haugastøl stasjon. Dag én går til Finse hvor man overnatter. Dag to går turen over fjellet til Myrdal stasjon. Derfra fortsetter turen videre ned Flåmskleivene og ned til fagre Flåm. På få timer sykler en ned en høydeforskjell på 1000 meter, gjennom mørke tunneler før man ser fjordvannet i det fjerne.

Dagbladet anbefaler en annen løsning - om man er mer glad i utforbakker enn motbakker - og vil kombinere Rallervegen med en cruise til Vestlandet:

Flott båtreise

Start turen på Finse stasjon. Best er det å komme opp med toget om kvelden og overnatte slik at man dagen etter kan starte på sykkelturen direkte til Myrdal. Fra Myrdal sykler man bakkene ned til Flåm. Hver dag om sommeren går det en hurtigbåt til Bergen. Der kan man få med seg sykkel. Da er du i Bergen om kvelden etter en skjønn båttur utenlandske turister betaler tusener for å få oppleve. Overnatt i Bergen.

Dagen etter kan du se Bergen fra sykkel - før du igjen tar toget tilbake til Finse. Turen avsluttes med siste del av Rallarvegen fra Finse og ned til Haugastøl. Men sjekk hvilke tog som tar sykler.

Informasjon om Rallarvegen kan man få på Geilo Turistkontor 32 09 13 00 eller i en meget god bok som er skrevet om Rallarvegen. Denne boka er ypperlig lesestoff på toget til sykkelturen.

Det arrangeres også organiserte turer. Syklistenes Landsforbund har informasjon - telefon 22 41 50 80. Det er også mulig å leie sykler langs Rallarvegen. HEDMARKSVIDDA

Ta tog til Ringebu i Gudbrandsdalen og drosje videre med syklene på hengeren opp de bratteste bakkene til Skotten seter. Der starter Trollturene på seterveiene sørover mot Lillehammer, Hamar eller kanskje over til Østerdalen.

Det er mange muligheter for overnatting langs turen. Best er det med telt og full frihet. Det er laget egne kart som viser de mange turmulighetene. Det er også mulig å starte turen fra Røros.

Trollsykling Olympisk Utvikling har meget gode kart og masse nyttig informasjon for et av de beste (og minst brukte) sykkelområdene i Sør-Norge.

Telefon 61 28 99 70. De vet også hvem som arrangerer fellesturer. HALLINGDAL/VALDRES

Høyfjellet mellom Valdres og Hallingdal er et nytt sykkelområde i høyfjellet.

Det er minimalt med biltrafikk på de fleste veiene. For man bruker mest typiske hytteveier. Til sammen skal det være 300 kilometer med tilrettelagte veier og stier for syklister. Best er det å starte turen fra Brennabu eller fra Østerdalen.

Det er også fint å starte på Geilo eller i Hemsedal. Starten i Hemsedal er makelig - for da kan man ta skiheisen opp de første bakkene - med sykkelen festet til heisstolen.

Turistkontoret på Gol (tlf 32 07 48 40) eller i Valdres (61 36 04 00) har all informasjon - med brosjyrer og kart. OSLOMARKA

Neppe noen annen by kan tilby bedre forhold for sykleglade enn Oslo. For i Marka er det et nett av kanskje verdens beste sykkelveier.

Nordmarka, Østmarka eller kanskje på Romeriksåsene - mulighetene for opplevelser er tallrike. Det er bare å legge planer på de mange sykkelkartene som nå er kommet.

Det finnes også egne bøker som omtaler turforslag. Startstedene er mange. Best er det å sykle gjennom Nordmarka eller kanskje starte på Krokskogen. I helgene går det egne sykkeltog fra Oslo S til de populære startstedene Stryken eller Grua.

Eller man kan ta den spesielle sykkelbussen fra Oslo (fra Vigelandsparken) til Krokskogen.

Etter en drøy time i buss, kommer man seg enten til Damtjern, Ringkollen eller til Tverrsjøstallen, og man starter sykkelturen høyt over havet og kan rulle på praktfulle markaveier mot Oslo. Det er trillestier der Skiforeningen har bygd broer slik at man kommer over de våteste myrene. Her er flott natur og frisk luft. Bruk derfor god tid på turen.

Det er mulig å overnatte i Marka - enten på selvbetjente hytter til Oslo og Omegn Turistforening (22 82 28 00) eller på Skiforeningens stuer Løvlia og Kikutstua.

Skiforeningen har egne sykkelkart og tar imot påmelding til sykkelbussene. Telefon 22 92 32 00. LOFOTEN

Lofoten og Vesterålen er også for syklistene. Det er få egne sykkelveier, men trafikken er ikke så stor. Naturopplevelsene er enda bedre fra sykkelsetet enn fra bil eller buss.

Veiene er lite kuperte og man kan sykle behagelig fra rorbu til rorbu. Mange syklister har virkelig oppdaget Lofoten, og kommer hver sommer tilbake til det praktfulle området.

Best er det å starte i Svolvær, Sortland, Moskenes eller kanskje i Stamsund.

Hvorfor ikke starte i Bodø - med båttur via Værøy og Røst og til Sørvågen? Da starter man i sør og sykler seg nordover mot Svolvær.

Turistkontorene i Svolvær, Sortland og Bodø har mer informasjon. FRA OSLO MOT SØRLANDET

Start sykkelturen i Oslo - og sykle sørover. Nesten bilfritt kan du kose deg helt til Larvik og Skien. En herlig - men lite kjent tur.

Kanskje er det enda bedre å starte turen fra sør - mot hovedstaden. For normalt blåser det vind fra sør i denne sommerblide delen av Norge. Med vinden i ryggen går det lettere. Mye lettere.

Dette er Dagbladets turforslag:

Fra Oslo legger man turen mot Moss. Ikke følg den sterkt trafikkerte Mosseveien. Ta turen opp forbi Sjømannsskolen - over til Hauketo og opp til den flotte Kongeveien som fører gjennom skogen til Kolbotn. Du sykler på grusvei, i skogsluft og helt bilfritt.

Fra Kolbotn til Ski har Skiforeningen merket sykkelveiene med egne skilt.

Fra Ski er det RV152 og egen flott sykkelbane mot E6 - hovedveien mellom Oslo og Göteborg. Like før man kommer til E6 - er det merket av mot Vestby på den nedlagte hovedveien.

Må på motorveien

Etter Vestby tvinges syklistene til å bruke den sterkt trafikkerte E6 i rundt én kilometer. For det er ikke anlagt egen sykkelbane fra Sonsveien og fram til Smørbekk der veien tar av til Kambo. Veimyndighetene anbefaler at man sykler om Son, men det er en skikkelig omvei med masse bakker. De fleste velger derfor å holde hardt i sykkelstyret og kjempe seg fram på E6 denne ene kilometeren over et flatt jorde.

Fra E6 og over på gamle Mossevei helt til Moss sentrum - og kan glede seg over ferje til Horten.

Gratis ferje

Fra Horten er sykkelruta rett og slett praktfull der den går sørover langs sjøen forbi Rørestrand og på turvei til Åsgårdstrand. Denne kyststien er meget godt merket og en av Norges klart beste sykkelruter. Vis respekt for de mange som går på denne veien.

Fra Åsgårdstrand er det RV311 til Tønsberg. Vil man ikke inn i selve byen, kan man ta dirkekte over til Husøy og Nøtterøy med en liten (gratis) ferge som tar sykler.

Herfra sykler man over Borgheim til Tenvik. Her er det ny ferje til Veiland som også noen ganger om dagen går videre over til Engø like ved Sandefjord.

Du sykler forbi Gogstadhaugene og inn i Sandefjord. Det er merket sykkelvei videre via Tjølling på lite trafikkerte og meget fine veier til Larvik. Og er du ikke utslitt kan du fortsette til Stavern og Helgeroa og ta båten til Langesund.

Bruk god tid

Hvor lang tid det tar å sykle fra Oslo til Larvik?

For noen én dag - for andre tre dager. Det er alt avhengig av fart og kondisjon - og hvor mye tid du har. Men turen er så flott at man bør ta seg god tid. Det er nok av steder langs veien med overnatting og mange severdigheter.

Turen kan man legge opp ved hjelp av Cappelens kart nummer 50 (landet omkring Oslofjorden). Ruta er godt skiltet. Flere tips for sykkelturen Mer informasjon får du hos Syklistenes Landsforening på telefon 22 41 50 80 eller telefaks 22 41 65 65. De har en rekke turforslag. Få kan sykling bedre enn SLF og de ansatte kan mer om det å sykle i Norge enn noen andre. Det er også utgitt en rekke bøker om sykkelturer - blant annet «Sykkelferie i Norge».

God tur!